Investigație Cu Sens: O fostă șefă a unei agenții de stat, cu probleme de integritate, ar fi ajuns să reprezinte R. Moldova în UE (VIDEO)

Investigație Cu Sens: O fostă șefă a unei agenții de stat, cu probleme de integritate, ar fi ajuns să reprezinte R. Moldova în UE (VIDEO)

O fosta șefă a unei agenții de stat reprezintă Republica Moldova la nivel european, chiar dacă a fost vizată într-un dosar penal și în constatările Autorității Naționale de Integritate (ANI). Este vorba de Lilia Bolocan, care a condus, timp de aproape opt ani, Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI). Cu ajutorul unui fost subaltern de la AGEPI, aceasta ar fi fost angajată în cadrul Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) în calitate de expert național, scriu jurnaliștii de investigație de la CuSens.md. 

Instituția europeană se află în orașul spaniol de la malul mării Alicante. Complexul este unul nou, iar angajații au parte de condiții impecabile de muncă. De fapt, Bolocan a fost delegată la EUIPO, anul trecut, de fostul ei subaltern. Este vorba de Viorel Iustin, care și acum conduce instituția. Am mers să vedem ce explicații are.

Publicitate

Reporter: Reiese că singura persoană cu probleme de integritate din cadrul AGEPI a ajuns să reprezinte Republica Moldova la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală.

Viorel IUSTIN, director general, Agenția de Stat pentru Proprietate: Da, pentru că ea a aplicat.

Reporter: Acum dumneaei are o funcție în cadrul AGEPI?

Viorel IUSTIN: Da. Are un contract suspendat, deoarece ea a activat în AGEPI în calitate de consilier al directorului general, în cabinetul directorului general.

Reporter: În cabinetul d-voastră?

Viorel IUSTIN: Da.

Angajații Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală din Moldova pot fi detașați la instituția europeană, după ce, în 2017, a fost semnată cu aceasta un Memorandum de colaborare. Din partea AGEPI a semnat nimeni alta decât Lilia Bolocan, care la acea vreme era șefa Agenției.

Viorel IUSTIN, director general, Agenția de Stat pentru Proprietate: Doamna Bolocan, când era director general, a încercat să depună actele la Oficiul European de Proprietate Intelectuală, dar i s-a spus că nu are dreptul.

Reporter: În momentul când dumneaei a obținut această funcție, dvs ați informat oficiul UE despre problemele dumneaei de integritate?

Viorel IUSTIN, director general, Agenția de Stat pentru Proprietate: Noi n-am comunicat ca instituție cu Oficiul European de Proprietate Intelectuală. Nu eu am delegat. A venit solicitarea, ea a depus solicitarea și a trecut concursul.

Dacă nouă directorul AGEPI ne spune că nu a delegat-o pe Bolocan la postul de expert în Spania, alta arată documentul din arhiva instituției. În scrisoarea pe care Viorel Iustin a adresat-o Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, scrie negru pe alb: „Am plăcerea să o nominalizez pe doamna Bolocan” pentru a fi angajată în Departamentul Cooperare Internațională și Afaceri Juridice.

De asemenea, în mai multe mesaje primite în adresa redacției, un angajat AGEPI, care a cerut să-i păstrăm anonimatul, ne-a comunicat că directorul instituției, fără a organiza concurs, în secret a trimis-o la Oficiul European pe Lilia Bolocan. Aceasta fiind, de fapt, unicul candidat desemnat.

Urmărește AICI investigația integrală.

Recent, Lilia Bolocan și-a depus declarația de avere și interese personale pentru anul 2020 și este pentru prima dată când a indicat la categoria interese personale, faptul că surorile sale sunt angajate AGEPI. În mod normal, trebuia să facă acest lucru încă acum nouă ani. Dacă respecta legea, probabil nu ar fi intrat în vizorul Autorității Naționale de Integritate și, respectiv, nici în vizorul jurnaliștilor.

În iulie 2019, Lilia Bolocan a demisionat din funcția de șefă a Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI). Cererea sa de plecare de la AGEPI a fost acceptată la ședința Guvernului Sandu. Până la numirea unui nou director AGEPI, funcția de conducere a instituției îi va reveni lui Andrei Popa, director general adjunct AGEPI.

De menționat că în iunie 2019, Bolocan a ajuns în atenția Autorității Naționale de Integritate (ANI). Asta după ce presa a scris că Lilia Bolocan și-ar fi angajat rude în instituția pe care o conducea.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal