*Acest material este sponsorizat

4 ani de TEKWILL - „[r]evoluția cuprinde toată țara”! (VIDEO)

4 ani de TEKWILL - „[r]evoluția cuprinde toată țara”! (VIDEO)
TEKWILL

De la un centru de excelență în IT – la un proiect de importanță națională! La cea de-a patra aniversare a activității sale, proiectul TEKWILL își ia angajamentul ca tehnologiile informaționale să fie mai aproape de oameni din toate regiunile Moldovei și dă startul „[r]evoluției care cuprinde toată țara”. În cei 4 ani de activitate, proiectul TEKWILL a lansat și implementat programe pentru dezvoltarea excelenței în domeniul TIC, a contribuit la dezvoltarea forței de muncă, a susținut antreprenoriatul și a venit cu know-how pentru crearea unui ecosistem favorabil startup-urilor tech. 

Astfel, timp de 4 ani, au fost atrase fonduri de peste 13 mln $, au fost desfășurate peste 865 de mii de ore de training, peste 400 de mii de oameni au beneficiat de programele sale și cele susținute alături de alți parteneri, iar peste 43% dintre aceștia au fost fete și femei. Proiectului TEKWILL, fondat în 2017, este implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei.

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în RM: „Acum câțiva ani, împreună cu USAID Moldova, Suedia și-a unit eforturile pentru a crea și dezvolta o inițiativă vizionară în Moldova - TEKWILL! Și ce călătorie a fost! TEKWILL a luat naștere grație unui parteneriat dintre sectorul privat și mediul academic, unde prioritățile strategice ale donatorilor au fost incorporate. Grație TEKWILL-ului avem parte de resurse umane în IT mai puternice și substanțiale. Avem parte de o inițiativă care inspiră copiii și tinerii să se implice în acest domeniu, încurajându-i să rămână în țară pentru a activa aici, la fel, susține antreprenoriatul și startup-urile. Suntem bucuroși să vedem că pe parcursul acestor 4 ani, în jur de 75 de mii de persoane au beneficiat de activitățile desfășurate de TEKWILL și suntem încântați că jumătate dintre acestea sunt fete și femei. Respectiv, este o inițiativă care le ajută să-și îmbunătățească viața și condițiile de trai. La fel, mă bucur să asistăm la extinderea activităților și proiectelor TEKWILL în regiuni, prin promovarea digitalizării, lucruri care merită celebrate astăzi.”

Scott Hocklander, directorul misiunii USAID în Moldova: „Este remarcabil și impresionant pentru mine să vedem această mișcare majoră și cât de mult am reușit să avansăm într-o perioadă atât de scurtă de timp. Anume în această perioadă complicată, este foarte important de a observa lucrurile care pot fi considerate mici victorii, niște oportunități foarte pozitive, ceea ce este, de fapt, TEKWILL pentru noi. Unul dintre obiectivele principale ale USAID în Republica Moldova este de a susține parteneriatele existente dintre cercurile de afaceri, cercurile academice și Guvern, în vederea educării unei forțe de muncă care să rămână în țară. TEKWILL reprezintă o „trezire tehnologică” a Republicii Moldova. Este foarte clar că, în acești 4 ani, toate promisiunile și realizările proiectului TEKWILL s-au dovedit a fi de succes." 

Ana Chirița, directoarea proiectului TEKWILL: „Acum 4 ani, noi  am pus bazele celui mai mare vis tech pe care astăzi îl admirăm în realitate – TEKWILL. După numeroase experiențe, putem spune cu mândrie că una din 10 persoane din orașul Chișinău ne-a trecut pragul și a luat parte la inițiativele noastre, iar una din 7 companii IT ne este parteneră sau a beneficiat de programele noastre. Mai mult. Ne-am extins rețeaua de parteneri, am dezvoltat proiecte fundamentale TEKWILL la Bălți, Cahul și Comrat, am întâmpinat zeci de elevi, profesori, specialiști și liberi profesioniști în „casa noastră” dedicată sectorului IT. Anul acesta ne vom extinde și mai mult – vom conecta 300 de școli la programele TEKWILL, vom sprijini și instrui sute de antreprenori, vom continua să conducem revoluția digitală. Toate recunoștințele mele profunde merg către cei care au crezut în noi - USAID, Suedia, Guvernul Moldovei, UTM, partenerii regionali, ATIC și către fiecare dintre beneficiarii noștri, care au încredere în ceea ce facem.”

Proiectele TEKWILL implementate în mai multe regiuni ale țării

În 2020, proiectele dezvoltate de TEKWILL s-au extins și în afara capitalei, pentru a încuraja dezvoltarea sectorului TIC la nivel național. În următorii ani, în regiunile - cheie ale Republicii Moldova vor fi create mai multe centre de excelență în IT, vor fi dezvoltate programe educaționale pentru pregătirea forței de muncă în domeniu,  profesiile viitorului vor fi aduse mai aproape de 95% din școli, IMM-urile vor fi ajutate să obțină mai multe abilități digitale, antreprenorii vor fi susținuți în drumul lor către succes și multe altele. Un pas important făcut de TEKWILL este extinderea în regiunea de sud a țării.

Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei: „Sunt sigură că un proiect poate avansa și genera rezultate doar dacă oamenii implicați în realizarea sa sunt oameni constructivi, inspirați și talentați, sunt oameni care caută soluții, oameni pe care dificultățile îi provoacă încă mai mult să găsească căi noi pentru progres. Am urmărit acest proiect și mi-a plăcut cum ați progresat și voi recunoaște că de mai mult timp am căutat soluții pentru a atrage experiența, talentul și energia TEKWILL în Găgăuzia. Ne-a inspirat proiectul TEKWILL și sunt fericită că recent am semnat Memorandumul de Înțelegere pentru implementarea proiectului în Autonomia Găgăuzia prin crearea în Comrat a unui centru de tip „Tekwill”. Obiectivul nostru este să creăm în Comrat o platformă care să devină un amplificator al talentelor, al energiei tinerilor, cu oportunități de a învăța programare și de a crea soluții și progrese tehnice.  Vă felicit cu ocazia aniversării și vă doresc să rămâneți locomotiva dezvoltării acestui frumos proiect și a dezvoltării sectorului IT în Moldova. La mulți ani, TEKWILL!”

Proiectele TEKWILL sunt în plină ascensiune și în nordul țării, acolo unde încă din anul precedent, au fost extinse oportunitățile de dezvoltare, pentru a crea premisele pentru conectarea talentului și potențialului capitalului uman cu posibilitățile oferite de companiile IT locale.

Ion Bodrug, președintele ACETI Bălți: „Vreau să felicit echipa TEKWILL pentru rezultatele performante obținute până acum. Până astăzi ei au fost cei care au pus bazele trainice ale metodologiei de dezvoltare a domeniului IT la nivel național. Și iată că a venit momentul să-și extindă activitatea și inițiativele în toate regiunile țării. ACETI colaborează productiv cu echipa TEKWILL, un parteneriat ce dă roade îmbucurătoare, de aceea vă așteptăm la nordul țării cu programele faine pe care studenții, elevii și toți cei care vor să-și dezvolte abilitățile în domeniul IT sunt nerăbdători să le cunoască. La mulți ani, TEKWILL!”

Natalia Gașițoi, Rectora Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți: „Am urmărit dezvoltarea proiectului TEKWILL încă de la momentul lansării și ne bucurăm să vedem atâtea parteneriate ce conectează industriile și companiile din Moldova la lumea digitală.  Aducem cuvinte de gratitudine și urări de bine echipei TEKWILL și totodată aș vrea să mulțumesc pentru inițiativa și suportul oferit în construcția Centrului de Excelență TIC la Bălți, unde sper să ne revedem și să colaborăm prin acele proiecte care să ducă la transformarea tehnologică în regiuni.”

Despre TEKWILL

Cu susținerea USAID și a Suediei, „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază a Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

TEKWILL - „[r]evoluția cuprinde toată țara”!

Evenimentul de aniversare a patru ani de activitate a TEKWILL

P.

Vezi și aceste știri
La Comrat va fi creat un Centru de excelență în IT după modelul Tekwill din Chișinău (FOTO)

La Comrat va fi creat un Centru de excelență în IT după modelul Tekwill din Chișinău (FOTO)

INTERVIU | Ce se ascunde în spatele proiectului „Tekwill în fiecare școală” și cum urmează a fi transformată educația din Republica Moldova

INTERVIU | Ce se ascunde în spatele proiectului „Tekwill în fiecare școală” și cum urmează a fi transformată educația din Republica Moldova

Studiază unul din cursurile Tekwill Academy și lansează-te într-o carieră în IT

Studiază unul din cursurile Tekwill Academy și lansează-te într-o carieră în IT

Tekwill urmează ultimele tendințe în educație și lansează o platformă online de cursuri unice în Moldova (Video)

Tekwill urmează ultimele tendințe în educație și lansează o platformă online de cursuri unice în Moldova (Video)

Ce cred participanții primei ediții XY Accelerator (powered by Tekwill) despre program și investițiile de 8 000 de dolari

Ce cred participanții primei ediții XY Accelerator (powered by Tekwill) despre program și investițiile de 8 000 de dolari

Ediția a doua a programului XY Accelerator powered by Tekwill revine! Cunoaște primii trei mentori internaționali

Ediția a doua a programului XY Accelerator powered by Tekwill revine! Cunoaște primii trei mentori internaționali

Advertoriale
Cum aveți grijă de piele după ce purtați masca de protecție. Sfatul specialistului Herbalife

Cum aveți grijă de piele după ce purtați masca de protecție. Sfatul specialistului Herbalife

Ce noutăți aduce Startup Moldova Summit 2021 pentru comunitatea locală de antreprenori și startupuri

Ce noutăți aduce Startup Moldova Summit 2021 pentru comunitatea locală de antreprenori și startupuri

OTP Bank cumpără filiala albaneză Alpha Bank

OTP Bank cumpără filiala albaneză Alpha Bank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  O minoră a cerut ajutor într-o farmacie, speriată de un bărbat care ar fi urmărit-o. Intervenția oamenilor legii (VIDEO)
 • 2
  Salariul brut al judecătorilor Curții Constituționale a fost aproape dublat. Stamate: „CC e fundamentul apărării democrației”
 • 3
  Pensia cea de pe urmă: 25% dintre pensionari continuă să muncească pentru a-și asigura existența. Ce înseamnă pentru ei „bătrânețile fără griji”? (INFOGRAFIC)
 • 4
  Ultima oră! Alerta cu bombă la Președinție - falsă (UPDATE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.