Doi bancheri din Federația Rusă, condamnați la închisoare în dosarul „Laundromat”

Doi bancheri din Federația Rusă, condamnați la închisoare în dosarul „Laundromat”

Instanțele de judecată din Federația Rusă au condamnat la închisoare doi bancheri ruși, implicați în schema de spălare de bani în proporții deosebit de mari, așa-numitul „Laundromat”. Este vorba de Oleg Kuzmin, fostul proprietar al Băncii European Express, care a fost condamnat la nouă ani de închisoare, iar celălalt bancher, Alexander Grigoriev, a fost condamnat la 12 ani de detenție, scrie kommersant.ru.

Cei doi bancheri au pledat vinovați și au încheiat acorduri preventive cu procurorii, în cadrul cărora au depus mărturii împotriva altor presupuși participanți la infracțiune.

Potrivit sentinței, magistrații l-au găsit vinovat pe Oleg Kuzmin, cunoscut printre finanțatori sub numele de Oleg Vokzal, de „participarea la o comunitate criminală organizată”, precum și de „transfer de fonduri în străinătate, folosind documente falsificate”.

Publicitate

Instanța a fost pe deplin de acord cu concluziile anchetei că, din iunie 2013 și până în mai 2014, Oleg Kuzmin, acționând planificat ca parte a unei comunități criminale, a transferat bani din conturile sale bancare în „conturile bancare nerezidente” - Moldova Moldindconbank. În același timp, organizațiile ruse de control „au primit informații deliberat false” despre motivele și scopul acestor transferuri.

Toate tranzacțiile dubioase efectuate de banca lui Kuzmin, în valoare totală de un miliard de dolari la cursul de schimb de atunci, au fost efectuate în cadrul schemei moldovenești de spălare de bani prin sistemul bancar.

Totuși, instanța a menționat că inculpatul a respectat pe deplin toate condițiile acordului de cooperare preventivă, încheiat cu acesta în martie 2020. Drept urmare, instanța a redus termenul solicitat în dezbatere de către reprezentantul Procuraturii cu un an, condamnându-l pe Oleg Kuzmin la nouă ani într-o colonie de regim strict și la o amendă de un milion de ruble.

De asemenea, instanța a transformat 235,5 mii de ruble confiscate de la bancher în venituri de stat, precum și unele bunuri confiscate.

Avocatul lui Kuzmin consideră că verdictul este „nerezonabil de dur” și va face apel împotriva acestuia cât mai curând posibil.

Este de remarcat faptul că Oleg Kuzmin a depus mărturii detaliate despre mai mulți participanți activi la tranzitul penal, prin care au fost retrași din Rusia aproximativ 20 de miliarde de dolari.

Printre cei bănuiți de participare se numără politicieni moldoveni - politicienii Renato Usatîi și Ilan Șor, omul de afaceri Veaceslav Platon și fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc.

În plus, Oleg Kuzmin a depus mărturii ce-i vizează pe bancherul Alexander Grigoriev și ex-șefa Trezoreriei Moldindconbank, Elena Platon, sora lui Veaceslav Platon.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal