Un șofer de autobuz școlar din satul Horjești, raionul Hîncești, a ajuns să fie vaccinat împotriva COVID-19, deși prima etapă a imunizării este destinată doar lucrătorilor medicali. Cazul a ajuns în atenția publicului după ce, a doua zi de la imunizare, bărbatul a decedat. Cum a ajuns acesta să fie imunizat, am încercat să aflăm de la responsabilii de campania de vaccinare.
Potrivit președintei Comitetului național consultativ de experți în domeniul imunizărilor, Ninel Revenco, șoferul de autobuz a ajuns să fie vaccinat după ce în instituția medicală respectivă nu mai erau lucrători dispuși să se imunizeze.
„Într-un flacon sunt până la 10 doze și, în caz că mai rămâne o doză, se recomandă de a invita alte persoane, în așa mod ca fiecare doză să fie distribuită cetățenilor. Cazul este investigat foarte amănunțit, la moment, investigația este în derulare, iar toate detaliile acesteia vor fi comunicate publicului”, a declarat Revenco.
Și vicedirectoarea Centrului de sănătate Hîncești, Carolina Tomasciuc, confirmă această informație, susținând că, în cazul lipsei de lucrători medicali disponibili pentru a fi vaccinați, se recurge la „persoanele care se încadrează în criteriile expuse în programul național de imunizare”.
„Nu toți lucrătorii medicali doresc să se vaccineze. Prin urmare, în ziua în care este programată vaccinarea, noi facem programările pentru cei care doresc să se imunizeze din cadrul altor instituții. Când ne rămân două - trei doze de vaccin, chemăm cine este mai aproape și cine are posibilitate dintre cei care doresc să-și facă vaccinul”, explică Tomasciuc.
Aceasta susține că, preventiv, sunt duse discuții cu șefii diverselor instituții publice, pentru a se afla care este numărul persoanelor dispuse să se vaccineze, pentru a se evita irosirea dozelor.
„Noi avem instituții care zilnic ne telefonează și ne informează despre numărul persoanelor care doresc să se vaccineze. Noi trebuie să cunoaștem ce număr de doritori este la fiecare instituție. Atunci a ieșit că direcția de învățământ ne-a comunicat despre persoanele care doresc să se imunizeze, printre care se afla și pacientul dat. Era șofer de autobuz școlar, fiind în grupul de risc, deoarece copiii sunt asimptomatici și pot transmite virusul”, a declarat vicedirectoarea Centrului de sănătate Hîncești.
„Pacientul dat foarte tare a dorit să se vaccineze, deoarece el avea și boli cronice. Era un pacient foarte exemplar. Noi am coordonat asta cu ministerul, ei ne-au permis pentru a nu arunca dozele”, a adăugat Carolina Tomasciuc.
Amintim că un bărbat de 69 de ani din satul Horjești, raionul Hîncești, a murit la o zi după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Autoritățile au declarat că, după o analiză preliminară, s-a constatat că nu există nicio legătură cauzală dintre administrarea vaccinului și decesul înregistrat. În urma autopsiei, s-a stabilit că bărbatul a decedat în urma unui infarct miocardic acut.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)
