Numărul punctelor de colectare a deșeurilor electronice va crește. Acțiunea va fi realizată în cadrul proiectului „Reciclăm DEEE și realizăm ODD”

Numărul punctelor de colectare a deșeurilor electronice va crește. Acțiunea va fi realizată în cadrul proiectului „Reciclăm DEEE și realizăm ODD”

Un nou proiect care are drept scop continuarea inițiativei precedente „Oraș curat cu e-deșeu reciclat” realizat de Asociația EcoDigital, a fost lansat joi, 18 martie, cu ocazia zilei internațională a reciclării. De această dată, organizatorii proiectului își propun să extindă infrastructura de colectare a acestor deșeuri prin instalarea mai multor tomberoane de colectare, reducerea cantității lor și organizarea mai multor activități sporire a nivelului de conștientizare.

„Gradul de reciclare este sub 10%, iar dacă vorbim de echipamentele electrice și electronice atunci acesta este mai scăzut. Republica Moldova a generat în jur de 15.000 tone pe țară de DEEE.” a declarat Denis Parea, coordonator național al programului de granturi mici al GEF, implementat de PNUD Moldova.

„Tot ce folosim poate deveni deșeu, dar mai grav este că instrumentele electrice și electronice devin deșeuri, fiindcă acestea conțin materiale și elemente, printre care și substanțe radioactive, care influențează negativ asupra organismului nostru. Mulți nu conștientizează că acestea sunt atât de periculoase.”, a declarat Roman Bahanaru, unul dintre coordonatorii proiectului.

Publicitate

Potrivit acestuia, în urma unui studiu realizat la nivel național, principalele obstacole apărute în domeniul colectării acestor tipuri de deșeuri ar fi lipsa de informare sau informarea insuficientă a cetățenilor cu privire la aceste acțiuni, lipsa punctelor de colectare și faptulcă sunt puțini colectori la nivel național.

Potrivit reprezentanților proiectului, în categoria deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) intră mai multe dispozitive electronice cum ar fi telefoanele, monitoarele, echipamentele termice (condiționere, frigidere) etc. În același timp, numărul monitoarelor s-a diminuat, datorită dezvoltării tehnologiei și scăderii în volum a acestora.

Soluția propusă în cadrul proiectului este de a realiza o tranziție de la economia liniară la cea circulară. Pentru realizarea acestuia a fost propusă în primul rând extinderea infrastructurii, prin amplasarea a încă 72 tomberoane specializate pentru colectarea selectivă a DEEE-urilor, care urmează a fi distribuite instituțiilor publice și agenților economici. La final, se dorește crearea unei rețele de 200 de puncte de livrare dotate cu astfel de tomberoane.

Totodată se propune reducerea cantității DEEE-urilor prin evitarea depozitării greșite în cadrul colectării selective și evacuarea acestora de către un operator autorizate, scopul fiind ca în 2021 să fie colectate și reciclate până la 100 de tone de astfel de deșeuri. În cadrul proiectului au fost prevăzute tototdată și activități care vin să sporească niveluri de conștientizare, printre care și crearea unei clase de tip laborator dedicate DEEE unde vor fi 10 boxe cu astfel de deșeuri dezasamblate, pentru a prezenta din ce sunt compuse ele. Pe lângă aceste activități vor fi organizate și o serie de campanii de informare în localitățile beneficiare ale proiectului.

Reamintim că acest proiect este continuarea inițiativei „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat”, implementat de Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor. În ambele cazuri, proiectele sunt susținute de Programul de Granturi Mici al GEF, implementat de PNUD. În 2019, în capitală au fost instalate 88 de tomberoane pentru colectarea echipamentelor electrice și electronice uzate, ulterior proiectul fiind extins și în alte raioane ale țării, cu alte 40 de astfel de coșuri instalate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal