15 organizații ale societății civile cer propunerea repetată a Vioricăi Puica pentru funcția de judecătoare la CSJ

15 organizații ale societății civile cer propunerea repetată a Vioricăi Puica pentru funcția de judecătoare la CSJ

15 organizații ale societății civile au semnat o declarație publică prin care condamnă refuzul Parlamentului de a o promova pe judecătoarea Viorica Puica la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Semnatarii consideră că acest lucru „contravine legii, descurajează judecătorii onești și subminează din rădăcini eforturile de a edifica o justiție independentă și profesionistă în Republica Moldova, constituind o interferență crasă în independența justiției”.

Organizațiile semnatare îndeamnă CSM să o propună repetat pe Viorica Puica pentru funcția de judecătoare a CSJ.

„Judecătoarea Viorica Puica se bucură de o reputație ireproșabilă în sistemul judecătoresc și este cunoscută drept o persoană cu o integritate incontestabilă și profesionalism desăvârșit”, se spune în declarația celor 15 organizații ale societății civile.

Publicitate

„Refuzul nemotivat de a promova o judecătoare constituie o interferență a legislativului în independența justiției. Acest proces confirmă încă o dată necesitatea modificării Constituției Republicii Moldova în vederea excluderii competenței Parlamentului de a numi judecătorii CSJ”, se mai spune în comunicat.

Printre cele 15 organizații semnatare ale declarației se numără Fundația Soros Moldova (FSM), Amnesty International Moldova (AIM), Promo-LEX, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Asociația pentru Politică Externă (APE), Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Institutul de Politici Publice (IPP), precum și IDIS "Viitorul".

Anterior, Parlamentul a respins candidatura Vioricăi Puica pentru funcția de judecător la CSJ, pe motiv că proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi în comisie. Propunerea a fost votată de PSRM, Partidul Șor, ex-democrații de la Pentru Moldova, fostul democrat, în prezent neafiliat, Eugeniu Nichiforciuc, dar și de deputatul independent Alexandr Oleinic.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova s-a arătat preocupată de modul în care Parlamentul a examinat subiectul privind desemnarea magistraților la CSJ. Aceasta și-a exprimat „îngrijorarea profundă în legătură cu politizarea procesului de numire a candidaților la funcția de judecători ai Curții Supreme de Justiție”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal