
Medicul Adrian Belîi: „Atestăm o întinerire a formelor severe de COVID-19 cu aproximativ zece ani”
În prezent, se atestă o întinerire a formelor severe de COVID-19 cu aproximativ zece ani și o creștere a ratei de mortalitate a pacienților care nimeresc în terapie intensivă. Asta a spus șeful secției terapie intensivă de la Institutul de Medicină Urgentă, Adrian Belîi, la emisiunea „Cutia Neagră”.
・
Șeful secției terapie intensivă a spus că tendințele de agravare a situației clinice a pacienților au început să se observe din săptămâna a treia a lunii ianuarie.
„Noi acum atestăm, în mod cert, o întinerire a formelor severe cu aproximativ zece ani și o creștere a ratei de mortalitate a pacienților care nimeresc în terapie intensivă, cu toate că utilizăm protocoale internaționale de tratament”, a declarat Adrian Belîi.
Potrivit medicului, protocoalele naționale constau din tratamentul medicamentos, dar sunt adaptate și utilizate și protocoalele internaționale.
„Odată ce pacientul ajute în stare critică, importanța tratamentului medicamentos trece pe plan secund și pe prim plan apare tratamentul bazat pe ventilare pulmonară artificială cu intubație și alte sisteme de menținere a vieții. Această informație din protocoalele naționale este completată cu o bază de cunoștințe care provin din colaborarea cu colegii noștri de peste hotare”, a menționat Belîi.
În ceea ce privește disponibilitatea locurilor în spital, Adrian Belîi a spus că acestea sunt, în mare parte ocupate, iar dacă o secție de până la pandemie avea 24 de paturi, acum are 62 de paturi pe același spațiu.
„Aparatul nici nu reușește să se răcească, că se conectează alt pacient”
Autor:
„Pacienții noi internați cu forme grave așteaptă în izolator un loc, pentru ca să fie internați în terapie intensivă. Locurile din izolator au fost adaptate, fiind transformate în ceva asemănător secției terapie intensivă, au monitor, surse de gaze, mașini de ventilare pulmonară artificială și specialiști. Totuși, este o terapie intensivă adaptată. Aparatele lucrează aproape non-stop, odată ce un pacient iese, se face sterilizarea și aparatul nici nu reușește să se răcească, că se conectează alt pacient”, a mai adăugat medicul.
Mai mult, Adrian Belîi a vorbit și despre cazurile de infecție cu tulpina britanică. Noile forme se tratează similar cu aceleași medicamente, cu trei grupe de preparate medicale, de care spitalul ar dispune în volum suficient, însă se așteaptă la o avalanșă mai mare de pacienți.
„Mâine elevii ies la școală, ne așteptăm că o să avem părinții și bunicii lor în calitate de pacienți, în următoarele săptămâni”, a comentat medicul decizia autorităților de a desfășura procesul educațional cu prezența fizică a elevilor la ore.
Totodată, în cadrul emisiunii, șefa unui laborator privat din Chișinău, Silvia Morgoci, a menționat că din 100 de teste pozitive efectuate în centrul privat, circa 90 prezintă tulpina britanică. „Noi am început de săptămâna trecută efectuarea acestor teste, însă medicii sunt de părere că prezența tulpinii este mai demult. Dacă până acum vorbeam despre simptome ca absența mirosului și gustului, acum tot mai multe forme sunt caracterizate prin dureri puternice musculare și cefalee și cu temperaturi mult mai ridicate”, afirmă Silvia Morgoci.
Reamintim că, în dimineața zilei de 15 martie, Ion Ceban a declarat că țara noastră s-ar afla în valul trei de pandemie COVID-19 și că Ministerul Sănătății ar confirma prezența noii tulpini britanice de coronavirus. „Medicii spun că ar fi vorba de tulpina britanică sau chiar națională -de tip moldovenesc”, a adăugat edilul.
Ulterior, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au dezmințit declarațiile primarului capitalei și au afirmat că laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a recepționat rezultatele primelor zece probe expediate laboratorului din Berlin. Astfel, conform acestora, nu a fost confirmată prezența tulpinii britanice. Totodată, ministerul spune că ANSP a expediat alte 20 probe pentru examinare, aceluiași laborator.
De menționat că astăzi, 15 martie, a fost înregistrat un număr record de persoane care și-au pierdut viața din cauza virusului de la începutul pandemiei - 39, iar asta înseamnă un bilanț total de 4.369 de decese. Numărul total de infectări a ajuns la 205.324.