Asociația Judecătorilor, îngrijorată de politizarea subiectului privind desemnarea magistraților la CSJ

Asociația Judecătorilor, îngrijorată de politizarea subiectului privind desemnarea magistraților la CSJ

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova se arată preocupată de modul în care Parlamentul a examinat subiectul privind desemnarea magistraților la CSJ. Într-un comunicat de presă, aceasta își exprimă „îngrijorarea profundă în legătură cu politizarea procesului de numire a candidaților la funcția de judecători ai Curții Supreme de Justiție”.  

„Atenționăm opinia publică asupra modului netransparent de examinare în Parlament a propunerilor CSM la funcțiile de judecători ai Curții Supreme de Justiție, care au fost respinse în mod nemotivat și care sunt de natură să genereze percepția rezonabilă privind numirea judecătorilor pe criterii politice, ceea ce este incompatibil cu principiul separării puterilor în stat”, se spune în comunicatul Asociației Judecătorilor.

Reacția vine după ce, în cadrul ședinței Parlamentului din 12 martie, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, socialistul Vasile Bolea, a propus respingerea candidaturii Vioricăi Puica pentru funcția de judecător la CSJ, pe motiv că proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi în comisie. Propunerea a fost votată de PSRM, Partidul Șor, ex-democrații de la Pentru Moldova, fostul democrat, în prezent neafiliat, Eugeniu Nichiforciuc, dar și de deputatul independent Alexandr Oleinic.

Publicitate

Asociația Judecătorilor mai declară că organizarea și desfășurarea concursurilor de carieră a judecătorilor, se bazează pe criterii complexe de evaluare și promovare profesională și se produc într-un mod absolut transparent, toate etapele fiind publice. Potrivit Asociației, calitatea actului de evaluare și selectare nu poate fi neglijată sau interpretată, aceasta fiind reglementată expres prin lege.

„Deși competențele Consiliului Superior al Magistraturii și ale Parlamentului Republicii Moldova privind promovarea candidaților la funcția de judecător sunt riguros reglementate, evenimentele petrecute în cadrul ședinței plenare ale Parlamentului din 12 martie 2021, provoacă semne alarmante de îngrijorare cu privire la politizarea procesului dat, precum și posibila folosire a desemnării judecătorilor CSJ în lupte politice”, se mai spune în comunicat.

Anterior, magistrata Tamara Chișca-Doneva, cea care a făcut parte din completul de judecători în cazul „Gemeni”, care a dus la obligarea statului de către CtEDO să achite prejudicii de până la 3,6 milioane de euro, a fost numită vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție (CSJ). Decizia a fost votată în Parlament de deputații de la PSRM, Partidul Șor, Pentru Moldova și Pro Moldova. Deputații PAS au părăsit ședința Legislativului în momentul votării.

Parlamentul i-a mai numit în funcție și pe ceilalți magistrați selectați de Comisia juridică, numiri și imunități, în urma desemnării de către Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a ocupa fotoliile de judecători la CSJ.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal