Șefa unui laborator privat: „Din 100 de teste pozitive, circa 90 sunt cu noua tulpină britanică”

Șefa unui laborator privat: „Din 100 de teste pozitive, circa 90 sunt cu noua tulpină britanică”

Șefa unui laborator privat din R. Moldova, Silvia Morgoci, susține că, în ultimul timp, un număr impunător de probe demonstrează prezența noii tulpini britanice pe teritoriul țării. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale afirmă că laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a recepționat rezultatele primelor zece probe expediate laboratorului din Berlin, iar, conform acestora, nu a fost confirmată prezența tulpinii britanice.

Potrivit Silviei Morgoci, când ANSP spune că nu există dovezi, se are în vedere că nu există rezultate ale metodei secvențierii a acestei noii tulpini, care determină întregul spectru de mutații COVID-19:

„În cadrul laboratorului nostru efectuăm test RT-PCR, reacție de polimerizare în lanț, care determină două principale mutații ale acestei tulpini britanice și ceea ce vedem în ultimul timp este că un număr impunător de probe dau reacții pozitive la aceste două mutații. Din 100 de teste pozitive, circa 90 sunt cu noua tulpină britanică”.

Publicitate

Potrivit ei, majoritatea  persoanelor care se adresează pentru teste le solicită în scop de călătorie, iar rezultatele secvențierii pe care le așteaptă de la laboratoarele internaționale vin doar să confirme întregul spectru al acestei mutații COVID-19.

„Noi am început de săptămâna trecută efectuarea acestor teste, însă medicii sunt de părere că prezența tulpinii este de mai demult. Dacă până acum vorbeam despre simptome ca absența mirosului și gustului, acum tot mai multe forme sunt caracterizate prin dureri puternice musculare și cefalee și cu temperaturi mult mai ridicate”, afirmă Silvia Morgoci. 

În ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19 la centrele private, Morgoci afirmă că asta depinde de disponibilitatea vaccinului pe piața din R. Moldova.

„Când va apărea pe piața farmaceutică, noi le vom achiziționa”, a menționat ea.

Reamintim că, în dimineața zilei de 15 martie, primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că țara noastră s-ar afla în valul trei de pandemie COVID-19 și că Ministerul Sănătății ar confirma prezența noii tulpini britanice de coronavirus. „Medicii spun că ar fi vorba de tulpina britanică sau chiar națională - tipul moldovenesc”, a adăugat edilul.

Ulterior, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au dezmințit declarațiile primarului capitalei și au afirmat că laboratorul ANSP a recepționat rezultatele primelor zece probe expediate laboratorului din Berlin. Astfel, conform acestora, nu a fost confirmată prezența tulpinii britanice. Totodată, ministerul spune că ANSP a expediat alte 20 probe pentru examinare, aceluiași laborator. 

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal