Potrivit directorului instituției atunci când Ilan Shor a preluat cele trei bănci, instituțiile aveau deja un volum destul de semnificativ de credite neperformante. Acesta a dat și cifrele:

Banca Socială - 2 miliarde de lei

UniBank - 1,2 miliarde lei

BEM - 1,7 miliarde și 1,3 miliarde lei.

„Nu știu care a fost mintea și motivația când a procurat aceste dar trebuie să recunoaștem că și-a asumat responsabilitatea pentru credite neperformante care adună la o valoare de 6 miliarde de lei”, a declarat Chetraru. 

Directorul CNA a mai precizat că s-a încercat evaluarea creditelor neperformante din bănci. Principala problemă era însă atunci când dodeau de un credit suspect, acesta era imediat returnat. „Noi dețineam informații că servicii străine doreau să  fie generată criză socială care puteau schimba nu numai guvernul dar și situația geopolitică”, a precizat Chetraru. 

Unde sunt banii? 

Potrivit lui Chetraru, o mare parte din bani sunt în țară. Acesta spune că mijloacele financiare ar fi investite în Aeroport. „Apropo, trebuie să ne clarificăm și cu asta”, a sugerat directorul instituției.

„Există posibilitatea reală ca aceste bunuri să fie recuperate. Avem nevoie de experți din Institutul Național de ustiție. Avem nevoie de expertiză concretă cu care să mergi în justiție dar nu rapoarte Kroll și beletristică”, a mai precizat Chetraru. 

Amintim că ieri, Directorul Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, a fost invitat în Parlament de către deputați pentru a explica ce s-a întâmplat în sistemul bancar, implicarea grupului Shor, dispariția banilor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!