
Socialiștii, în frunte cu Igor Dodon, au venit la dialog cu șefa țării: Să vorbim de scenarii politice în condiții de pandemie ar fi inuman (LIVE)
PSRM este ultima formațiune parlamentară invitată la consultările cu președinta țării, Maia Sandu. Socialiștii sunt reprezentați de Igor Dodon, Corneliu Furculiță și Vlad Batrîncea. După discuții, liderul socialiștilor a spus că susține în continuare candidatul propus pentru funcția de premier. Asta deși, între timp, Mariana Durleșteanu a anunțat că-și retrage candidatura.
・
„Consider că, la această etapă, să vorbim de scenarii politice în condiții de pandemie ar fi inuman, incorect și cred că cetățenii așteaptă să prioritizăm agenda celor care conduc statul. Noi am înainta o candidatură la funcția de premier și rămânem pe poziția că numirea unui guvern cu funcții depline ar putea să facă față pandemiei mai eficient. Candidatura propusă anterior are susținerea noastră în continuare. Dacă vor fi alte candidaturi propuse, suntem gata să le examinăm”, a spus Igor Dodon.
Liderul PSRM a adăugat că alegerile parlamentare anticipate ar fi un compromis, dar că acestea nu pot fi organizate mai devreme decât în toamna anului 2021.
„Mai târziu, în toamnă, putem să discutăm. Dar după ce putem face față crizei pandemice. Să avem vaccinați cel puțin 400 de mii de persoane”, a punctat Dodon.
Menționăm că R. Moldova este guvernată de un Executiv interimar, după demisia fostului premier Ion Chicu. Președinta Maia Sandu a desemnat-o repetat, în calitate de candidată la funcția de șef al Guvernului, pe Natalia Gavrilița.
Pe 23 februarie, urmare a unei sesizări depuse de PSRM, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița pentru funcția de premier, în contextul în care majoritatea formalizată o înaintase pe Mariana Durleșteanu. În schimb, Înalta Curte a declarat inadmisibilă solicitarea socialiștilor de a da apreciere dacă, prin refuzul de a o propune pe Mariana Durleșteanu în funcția de prim-ministru, Maia Sandu a săvârșit o faptă gravă, care ar putea sta la baza inițierii procedurii de suspendare din funcție.
Deși Curtea a statuat că urmează a fi organizate noi consultări între președinte și fracțiunile parlamentare, Maia Sandu a evitat să spună cum va acționa: „Eu nu am să stau să mă uit cum frăția penalilor nu vrea să lase țara din mână și semnează alianțe la fel de ușor cum și-a umplut propriile buzunare. Nu sunt prizonierul funcției. La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării”.
Menționăm că pe 1 martie, liderul PSRM, Igor Dodon, a venit cu un ultimatum către președinta Maia Sandu: Să înainteze, până pe 9 martie, candidatul majorității parlamentare pentru funcția de premier. În caz contrar, se va interveni cu „acțiuni politice mai hotărâte pentru a stabiliza situația în țară, chiar dacă asta va însemna că funcția de președinte va redeveni o funcție de decor, cum a fost în 2016”, a amenințat socialistul.