
Curtea Constituțională examinează legalitatea decretului de desemnare a lui Igor Grosu drept candidat la șefia Guvernului (LIVE)
Magistrații Curții Constituționale se vor expune, astăzi, asupra legalității decretului emis de președinta Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu drept candidat la funcția de premier. Judecătorii Înaltei Curți au început examinarea sesizării depuse de deputații socialiști.
・
UPDATE 15:28 Înalta Curte a decis însă că desemnarea lui Igor Grosu drept candidat pentru funcția de premier este constituțională, respingând sesizarea PSRM.
UPDATE 12:25 Magistrații Curții Constituționale s-au retras pentru deliberări. Decizia va fi anunțată la ora 15:00.
UPDATE 11:25 „Odată cu retragerea, la data de 16 martie, a candidatului înaintat de majoritatea parlamentară creată în acest scop, considerăm că existența acestei majorități parlamentare a încetat. În acest context, făcând referire la constatările Curții Constituționale numărul 23, din 2020, președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul înaintat de majoritatea parlamentară pentru funcția de prim-ministru, doar în cazul în care o astfel de majoritate este constituită și aceasta a înaintat spre susținere o anumită candidatură. În cazul în care aceasta nu este constituită, președintele poate un desemnat un candidat pentru funcția de prim-ministru, chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa”, a adăugat Stamate.
UPDATE 11:20 Olesea Stamate, reprezentanta Președinției la CC: „La data de 16 martie, președintele Republicii Moldova a organizat o serie de consultări veritabile, separate cu fiecare fracțiune parlamentară și grupuri parlamentare, purtând discuții detaliate despre formarea noului Guvern. După finalizarea consultărilor cu reprezentanții Partidului Socialiștilor, care deși s-au prezentat ca fiind parte dintr-o majoritate, s-a constatat că majorității parlamentare declarate îi lipsea unul din elementele componente esențiale - candidatul comun”.
UPDATE 10:49 „Juridic, doamna Durleșteanu s-a retras a doua zi, atunci când demersul semnat a ajuns la Parlament. Mesajul plasat de doamna Durleșteanu era categoric diferit de cele precedente, un text cizelat, nu în stilul acestei doamne”, a mai adăugat Vlad Batrîncea.
UPDATE 10:26 „Suntem deschiși spre dialog, am fost foarte deschiși la acele consultări cu doamna președinte, eram gata sa găsim diferite soluții, am avut senzația ca suntem auziți. Considerăm că faza cu doamna Durleșteanu nicidecum nu influențează lucrurile. Nu a fost o presiune din partea noastră în acel dialog, noi am fost constructivi, flexibili și ne-a părut că am avansat în acest sens. Noi nu am forțat candidatura doamnei Durleșteanu”, susține reprezentantul socialiștilor.
UPDATE 10:10 Vlad Bătrîncea, deputat PSRM: „Considerăm că din partea noastră dialogul a fost foarte constructiv, foarte pragmatic, am discutat mai multe posibilități cu doamna președinte. A fost convenit de către participanții la consultări că vom mai avea aceste discuții cu scopul identificării soluțiilor necesare. Noi am rămas cel puțin uimiți când am văzut candidatura domnului Grosu, acest candidat nu a fost consultat cu nici un grup parlamentar”.
Anterior, Curtea Constituțională a respins cererea PSRM de a suspenda acțiunea decretului președintei Maia Sandu.
Pe 16 martie, președinta țării, Maia Sandu, a inițiat consultări cu fracțiunile parlamentare. Majoritatea forțelor politice și-au expus poziția pentru un Guvern ce ar soluționa problemele stringente până la declanșarea unui scrutin parlamentar.
Între timp, candidata susținută de majoritatea parlamentară formalizată, Mariana Durleșteanu, și-a retras candidatura la funcția de premier. La finalul consultărilor, Maia Sandu a anunțat că a luat act de decizia Marianei Durleșteanu și că, așa cum majoritatea nu are un candidat, îl propune pe Igor Grosu în această funcție.
Socialiștii au contestat decretul la Curtea Constituțională, iar, pe 18 martie, majoritatea parlamentară, formată din PSRM, PP Șor, ex-democrații de la Pentru Moldova, plus neafiliații Eugeniu Nichiforciuc, Vladimir Andronachi și independentul Alexandr Oleinic, l-a desemnat pe Vladimir Golovatiuc drept candidat pentru funcția de prim-ministru.