Socialiștii o cheamă pe Maia Sandu la noi consultări pentru a identifica un candidat la funcția de premier

Socialiștii o cheamă pe Maia Sandu la noi consultări pentru a identifica un candidat la funcția de premier

Președintele fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, a anunțat, la ședința plenară din 18 martie, formalizarea unei majorități parlamentare în vederea instituirii unui nou Guvern. Președinta Maia Sandu este invitată la consultări.

UPDATE 11.00: Candidatul propus de majoritatea formalizată este actualul ambasador al RM în Federația Rusă, Vladimir Golovatiuc.

VEZI ȘI: Cine este Vladimir Golovatiuc, candidatul majorității parlamentare la funcția de prim-ministru

Publicitate

Știrea inițială: „Luând act de obligația statuată de Înalta Curte, potrivit căreia fracțiunile parlamentare și președintele R. Moldova trebuie să recurgă la noi consultări, scopul consultărilor e de a identifica sprijinul politic al deputaților pentru a identifica o anumită persoană capabilă să formeze un guvern, care să se bucure de susținerea Parlamentului. Anunțăm constituirea majorității parlamentare și invităm președintele RM pentru consultări cu majoritatea parlamentară la ora 12:00”, a spus Corneliu Furculiță.

Majoritatea parlamentară formalizată este formată din PSRM, PP Șor, ex-democrații de la Pentru Moldova, plus neafiliații Eugeniu Nichiforciuc, Vladimir Andronachi și independentul Alexandr Oleinic. Spre deosebire de majoritatea precedentă, lipsește doar ex-democratul Sergiu Sîrbu, spitalizat cu COVID-19.

Amintim că la 16 martie, președinta țării a inițiat consultări cu fracțiunile parlamentare. Majoritatea forțelor politice și-au expus poziția pentru un Guvern ce ar soluționa problemele stringente, până la declanșarea unui scrutin parlamentar.

Între timp, candidata susținută de majoritatea parlamentară formalizată, Mariana Durleșteanu, a anunțat că-și retrage candidatura la funcția de premier.

La finalul consultărilor, Maia Sandu a anunțat că a luat act de decizia Marianei Durleșteanu și că, așa cum majoritatea nu are un candidat, îl propune pe Igor Grosu la funcția de premier al R. Moldova.

La 17 martie socialiștii sesizează Curtea Constituțională în privința deciziei Maiei Sandu de a-l înainta pe Igor Grosu la funcția de premier. Totodată PSRM anunță că va propune propriul candidat la șefia Guvernului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal