Solicitarea Parlamentului ca șeful ANRE să-și dea demisia, lăsată fără răspuns. Deputații planifică noi acțiuni

Solicitarea Parlamentului ca șeful ANRE să-și dea demisia, lăsată fără răspuns. Deputații planifică noi acțiuni

Vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea invită șefii fracțiunilor parlamentare și Direcția juridică a Legislativului la dialog. Aceasta pentru identificarea unor acțiuni din partea deputaților, dat fiind că ANRE nu au venit nici cu o reacție după ce Legislativul a dat vot de neîncredere și a cerut demisia directorului.

„N-am primit nicio reacție din partea ANRE. Credem că nu este sănătoasă și adecvată și lipsa oricărei reacții nu e firească și lipsește bunul simț. Chem șefii grupurile parlamentare, fracțiuni, direcția juridică să vedem ce poate întreprinde Parlamentul în acest sens”, spune Vlad Batrâncea.

Inițiativa a fost susținută de Alexandru Slusari. „Împărtășesc poziția de a continua examinarea situației ce ține de ANRE. Dar vreau să analizăm situația mai minuțios. Azi am văzut că a scăzut prețul la barilul de țiței cu 13%. Nicio schimbare la nicio benzinărie. În numele parlamentului să solicităm de Consiliu Concurenței pentru că asistăm la o înțelegere de cartel. Să vedem dacă s-au autosesizat și dacă au demarat anchetă”, spune deputatul Platformei DA.

Publicitate

Amintim că deputații au oferit vot de neîncredere conducerii ANRE și au cerut demisia Consiliului de Administrație al instituției. Hotărârea a fost adoptată cu majoritatea voturilor parlamentarilor, prezenți în sală, în urma audierii directorului ANRE, Veaceslav Untila.

Precizăm că directorul general ANRE, Veaceslav Untila, a fost audiat în plenul Parlamentului după ce companiile petroliere au afișat prețuri mai mari pentru un litru de benzină și motorină. Acesta a declarat că nu deține instrumentele necesare pentru a stopa scumpirea carburanților, care potrivit deputaților, e a cincea majorare din acest an.

Companiile petroliere din R. Moldova au prezentat, din nou, prețuri mai mari la carburanți, după ce ultima scumpirea a fost observată la data de 17 februarie curent.

Astfel, un litru de benzină standard 95 la stațiile de alimentare costă 19,25 lei, cu aproape un leu mai scump decât luna trecută. La fel, un litru de motorină costă 16,25 lei, în timp ce, în februarie, costa 15,55 lei.

În prezent, petroliștii singuri stabilesc și schimbă prețurile de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere, fără intervenția ANRE.

De menționat că în luna decembrie a anului trecut atât benzina, cât și motorina s-au scumpit cu circa 50 de bani. Anul 2020 s-a încheiat cu o scumpire de 1-2%.

Scumpirile curente sunt cauzate și de majorarea accizelor la importul carburanților cu 9% de la 1 ianuarie 2021.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal