
Nămolul de la stația de epurare, în vizorul deputaților. Viceprimar: Este rahat care e acumulat din municipiu, 100 de tone! (VIDEO)
Nămolul de la stația de epurare din Chișinău ar putea fi transformat în praf prin montarea a cinci instalații de piroliză. Proiectul, în valoare de 100 de milioane de lei, a fost prezentat în cadrul audierilor publice privind reabilitarea stației de epurare. În timp ce vin cu noi proiecte, autoritățile anunță că lucrările de modernizare, începute în 2016, nu vor fi încheiate în termenii stabliți.
・
Potrivit viceprimarului Ilie Ceban, lucrările urmau a fi încheiate în iunie 2020, iar acum termenul de referință este noiembrie 2021. „După părerea noastră și acești termeni vor fi încălcați reieșind din implicarea și realizarea lucrărilor în șantier”, a declarat în fața deputaților alesul local.
Potrivit autorităților, modernizarea stației nu rezolvă și problema mirosului neplăcut, în condițiile în care zilnic sunt acumulate 100 de tone de nămol.
„Ca oamenii să înțeleagă, este rahat care este acumulat din municipiu, 100 de tone. Modernizarea stației de epurare nu a adus soluții. Îmi cer scuze, dar oamenii trebuie să înțeleagă ce înseamnă nămol. Modernizarea nu a adus soluții cu privire la tratarea sau la soluționarea acumulării a 100 de tone. Imperial era necesar să fie identificate soluții pe acest segment”, a declarat viceprimarul Ilie Ceban.
Primăria crede că soluția ar fi montarea unor instalații de piroliză, costul cărora ajunge la 100 de milioane de lei. „ În esență piroliza diminuează până la 10 tone zilnic și din acel nămol care este creat îl transformă în praf. Acest praf poate fi utilizat. Este un proces utilizat în multe țări inclusiv CSI și Uniunea Europeană”, a declarat Ilie Ceban.

La stația de epurare din municipiul Chișinău sunt stocate peste 500 de mii de tone de nămol. Acestea au fost acoperite cu o peliculă specială pentru a diminua mirosul.
Anterior, Apă Canal a anunțat că „a salvat orașul” de mirosul neplăcut care venea de la stația de epurare. Întreprinderea a declarat că, alături de specialiști în chimie, biologie și ingineri locali și din Rusia, a reușit să pună la punct o tehnologie prin care este neutralizată răspândirea bacteriilor nocive și a mucegaiului.