Un bărbat de 69 de ani din satul Horjești, raionul Hîncești, a murit la o zi după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a doua zi de la administrarea vaccinului, a fost solicitată ambulanța de către rudele bărbatului. Acesta a fost dus la spitalul raional, iar, în drum spre instituția spitalicească, a decedat. Autoritățile mai spun că, după o analiză preliminară, s-a constatat că nu există nicio legătură cauzală dintre administrarea vaccinului și decesul înregistrat.
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susține că șoferul autobuzului școlar a fost invitat să se vaccineze la data de 16 martie în incinta Centrul de Sănătate Hîncești, cu vaccinul Astra-Zeneca (Lot CTMAV 503). Timp de 15 minute după vaccinare, nu a fost înregistrată nicio reacție adversă. Nici în următoarele 24 de ore, persoana nu a prezentat reacții adverse postvaccinale, susține instituția.
„Comitetul de evaluare a evenimentelor adverse post-imunizare nu a recepționat nicio informație despre oricare reacții adverse post-imunizare, înregistrate în cazul șoferului autobuzului școlar. Menționăm că într-o fiolă de vaccin AstraZeneca sunt zece doze de vaccin. Celelalte nouă persoane care au fost vaccinate din același flacon nu au prezentat evenimente adverse post-imunizare”, se arată într-un comunicat emis de reprezentanții MSMPS.
Conform documentației medicale de la asistența medicală primară, pacientul se afla la evidența medicului de familie cu hipertensiune arterială și administra regulat preparate hipertensive.
Autoritățile susțin că ambulanța a fost solicitată de către rudele persoanei a doua zi de la vaccinare, la data de 17 martie, în jurul orei 22:00.
„Ajunși, medicii au constatat că bărbatul acuza dureri precordiale cu caracter de constricție, apărute în jurul orelor 16:00, care s-au accentuat spre seară, dispnee pronunțată, transpirații reci și paloare a tegumentelor. Din anamneza colectată de la soția pacientului, acesta se afla la evidența dispanserică cu hipertensiune arterială, pentru care administra tratament regulat. După examinarea minuțioasă clinică și paraclinică a pacientului, tensiunea arterială cu valorile 160/100 mmHg, a fost stabilit diagnosticul „sindrom coronarian acut, fără supra denivelare de segment ST”, fapt pentru care a fost administrat tratament conform protocolului clinic național”, mai menționează reprezentanții ministerului.
Pe parcursul transportării către spital, starea pacientului s-a agravat brusc:
„În final, s-a instalat stopul cardiorespirator și s-au inițiat măsurile de resuscitare cardiorespiratorie și cerebrală, care au fost fără succes. Centrul de medicină legală Hîncești a constatat, în urma autopsiei, cauza directă a decesului - insuficiență cardiovasculară. Cauza antecedentă, infarct miocardic acut cu maladia principală, boală ischemică a cordului, cardioscleroză postinfarctică. În urma autopsiei, s-a constat că bărbatul a decedat în urma unui infarct miocardic acut, având cicatricii mai vechi. Asta denotă faptul că, în trecut persoana a mai suferit un infarct miocardic. După o analiză preliminară, s-a constatat că nu există nicio legătură cauzală dintre administrarea vaccinului și decesul înregistrat”, susțin autoritățile.
Comitetul de evaluare a evenimentelor adverse post-imunizare va continua analiza minuțioasă a acestui caz și va reveni cu rezultatele finale.
Vezi și aceste știri

OMS recomandă „pentru moment” continuarea vaccinării cu AstraZeneca. Balanța înclină în favoarea beneficiilor serului

Numărul angajaților medicali vaccinați împotriva COVID-19 a depășit cifra de 16 mii

Patru lucrători medicali au fost testați pozitiv la COVID-19 la doar câteva zile de la administrarea vaccinului. Reacția Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății: 2,2% din cei vaccinați au manifestat reacții adverse. Sunt înregistrate opt cazuri de forme moderate

Situaţia vaccinului AstraZeneca va fi analizată într-o reuniune extraordinară a Agenţiei Europene pentru Medicamente
