Membrii Adunării Naționale a Franței au aprobat un plan prin care urmează să fie modificată Constituția țării, pentru a consolida acțiunile de protecție a mediului. Astfel, primul articol al Constituției ar putea include suplimentar și obligația statului de a întreprinde măsuri în acest domeniu, transmite Politico.
Proiectul de modificare a Constituției a fost adoptat în camera inferioară a legislativului francez cu 391 de voturi pentru și 47 împotrivă. Acesta prevede introducerea în primul articol al Legii Supreme următoarea prevedere: „(Franța – n.r) garantează protecția mediului și a diversității biologice și lupta pentru combaterea schimbărilor climatice”.
Această inițiativă vine după ce în decembrie, președintele Emmanuel Macron a anunțat că va susține respectiva idee, aceasta fiind formulată de Convenția cetățenilor privind clima – un grup de 150 de cetățeni francezi selectați aleatoriu, cu sarcina de a consulta guvernarea în domeniul politicilor ecologiste. De altfel, șeful statului francez a mai declarat că va iniția și un referendum în susținerea acestei idei.
Proiectul de lege votat marți, 16 martie, este primul pas în acest proces de reformă constituțională. Urmează ca acesta să fie discutat și în Senat, care este camera superioară și forul decizional al legislativului francez, fiind controlat de opoziția conservatoare a partidului republicanilor, care s-a declarat împotriva acestei reforme. În opinia lor, inițiativa nu ar fi necesară și ar putea afecta concurența loială și libertatea de acțiune a companiilor.
Ambele camere ale parlamentului francez trebuie să aprobe acestă variantă a proiectului de lege, pentru a fi întrunite condițiile de organizare a unui referendum pe această temă. În cazul în care Senatul va adopta o variantă modificată a proiectului de lege, aceasta ar urma să revină în Adunarea Națională pentru a fi aprobată, procedura continuând până când cele două camere ajung la un consens.
Președintele conservator al Senatului, Gérard Larcher a declarat că ar prefera să utilizeze termenul „acționează” în loc de „garantează”, însă ministrul justiției Eric Dupond-Moretti a respins această variantă, argumentând că termenul „garantează” a fost selectat întrucât „creează obligația statului de a livra rezultate”.