Încep consultările cu partidele parlamentare. UPDATE: Partidul Șor este gata de un scrutin parlamentar, însă după depășirea situației pandemice (LIVE)

Încep consultările cu partidele parlamentare. UPDATE: Partidul Șor este gata de un scrutin parlamentar, însă după depășirea situației pandemice (LIVE)

Începând cu ora 9:00 a dimineții de marți, se dă startul consultărilor președintei R. Moldova, Maia Sandu, cu fracțiunile și grupurile parlamentare. Primii la discuții vin reprezentanții Partidului Șor.  

UPDATE: Discuțiile au durat aproape o oră. Deputata Marina Tauber a menționat că formațiunea este satisfăcută de dialogul cu președinta. Acesta a fost „deschis și constructiv din ambele părți”.

„Sperăm că cele discutate o să ne ajute să ieșim din criza pandemică economică și socială. Prioritatea noastră este și va fi sănătatea și interesele cetățenilor. Să facem tot posibilul ca vaccina calitativă să ajungă în R. Moldova. Partidul s-a adresat în acest sens statului Israel.

Publicitate

Noi menținem în continuare pozițiile noastre, nu s-a schimbat nimic. Candidatura susținută de noi este Marian Durleșteanu. Desigur că suntem gata să dialogăm alte opțiuni. Important ca toate fracțiunile din Parlament să găsească soluții împreună.

Noi suntem pentru alegeri parlamentare și am spus președintei că suntem gata în orice moment pentru scrutin electoral când situația pandemică este soluționată și când oamenii pot ieși din casa lor fiind vaccinați, fără pericol de infectare.

Reiterăm poziția noastră că până atunci trebuie instalat un guvern cu drepturi depline care o să poată să ducă dialogul mai departe și să ducă tratativele necesare”, a spus Marina Tauber după dialogul cu președinta Maia Sandu.

Amintim că la întâlnirea cu președința țării vin deputații Marina Tauber, Denis Ulanov și Eleonora Graur, delegați din partea fracțiunii Partidului ȘOR și a Platformei Pentru Moldova.

Precizăm că pe 23 februarie, Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțional decretul președintei Maia Sandu, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița pentru funcția de prim-ministru, în contextul în care majoritatea parlamentară o desemnase pe Mariana Durleșteanu. Înalta Curte a mai menționat că șefa țării și fracțiunile parlamentare trebuie să înceapă noi consultări.

Pe 25 februarie, Maia Sandu a spus că nu intenționează să inițieze noi consultări pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier, menționând că deputații sunt cei care trebuie să ajungă la un consens ce ar conduce la alegeri parlamentare anticipate. În același timp, Sandu a amintit de termenul celor trei luni de la demisia Guvernului Chicu, care expiră la finele lunii martie, fapt ce ar putea sta la baza dizolvării Parlamentului.

Pe 11 martie, socialiștii au anunțat că vor lansa „noi acțiuni” pentru a asigura desemnarea Marianei Durleșteanu în funcția de prim-ministru. Mai exact, vor fi inițiate adresări la Curtea Constituțională, Consiliul Europei și la Comisia de la Veneția.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal