Pe lângă o mână cu bani, taxatorii mai au un terminal de plată la gât. Taxarea electronică în transportul public, lansată

Pe lângă o mână cu bani, taxatorii mai au un terminal de plată la gât. Taxarea electronică în transportul public, lansată

Proiectul pilot privind sistemul de taxare electronică în transportul public municipal nu va decurge fără participarea taxatorilor. La prima etapă, aceștia vor avea câte un terminal, urmând să se apropie de fiecare pasager pentru efectuarea plății. Ulterior, se va trece și la validatorul static instalat, a anunțat primarul general al capitalei, Ion Ceban.

Potrivit edilului capitalei, decizia de a avea taxatori cu validatorul în mână vine pentru a obișnui populația cu tichetarea electronică.

„Trebuie să vedem cum reacționează oamenii în acest sens, nimeni nu are de gând să elimine taxatorii. Astăzi taxatorul este în interiorul transportului pentru a deprinde populația de a achita electronic și de a explica toate situațiile. Pe urmă se va trece și la validatorul static instalat”, a menționat Ion Ceban.

Publicitate

Primarul dă asigurări că nimeni nu-și va pierde locul de muncă: „În tot procesul nimeni nu este orientat să rămână fără lucru, noi ne specializam și ne adaptăm”.

Astfel, pasagerii troleibuzelor 10, 22 și 30, precum și ai autobuzelor 2 și 5 vor putea plăti călătoria cu cardul. Terminalele vor accepta achitarea fără contact, precum și plata cu telefonul mobil sau alt dispozitiv.

Primăria anunță că pentru plata cu cardul nu vor fi percepute comisioane suplimentare. Terminalul va indica procesarea plății printr-un semnal sonor, după care pasagerii vor imprima chitanța cu data și ora achitării călătoriei.

AGORA amintește că, încă din anul 2010, Primăria Chișinău anunța că, cel târziu în 2012, locuitorii capitalei nu vor mai trebui să cumpere bilete de la taxator, pentru că vor achita costul călătoriei cu un card electronic. În repetate rânduri, autoritățile au anunțat termene noi.

În martie 2015, primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a aprobat principiile generale de implementare a sistemului de taxare electronică în transportul public din municipiul Chişinău. Atunci, primăria spunea că trecerea de la sistemul actual de taxare la sistemul de taxare electronică se va face în șase luni.

Tichetarea electronică a mai fost propusă și în octombrie 2017, în cadrul Consiliului Municipal Chișinău.

În mai 2019, autoritățile municipale anunțau o licitație prin care să fie selectată compania care să implementeze sistemul de taxare electronică în transportul public din Chișinău. În iulie aceluiași an, licitația a fost anulată, având legătură cu „demisiile președintelui și vicepreședintelui grupului de lucru”.

La început de 2020, viceprimarul Victor Chironda declara că taxarea electronică este o acțiune mult mai complexă care necesită o abordare sistemică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal