„Noi când am intrat în administrarea specială mai existau 2,7 miliarde de lei care au fost salvați de fraudarea în continuare”, a început Dorin Drăguțan să explice situația. 

„Dacă e să vorbim de pierderi  au fost furați 13,3 miliarde de lei conform estimărilor BNM. Suma aceasta este însă brută. Ea nu conține posibilele recuperări din credite, sumele care pot fi recuperate din gajuri și nu se ia în considerare posibilele recuperări ale banilor în sine”, a mai subliniat acesta.  

Potrivit lui Drăguțan, pierderile de la cele trei bănci nu sunt și nu ar fi un miliar de dolari, ci mult mai puțin - undeva spre 450 de milioane de euro. „Pierderile sunt mari dar nu o pătrime din PIB”, a ținut să precizeze Drăguțanu. 

Cum au fost scoși banii? 

Potrivit guvernatorului BNM un alt mit ar fi că banii s-au furat în preajma alegerilor. Acesta precizează că în acel moment băncile deja nu aveau bani. „Banii au fost scoși printr-o metodă clasică de acordare a creditelor care nu au fost întoarse”, a declarat acesta. 

Potrivit lui Drăguțan este foarte greu de a demonstra că un credit ar fi neperformant iar acest lucru se vede doar la un an sau doi de la acordarea lui. 

„Creditele au fost în permanență. Noi am discutat în martie 2013 despre situația de la BEM. Atunci am discutat despre pierderile mari înregistrate de BEM. Dacă e să ne uităm la performanța financiară la BEM se vede că din 2007 profitul scade semnificativ”, a declarat Drăguțanu. 

Drăguțanu explică mecanismul de furt prin mecanismul „bulgăre de zăpadă”. „În multe cazuri unele companii luau credite ca să achite altele și tot așa”. 

Amintim că ieri, Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, a fost invitat în Parlament de către deputați pentru a explica ce s-a întâmplat în sistemul bancar, implicarea grupului Shor, dispariția banilor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!