Instituțiile medicale din țară au fost dotate cu 100 de mii de teste rapide antigen la COVID-19

Instituțiile medicale din țară au fost dotate cu 100 de mii de teste rapide antigen la COVID-19

100 de mii de teste rapide de diagnostic pentru detectarea noului coronavirus au fost distribuite instituțiilor medico-sanitare publice la nivel național, în scopul fortificării capacităților de diagnostic și depistare a virusului în rândul populației. Testele au fost achiziționate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”. Alte 200 de mii teste rapide urmează să fie livrate în următoarele două săptămâni.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, testele rapide la antigenul SARS-CoV-2 vor fi folosite doar în cazul în care persoana prezintă simptome COVID-19 sau la pacienții care au fost în contact cu o persoană confirmată. Acesta nu poate fi aplicat persoanelor asimptomatice.

De asemenea, aplicarea testelor rapide este recomandată pentru testarea persoanelor dintr-o instituție de tip închis sau semi-închis unde poate exista un potențial focar de boală. Testul rapid poate fi utilizat pentru testarea celorlalte persoane din grup, în care o persoană a fost confirmată pozitiv prin testul PCR.

Publicitate

Experții în sănătate susțin că testarea rapidă trebuie aplicată în primele 5-7 zile de la debutul simptomelor. După această perioadă, rezultatul testului rapid trebuie ignorat, deoarece ar putea prezenta rezultate incorecte. În situația în care persoana prezintă simptome de COVID-19, iar testul rapid este negativ – este necesar ca proba prelevată să fie testată prin metoda PCR pentru confirmarea diagnozei.

În acest context, peste 20 de specialiști și șefi de laboratoare publice din țară au fost instruiți de către experții OMS în testarea rapidă cu identificarea antigenului SARS-CoV-2. Pe parcursul acestei săptămâni, urmează să fie desfășurate alte ședințe de instruire cu specialiștii din cadrul laboratoarelor publice pentru aplicarea testelor rapide.

Testarea rapidă va permite obținerea rezultatelor într-un timp mai scurt, va spori capacitatea de gestionare a cazurilor și vor permite măsuri rapide de sănătate publică și de monitorizare a contacților. Pentru început, aceste tipuri de teste vor fi folosite în unitățile de primiri urgente și la nivel asistenței medicale primare, spun reprezentanții MSMPS.

Anunțul oficial că Republica Moldova urmează să cumpere teste rapide antigen a fost făcut încă în octombrie 2020. Atunci responsabilii de la Sănătate spuneau că la noi în țară testarea masivă nu este posibilă, întrucât nu sunt suficiente laboratoare medicale în țară, dar că testele rapide care urmează să fie achiziționațe ar simplifica considerabil procesul de testare în rândul populației.

Ulterior, la mijlocul lunii decembrie fosta ministră a Sănătății Viorica Dumbrăveanu anunța, în cadrul unei conferințe de presă, că țara noastră urmează să achiziționeze un lot de 300 de mii de teste rapide. Atunci, șefa de la Sănătate preciza că testele vor fi cumpărate în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal