PSRM nu va susține candidatura lui Grosu la funcția de premier? Dodon: „Socialiștii ar putea semna pentru Andrei Năstase”

PSRM nu va susține candidatura lui Grosu la funcția de premier? Dodon: „Socialiștii ar putea semna pentru Andrei Năstase”

Liderul PSRM, Igor Dodon, susține că partidul pe care îl conduce nu va vota pentru Igor Grosu, candidatul la funcția de prim-ministru, înaintat de președinta R. Moldova, Maia Sandu, după consultările cu fracțiunile parlamentare de astăzi, 16 martie. În schimb, fostul șef al statului susține că PSRM ar putea „oferi” câteva semnături pentru a-l susține pe liderul Platformei DA, Andrei Năstase, la funcția de premier.

„Probabilitatea că Igor Grosu va fi votat de PSRM tinde spre zero. Eu nu cred că PSRM va susține această candidatură la funcția de prim-ministru, așa cum n-am susținut-o pe Gavrilița. Dacă se va ajunge la discuția acestei candidaturi în Parlament, acest decret poate fi considerat neconstituțional. Dacă se va ajunge la votare, va mai fi un candidat cu zero voturi, cu regret pentru acești doi candidați înaintați de doamna președinte cu scopul să nu fie votați”, a spus Dodon la emisiunea „Acces Direct” de la NTV.

Potrivit socialistului, președinta Maia Sandu a acționat greșit atunci când l-a desemnat pe liderul interimar al PAS la funcția de prim-ministru, iar decretul ar putea fi declarat neconstituțional.

Publicitate

„Noi suntem stat parlamentar și Constituția spune clar că, dacă majoritatea înaintează un candidat, președintele trebuie să îl accepte. Ce trebuia să facă astăzi – să invite reprezentanții majorității parlamentare și să îi întrebe: Ce facem mai departe? Pentru că asta a spus Curtea Constituțională: invitați majoritatea parlamentară și vedeți la ce consens ajungeți”, susține Dodon.

La aceeași emisiune, liderul PSRM a declarat că, la următoarea ședință a Parlamentului, socialiștii ar urma să înainteze un alt candidat la funcția de premier. Mai mult, socialiștii ar fi luat „în calcul” candidaturile mai multor persoane.

„Noi avem candidații noștri. Cred că în următoarele zile veți auzi familii noi. Noi eram pregătiți. Noi aveam în calcul și înaintarea altor candidați. Mai sunt trei sau patru candidați care se discutau atunci paralel împreună cu doamna Durleșteanu”, a dăugat fostul șef de stat.

Totodată, liderul PSRM spune că partidul pe care îl conduce ar putea să voteze pentru candidatura liderului Platformei DA, Andrei Năstase, la funcția de premier.

„Năstase are câteva zile ca să-și înainteze candidatura cu o anumită listă de deputați care sunt gata să-l susțină, să vină la socialiști și să spună că mai trebuie 35, 30, 25 sau 37 de deputați care să semneze pentru înaintarea lui. Lasă să vină și noi o să discutăm, dacă are capacitatea să adune un anumit număr de semnături”, a spus fostul președinte.

Amintim că, la 16 martie, Mariana Durleșteanu a anunțat că-și retrage candidatura pentru funcția de premier. „Nu îmi pot permite ca numele și reputația mea să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice”, spune Durleșteanu. „Nu sunt păpușa nimănui”, a adăugat ea.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal