Precizările Primăriei Chișinău privind taxarea electronică în transportul public. „Cetățenii sunt îndemnați să urmeze trei pași simpli, pentru a plăti călătoria”

Precizările Primăriei Chișinău privind taxarea electronică în transportul public. „Cetățenii sunt îndemnați să urmeze trei pași simpli, pentru a plăti călătoria”

La nici o lună de la începerea taxării electronice în transportul public, Primăria Chișinău vine cu unele precizări la acest subiect. Astfel, cetățenii sunt îndemnați să urmeze „trei pași simpli”, pentru a plăti călătoria atunci când urcă în transportul public.

Pasul 1: Apropie cardul bancar sau un alt dispozitiv inteligent, ce are activat tehnologia necesară, de ecranul terminalului montat în transport.

Pasul 2: Așteaptă confirmarea plății, în câteva secunde de pe card este extrasă suma pentru călătorie: 2 lei pentru o călătorie cu troleibuzul și 3 lei pentru o călătorie cu autobuzul.

Publicitate

Pasul 3: Primește chitanța de confirmare a achitării călătoriei. Creprezintă biletul de călătorie unde se va tipări prețul, data, ora și mijlocul de transport pe care l-ați folosit.

Iar atunci când nu dispui de un card special și nici de alte dispozitive, taxatorul va efectua procedura de achitare în locul călătorului, iar acesta va achita în numerar.

Amintim că, proiectul pilot privind sistemul de taxare electronică în transportul public municipal a fost lansat la 5 ianuarie. Testarea a început la începutul lunii martie și este efectuată de către companiile MasterCard și VISA care vor suporta toate cheltuielile.

Citește și: Pe lângă o mână cu bani, taxatorii mai au un terminal de plată la gât. Taxarea electronică în transportul public, lansată

AGORA amintește că, încă din anul 2010, Primăria Chișinău anunța că, cel târziu în 2012, locuitorii capitalei nu vor mai trebui să cumpere bilete de la taxator, pentru că vor achita costul călătoriei cu un card electronic. În repetate rânduri, autoritățile au anunțat termene noi.

În martie 2015, primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a aprobat principiile generale de implementare a sistemului de taxare electronică în transportul public din municipiul Chişinău. Atunci, primăria spunea că trecerea de la sistemul actual de taxare la sistemul de taxare electronică se va face în șase luni.

Tichetarea electronică a mai fost propusă și în octombrie 2017, în cadrul Consiliului Municipal Chișinău.

În mai 2019, autoritățile municipale anunțau o licitație prin care să fie selectată compania care să implementeze sistemul de taxare electronică în transportul public din Chișinău. În iulie aceluiași an, licitația a fost anulată, având legătură cu „demisiile președintelui și vicepreședintelui grupului de lucru”.

La început de 2020, viceprimarul Victor Chironda declara că taxarea electronică este o acțiune mult mai complexă care necesită o abordare sistemică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal