Cine este Igor Grosu, candidatul propus la funcția de premier? CV-ul și averea politicianului

Cine este Igor Grosu, candidatul propus la funcția de premier? CV-ul și averea politicianului

Liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, este candidatul desemnat de către președinta R. Moldova, Maia Sandu, pentru funcția de premier. Jurnaliștii AGORA vă prezintă mai jos CV-ul premierului desemnat și averea declarată.

Igor Grosu a fost mai mulți ani expert în cadrul unor proiecte, ca ulterior să devină viceministru al Educației în perioada în care instituția era condusă de Maia Sandu (în 2012-2015). În august 2015, premierul Valeriu Streleț îl eliberează din funcție, „în baza cererii de demisie”, iar câteva zile mai târziu îl numește consilier principal de stat al prim-ministrului în domeniul științei, educației, ocrotirii sănătății şi protecției sociale, funcție în care rezistă câteva luni, când este eliberat de premierul interimar Gheorghe Brega.

Ulterior, Grosu s-a alăturat fostei sale șefe de la Educație, Maia Sandu, fiind unul dintre fondatorii Partidului Acțiune și Solidaritate și devenind secretarul general al noii formațiuni de pe arena politică a Republicii Moldova.

Publicitate

La scrutinul parlamentar din februarie 2019, Grosu a candidat din partea Blocului electoral ACUM, format din Platforma DA și PAS, pe circumscripția nr. 20 - Strășeni, dar a fost surclasat de democratul Pavel Filip, premierul în exercițiu la acel moment. Cu toate acestea, Grosu a reușit să acceadă în Parlament pe lista națională a blocului ACUM, în care a fost inclus pe poziția a patra.

Grosu se numără și printre fondatorii unor organizații neguvernamentale: Amnesty International Moldova, Centrul național de asistență și informare a ONG-urilor din Moldova „CONTACT”, Asociația Pro-Democrație, Consiliul Național al Tineretului din Moldova și Centrul de analiză și evaluare a reformelor.

Averea deputatului Igor Grosu

În 2019, președintele fracțiunii parlamentare PAS, Igor Grosu, a câștigat un salariu de 124 de mii de lei din fotoliul de deputat. A mai ridicat 104 mii de lei drept compensații pentru cheltuieli de tratament, pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, de promovare și de protocol, inclusiv indemnizațiile pentru transport. Iar din darea în locațiune a unui apartament, a mai primit 1.200 de euro.

Soția deputatului a înregistrat venituri de 79 de mii de lei din salariul la un liceu și la un centru psiho-socio-pedagogic din capitală. Totodată, sunt indicate trei alocații pentru copii de câte 1.668 de roni de la statul român.

Igor Grosu mai declară două terenuri intravilane și șase agricole, o casă de locuit de 121 de metri pătrați, altă casă de 82 de m.p., un apartament de 47 de m.p., dar și un spațiu comercial sau de producție de 39 de m.p. Mai sunt indicate trei alte averi imobile, de 18, 24 și 33 de m.p.

În declarația depusă la ANI petru 2019, Igor Grosu indică un Volkswagen Touran din 2009, evaluat cu 7.800 de euro, aflat în proprietatea familiei începând cu anul 2017.

AGORA precizează că Grosu are la dispoziție 15 zile pentru a forma Guvernul și pentru a elabora programul de guvernare. Ulterior, Parlamentul urmează să voteze sau nu candidatura acestuia.

Potrivit legislației, dacă Guvernul nu este învestit după cel puțin două încercări, Parlamentul ar urma să fie dizolvat și să fie organizate alegeri anticipate.

Amintim că, la 16 martie, Mariana Durleșteanu a anunțat că-și retrage candidatura pentru funcția de premier. „Nu îmi pot permite ca numele și reputația mea să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice”, spune Durleșteanu. „Nu sunt păpușa nimănui”, a adăugat ea.

Pe 23 februarie, urmare a unei sesizări depuse de PSRM, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița.

Marți, 16 martie, președinta țării a inițiat consultări cu fracțiunile parlametare pentru soluții de depășire a crizei politice și pandemice. Majoritatea forțelor politice și-au expus poziția pentru un Guvern ce ar soluționa problemele stringente din țară până la declanșarea unui scrutin parlamentar anticipat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal