98% dintre alegători sunt convinși că este important ca fiecare să participe la alegeri (SONDAJ)

98% dintre alegători sunt convinși că este important ca fiecare să participe la alegeri (SONDAJ)

Majoritatea absolută a alegătorilor, 98%, este convinsă că este important ca fiecare cetățean să participe la alegeri. Cu toate acestea, doar 69% din respondenți recunosc că merg la vot de fiecare dată. Acestea sunt concluziile unui sondaj de opinie realizat de Centrul de Analiză şi Investigaţii Sociologice CIVIS, la comanda PNUD Moldova,  după scrutinul prezidențial de anul trecut. 

Potrivit cercetării, 80% dintre respondenți susțin că nimeni nu le poate influența decizia de a merge sau nu la vot. 15% dintre cei chestionați afirmă că se pot lăsa convinși doar de membrii familiei și prieteni.

Alegeri pe timp de pandemie

Publicitate

Cercetarea arată că 97% din respondenți sunt mulțumiți de modul în care a fost gestionat, pe timp de pandemie, procesul de votare în ziua alegerilor prezidențiale.

...

Conform respondenților, în aproape toate cazurile ar fi fost respectate măsurile de protecție în timpul exercitării dreptului de vot, cu excepția utilizării pixului personal.

Implicare electorală

...

88% din respondenți susțin că educația civică în domeniul electoral este importantă, iar 84% sunt siguri că aceasta poate contribui la o implicare mai activă a cetățenilor în cadrul alegerilor.

În același timp, 4% din respondenți au observat nereguli în ziua scrutinului. De asemenea, 41% dintre alegători au informat despre neregulile observate (dublu față de alegerile parlamentare din februarie 2019).

Deficiențele sistemului

Studiul evidențiază și anumite deficiențe sistematice, cum ar fi că majoritatea secțiilor de votare deschise la prezidențialele din 2020 nu au fost dotate cu rampe de acces. Doar 33% din alegători au confirmat existența rampelor.

De asemenea, doar 12% din respondenți cunosc corect toate actele în baza cărora se poate vota pe teritoriul țării. 50% din respondenți (în scădere cu 8%) știu despre posibilitatea de a verifica datele personale din listele electorale la secțiile de votare și 32% (în creștere cu 5%) cunosc că pot face acest lucru și pe site-ul CEC.

Cercetarea a fost realizată în baza unui sondaj reprezentativ la nivel național, acoperind atât zonele rurale, cât și cele urbane. Grupul-țintă a fost populația cu drept de vot, din 480 localități. La sondaj au participat 1510 respondenți, iar marja de eroare este de ± 2,5%.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal