A vrut să îi lase pe alții să-i administreze afacerea și banii. Dar, s-a convins la scurt timp că dacă nu se va implica direct și cu dăruire nu va avea succes. Vorbim de Nicolae Dragan, directorul companiei Energoconstrucția, care de o bună perioadă de timp produce brichete și pelete la scară industrială. Spune că pentru țara noastră, deși face abia primii pași în domeniul energiei regenerabile, perspectivele de dezvoltare sunt mari. Agora prezintă astăzi prima istorie de succes din cadrul campaniei „Moldova în pas cu Europa”. O campanie care vine să reflecte schimbările în pas cu standardele, stilul și modul de viață din Uniunea Europeană aplicate în Republica Moldova.
„La început a fost foarte greu. În țara noastră nu erau specialiști în domeniu. Pe lângă aceasta, de multe ori dorința de a munci la oameni lăsa de dorit. Inițial am vrut să îi las pe alții să dezvolte această afacere. Am făcut calculele și analizele necesare și le-am arătat ce și cum trebuie să facă. Dar, peste puțin timp am fost nevoit să suflec mâinicile și să mă apuc eu de lucru”, își începe povestea Nicolae Dragan.
Inițial compania producea doar brichete. Banii investiți au fost la început economiile proprii. „Pentru lansarea cele de a doua linie de producție, cea de peleți, am beneficiat de un grant european, obținut prin intermediul Agenției pentru Eficiență în Energetică. Am primit 750 de mii de lei necesari pentru procurarea utilajului”, mărturisește omul de afaceri.
Pentru ca munca pe care o face să aibă o eficiență maximă a ținut să „fure” din experiența statelor europene.
„Am fost în mai multe țări europene, precum Polonia, Ungaria, Cehia, Belgia, România. Am fost să văd nu doar procesul de producție, dar și cum se încălzesc cu acest tip de energie. A m avut un interes sălbatic. Am zis că vreau să văd totul, să aduc acasă ceea de ce au nevoie europenii. Am luat cu mine și ingineri. Specialiștii sunt cei care trebuie să-și spună cuvântul în astfel de situații, iar conducătorii să analizeze și să ia o decizie. Conducătorul are misiunea de a închega lucrurile corect și a pune oamenii potriviți la locul potrivit”, spune antreprenorul.
Referindu-se la întreg sectorul energetic, Nicolae Dragan spune că deși suntem cu mult în urma statelor europene, posibilitățile de dezvoltare pe care le avem ne pot oferi siguranța necesară.
„Nu putem spune că țara noastră a ajuns la o etapă înaintată de dezvoltare a acestui sector. Sunt abia primii pași pe care îi facem. Abia ne ținem copăcel. Europa are peste 30-40 de ani de când se folosește de biomasa regenerabilă. Acolo criza energetică nu se simte atât de mult. În Islanda, spre exemplu, 80-90% din toată energia este din masa regenerabilă. Noi acum nici 10 la sută nu acoperim. Dar perspective sunt multe. Avem vița de vie, crengile din păduri, paie, ciocleji, resturi de soia și orice altă producție agricolă. Sunt milioane de tone de deșeuri pe care le-am putea transforma în energie”, explică directorul companiei Energoconstrucția.
Compania sa are în prezent o posibilitate de producție de circa 50 de tone de brichete și pelete în timp de 24 de ore. Deși are solicitări și dinafara țării, antreprenorul spune ține mai întâi să își creeze o rețea de distribuție aici, acasă. Acum este plin process de pregătire a proiectelor pe care să le implemente din toamnă.
„În orice afacere dacă te ocupi serios, te duce ea pe drumul corect”. Nicolae Dragan.
„Am cinci - șase blocuri, circa 14 mii de metri pătrați, unde vreau instalez sisteme de încălzire pe biomasă. Acum fac proiectele ca din toamnă lucrurile să înceapă să funcționeze. Am toate certificatele necesare. Am câteva centre comerciale, săli de fitness unde deja funcționează astel de sisteme de încălzire. Aș putea asigura și Centrala noastră din Chișinău. Acest lucru ar face ca locuitorii orașului să achite cu 15-20% mai puțin pentru căldură”, conchide antreprenorul.
Menționăm că în 2011 în țara noastră a fost lansat Proiectul Energie şi Biomasă, cu un buget de 14,5 mln euro. Acesta a reuşit în patru ani de activitate să asigure independenţa energetică a peste 144 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare racordându-le la sisteme de încălzire pe biomasă, a oferit antreprenorilor, în condiţii avantajoase, echipamente de procesare şi de producere a biocombustibilului solid, lansând şi dezvoltând astfel 35 de afaceri şi creând sute de locuri de muncă.
Datorită realizărilor obţinute, Uniunea Europeană a acordat noi fonduri pentru extinderea Proiectului Energie şi Biomasă pentru încă trei ani, cu un buget total de 9,41 milioane Euro. Activităţile proiectului vor viza instalarea sistemelor de încălzire pe biomasă în instituţiile publice din oraşele mici din toată R. Moldova şi comunităţile rurale din UTA Gagauz Yeri, raionul Taraclia şi stânga Nistrului, dezvoltarea sectorului privat de producere a biocombustibilului, acordarea de subvenţii gospodăriilor casnice la cumpărarea cazanelor de ardere a biocombustibilului, instruirea beneficiarilor noilor tehnologii, precum şi promovarea energiei verzi.
Vezi și aceste știri

Un polițist și alte două persoane, reținute pentru că ar fi cerut mită de 500 de mii de lei pentru a rezolva un dosar privind traficul de droguri

Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti
