Stația de epurare a apelor uzate din municipiul Chișinău este gata în proporție de 75%. După finalizarea tuturor lucrărilor de construcție, urmează etapa de setare, reglare și punere în funcțiune a noilor instalații. Termenul de dare în exploatare se amână până la finele anului 2021. Despre aceasta anunță primarul general al capitalei, Ion Ceban.
În prezent, majoritatea construcțiilor civile și lucrările de montare a noului utilaj sunt la etapa avansată de finalizare. Cel puțin, asta spune edilul capitalei. Contractul de reabilitare a stației de epurare prevede și construirea mai multor obiective tehnice noi, reabilitarea obiectivelor existente precum și modernizarea echipamentelor tehnologice, care urmează să asigure costuri operaționale reduse.
Obiectivul principal, spune edilul, este o linie nouă de tratare a nămolului și aplicarea procesului tehnologic de fermentare anaerobă a nămolului și deshidratarea acestuia. Tehnologia va scădea riscul ca Chișinăul să fie cufundat în mirosul neplăcut de la stația de epurare.
După lucrările de construcție, urmează ca instalațiile să fie setate și puse în lucru.
Întreg proiectul costă 24 de milioane de euro și este finanțat din împrumuturile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Băncii Europene de Investiții și din grantul investițional oferit de către Facilitatea de Investiții pentru Vecinătate a Uniunii Europene.
Primăria Chișinău menționează că, în legătură cu situația pandemică, dar și din cauza lucrărilor complexe de construcție, termenul de finalizare a lucrărilor și punerea în funcţiune a obiectivului a fost amânat, din iunie 2020, pentru finele anului 2021.
Vezi și aceste știri

Nămolul de la stația de epurare, în vizorul deputaților. Viceprimar: Este rahat care e acumulat din municipiu, 100 de tone! (VIDEO)

În lupta cu mirosul urât din capitală: Ceban propune ca într-un an agenții economici să-și instaleze stații de preepurare
