Islanda: Un vulcan a erupt la 40 km de capitală

Islanda: Un vulcan a erupt la 40 km de capitală

Un vulcan a intrat în erupţie la circa 40 de kilometri de capitala Islandei, Reykjavik, vineri, a anunţat Agenţia meteorologică islandeză, în timp ce un nor roşu lumina cerul şi a fost stabilită o zonă de interdicţie a zborurilor, notează digi24.ro. Erupția vine după ce zeci de mii de cutremure au avut loc în ultimele săptămâni în apropierea capitalei Islandei.

„O erupţie vulcanică a început la Fagradalsfjall. Zborul aerian este în cod roşu, dar seismografele înregistrează foarte puţine turbulenţe”, a scris agenţia pe Twitter.

Sistemul vulcanic Krysuvik este situat la sud de muntele Fagradalsfjall, în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei, transmite Agerpres.

Publicitate

„Prima notificare a fost primită de Agenţia meteorologică la orele 21:40 GMT. Erupţia a fost confirmată de camere web şi imagini din satelit”, a precizat agenţia pe site-ul său.

Aeroportul internaţional islandez Keflavik şi micul port pescăresc Grindavik sunt la câţiva kilometri distanţă, dar zona este nelocuită, iar erupţia nu ar trebui să prezinte un pericol.

La patru ore după erupția inițială care a avut loc la ora 20:45 GMT – prima de pe peninsulă din secolul al XII-lea încoace – lava a acoperit aproape un kilometru pătrat.

„Pot vedea cerul roșu de la fereastră”, a declarat Rannveig Gudmundsdottir, rezident al orașului Grindavik, aflat la doar 8 km distanță de erupție. „Toată lumea se urcă în mașini pentru a merge până acolo”, a mai spus ea.

Peste 40.000 de cutremure - unele cu magnitudini considerabile, de până la 5,7 - s-au produs începând cu 24 februarie în apropierea capitalei Islandei. Sunt mai multe decât toate cele înregistrate pe tot parcursul anului trecut.

Erupția a fost clasificată ca fiind una de dimensiuni mici. O fisură între 500 și 750 de metri s-a format la locul erupției, din care a țâșnit lavă până la 100 de metri înălțime, potrivit Reuters.

Rezidenții din orașul Thorlakshofn, la est de locul erupției, au fost sfătuiți să stea în case pentru a evita expunerea la gazele vulcanice.

Estimările nu arată că erupția va arunca în aer multă cenușă sau fum în atmosferă, precum s-a întâmplat în 2010.

Localizată între plăcile tectonice ale Eurasiei și Americii de Nord, printre cele mai mari de pe planetă, Islanda este un punct fierbinte al activității vulcanice și seismice pe măsură cele două plăci se mișcă în direcții opuse.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal