Platforma DA, la consultări cu Maia Sandu. UPDATE: Sunt trei căi, una fiind un Guvernul pe termen scurt, asumat de formațiune (LIVE)

Platforma DA, la consultări cu Maia Sandu. UPDATE: Sunt trei căi, una fiind un Guvernul pe termen scurt, asumat de formațiune (LIVE)

La discuții cu președinta țării, Maia Sandu, pentru identificarea unor soluții pentru criza politică și pandemică, au venit deputații fracțiunii parlamentare a Platformei DA. După dialog, deputatul Alexandru Slusari a menționat că formațiunea insistă pe instituirea unui Guvern pe termen scurt, condus de partidul din care face parte, care să rezolve problemele stringente până la alegerile parlamentare anticipate.

UPDATE: „Situația în care este țara nu este alegerea între un scrutin anticipat și Guvern anticriză. Nu putem vorbi că mâine-poimâine vor fi organizate alegerile anticipate, ca alternativă a unui guvern. Noi la moment avem trei variante, reieșind din situația pandemică și de criză. Prima variantă este guvernul propus de Dodon și Șor, în frunte cu Mariana Durleșteanu, care este o variantă extrem de periculoasă.

Este a doua variantă, care la moment se realizează și, cu părere de rău, devine tot mai extinsă, de a crea blocaj în care nu este învestit un guvern plenipotențiar. Cel mai probabil, nu va fi posibil de dizolvat Parlamentul și rămâne pe un mandat nedeterminat acest guvern al lui Ciocoi.

Publicitate

A treia variantă, pe care noi detaliat am prezentat-o, este guvernul condus de Platforma DA, în care pot să intre reprezentanții mai multor forțe pro-europene, nu neapărat parlamentare, mai mulți reprezentanți ai societății civile. Acest guvern cu mandat scurt, în perioadă scurtă, să rezolve niște probleme stringente pentru țară, ce ține de gestionarea crizei pandemice, deblocarea finanțării externe, acordarea ajutorului financiar unor sectoare ale economiei care sunt la limita supraviețuirii și riscă să dispară, guvern care să aibă o foaie de parcurs ca, după asta, să declanșăm alegeri parlamentare anticipate”, a spus Alexandru Slusari după discuțiile cu Maia Sandu.

Știrea inițială: Deputații Platformei DA ies cu declarații privind concluziile discuțiilor cu președinta Maia Sandu.

Amintim că, în cursul zilei de 24 februarie, așa cum au anunțat anterior, PSRM și Platforma DA au purtat discuții cu lideri de partide pe marginea învestirii unui Guvernului. Fiecare, însă, a avut propria abordare. În timp ce socialiștii au discutat cu „aproape” toate fracțiunile din Parlament, Platforma DA s-a văzut doar cu liderii PDM și PAS.

Tot aici precizăm că Partidul Platforma DA insistă pe desemnarea lui Andrei Năstase drept candidat pentru funcția de premier. De partea cealaltă, socialiștii, Partidul Șor și ex-democrații de la Pentru Moldova spun că nu renunță la candidatura Marianei Durleșteanu.

Menționăm că R. Moldova este guvernată de un Executiv interimar, după demisia fostului premier Ion Chicu. Președinta Maia Sandu a desemnat-o repetat, în calitate de candidată la funcția de șef al Guvernului, pe Natalia Gavrilița.

Pe 23 februarie, urmare a unei sesizări depuse de PSRM, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița pentru funcția de premier, în contextul în care majoritatea formalizată o înaintase pe Mariana Durleșteanu. În schimb, Înalta Curte a declarat inadmisibilă solicitarea socialiștilor de a da apreciere dacă, prin refuzul de a o propune pe Mariana Durleșteanu în funcția de prim-ministru, Maia Sandu a săvârșit o faptă gravă, care ar putea sta la baza inițierii procedurii de suspendare din funcție.

Deși Curtea a statuat că urmează a fi organizate noi consultări între președinte și fracțiunile parlamentare, Maia Sandu a evitat să spună cum va acționa: „Eu nu am să stau să mă uit cum frăția penalilor nu vrea să lase țara din mână și semnează alianțe la fel de ușor cum și-a umplut propriile buzunare. Nu sunt prizonierul funcției. La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal