
15 organizații ale societății civile cer propunerea repetată a Vioricăi Puica pentru funcția de judecătoare la CSJ
15 organizații ale societății civile au semnat o declarație publică prin care condamnă refuzul Parlamentului de a o promova pe judecătoarea Viorica Puica la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Semnatarii consideră că acest lucru „contravine legii, descurajează judecătorii onești și subminează din rădăcini eforturile de a edifica o justiție independentă și profesionistă în Republica Moldova, constituind o interferență crasă în independența justiției”.
・
Organizațiile semnatare îndeamnă CSM să o propună repetat pe Viorica Puica pentru funcția de judecătoare a CSJ.
„Judecătoarea Viorica Puica se bucură de o reputație ireproșabilă în sistemul judecătoresc și este cunoscută drept o persoană cu o integritate incontestabilă și profesionalism desăvârșit”, se spune în declarația celor 15 organizații ale societății civile.
„Refuzul nemotivat de a promova o judecătoare constituie o interferență a legislativului în independența justiției. Acest proces confirmă încă o dată necesitatea modificării Constituției Republicii Moldova în vederea excluderii competenței Parlamentului de a numi judecătorii CSJ”, se mai spune în comunicat.
Printre cele 15 organizații semnatare ale declarației se numără Fundația Soros Moldova (FSM), Amnesty International Moldova (AIM), Promo-LEX, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Asociația pentru Politică Externă (APE), Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Institutul de Politici Publice (IPP), precum și IDIS "Viitorul".
Anterior, Parlamentul a respins candidatura Vioricăi Puica pentru funcția de judecător la CSJ, pe motiv că proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi în comisie. Propunerea a fost votată de PSRM, Partidul Șor, ex-democrații de la Pentru Moldova, fostul democrat, în prezent neafiliat, Eugeniu Nichiforciuc, dar și de deputatul independent Alexandr Oleinic.
Asociația Judecătorilor din Republica Moldova s-a arătat preocupată de modul în care Parlamentul a examinat subiectul privind desemnarea magistraților la CSJ. Aceasta și-a exprimat „îngrijorarea profundă în legătură cu politizarea procesului de numire a candidaților la funcția de judecători ai Curții Supreme de Justiție”.