Abrogarea „legii miliardului” - constituțională ori ba? Înalta Curte examinează subiectul (LIVE)

Abrogarea „legii miliardului” - constituțională ori ba? Înalta Curte examinează subiectul (LIVE)

Anularea deciziei prin care datoria pentru furtul miliardului a fost pusă pe umerii cetățenilor este constituțională ori ba? La această întrebare va răspunde, astăzi, Curtea Constituțională, urmare a unei sesizări depusă de doi deputați de la Pro Moldova. Magistrații ar urma să se expună asupra legalității legii, votată în decembrie 2020 de PSRM şi Pentru Moldova, prin care a fost abrogată „legea miliardului”.

UPDATE 14:50 Abrogarea „legii miliardului” este neconstituțională. Asta a decis, astăzi, Înalta Curte, urmare a unei sesizări depuse de Pro Moldova.

UPDATE 13:27 Judecătorii Curții s-au retras pentru deliberări, pronunțarea hotărârii va avea loc la ora 14:30. 

Publicitate

UPDATE 10:40 „Există o consecință directă asupra bugetului. Banca Națională urmează să fie decapitalizată, ceea ce presupune că apare o altă obligație a statului, iar Guvernul urmează să contribuie la capitalul Băncii Naționale, care este un cost din buget. Banii nu sunt prevăzuți în bugetul pentru 2021. Vor trebui identificați bani și să fie rectificat bugetul”, a menționat deputatul Pro Moldova, Adrian Candu, care a prezentat sesizarea și consecințele abrogării „Legii miliardului”.

Ședința Curții poate fi urmărită mai jos:

Amintim că, la propunerea mai multor deputați PSRM, așa-numita „lege a miliardului” a fost abrogată pe 16 decembrie 2020, cu voturile socialiștilor și ale deputaților din Pentru Moldova, platformă din care fac parte fracțiunea PP Șor și șapte ex-democrați. 

Ulterior, Pro Moldova a sesizat Curtea Constituțională. „Legea contestată a fost adoptată cu încălcarea manifestă a principiului separării puterilor în stat și a principiului corelat al loialității constituționale, al prevederilor constituționale care reclamă acceptul prealabil obligatoriu al Guvernului pe marginea unor proiecte de legi”, a explicat liderul grupului parlamentar, Andrian Candu.

Iar pe 22 decembrie, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea legii prin care a fost abrogată „legea miliardului”, până se va pronunța pe acest caz.

VEZI ȘI: Expert economic, despre anularea „Legii miliardului”: Asta nu este deloc bine. Va afecta încrederea tuturor străinilor pentru leul moldovenesc

În luna august 2016, Guvernul Pavel Filip, prin asumare de răspundere, a adoptat pachetul de legi prin care banii dispăruți din sistemul bancar au fost transformați în datorie de stat. Ulterior, legile au fost promulgate de fostul președinte Nicolae Timofti. Prin convertirea garanțiilor de stat în datorie publică, au fost emise obligațiuni în valoare de 13,6 miliarde lei, pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata efectivă a dobânzii de 5%.

Altfel spus, legea abrogată prevedea că, din bugetul de stat, vor fi achitați circa un miliard de lei anual, timp de 25 de ani, pentru a restitui creditul oferit de BNM pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal