Președinta țării, în discuții cu democrații. UPDATE. Pavel Filip: Patru partide pot identifica o garnitură guvernamentală de compromis (LIVE)

Președinta țării, în discuții cu democrații. UPDATE. Pavel Filip: Patru partide pot identifica o garnitură guvernamentală de compromis (LIVE)

La consultările cu șefa țării, Maia Sandu, au venit deputații Partidului Democrat. Soluția propusă de PDM constă în numirea unui Guvern temporar, care să aranjeze procesul de vaccinare anti-COVID, să deblocheze finanțarea externă și să organizeze alegerile parlamentare anticipate.

UPDATE: „Întrebarea a fost pusă din start: Alegeri anticipate sau instalarea unui Guvern? [...] Punctul nostru de pornire a discuțiilor a fost nu alegeri anticipate sau guvern, dar să vorbim despre problemele cu care se confruntă țara și cetățenii și să vedem care sunt soluțIile pentru aceste probleme”, a spus liderul PDM, Pavel Filip, după discuțiile cu Maia Sandu.

...

Publicitate

„Aceste probleme pot fi rezolvate dacă este un Guvern. De aici a venit propunerea PDM. Dacă este voință politică, pe platforma a patru partide parlamentare se poate identifica o garnitură guvernamentală de compromis cu un prim-ministru, care în timp de o lună să vină în Parlament cu toate aceste proiecte de lege și Parlamentul își asumă să le voteze. În următoarele trei luni, Legislativul nu se întrunește în ședință, oferind posibilitate constituțională de dizolvare a Parlamentului. Ulterior, două luni de perioadă electorală. În cel mai bun caz, am putea să ne încadrăm în șase luni de zile până la alegeri anticipate cu Guvern funcțional, asistență externă deblocată și cu procesul de vaccinare bine organizat”, a menționat Pavel Filip.

Liderul PDM a mai punctat că alegerile nu pot fi demarate în următoarele patru luni, atâta timp cât populația nu este vaccinată. „Va fi o crimă dacă pornim perioada electorală cu cel puțin 50% din populație nevaccinată”, a subliniat Pavel Filip.

Menționăm că, la 10 martie, liderul PDM, Pavel Filip, a adresat un apel către partidele parlamentare. Filip le-a cerut să se întrunească pentru a discuta un plan anticriză și pentru a hotărî învestirea unui Guvern temporar, care să îl implementeze. Ulterior, ar urma să se decidă ca Parlamentul să nu să se întrunească timp de trei luni și, astfel, să fie îndeplinită una dintre condițiile declanșării alegerilor parlamentare anticipate.

Astăzi, Maia Sandu urmează să discute cu toate fracțiunile parlamentare privind soluțiile pentru depășirea crizei politice. Până acum, președinta a avut consultări cu deputații Partidului Șor și deputații grupului parlamentar Pro Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal