*Acest material este sponsorizat

Digitalizarea economiei, între legi și realități: Cum avocații de business pot dezvolta acest domeniu

Digitalizarea economiei, între legi și realități: Cum avocații de business pot dezvolta acest domeniu

În 2020, digitalizarea economiei și dezvoltarea comerțului electronic au devenit tot mai necesare în contextul măsurilor de combatere a pandemiei, care au impus izolare și lipsa contactului fizic. Deși aceste direcții s-au dovedit a fi cele mai eficiente pentru toate companiile, progresul acestora stagnează de mai mult timp. Dezvoltarea acestor domenii este misiunea pe care Casa de Avocatură Vernon|David, în parteneriat cu Consiliul Economic de pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova și Banca Națională, și-au asumat-o să o ducă până la capăt prin diferite inițiative.

Deși Republica Moldova stă destul de bine la capitolul guvernării electronice și a digitalizării economiei naționale, în mod paradoxal, pandemia a relevat o serie de deficiențe prezente. Avocatul Roman Ivanov din cadrul Casei de Avocatură Vernon|David susține că cea mai mare problemă în acest domeniu ar fi la capitolul ce ține de implementarea legilor. Un exemplu ar fi semnătura electronică care, deși datează din 2014 și legea în baza căreia funcționează, are prevederi foarte clare, „nici până în ziua de astăzi, autoritățile din Republica Moldova, cu unele excepții, nu acceptă documente semnate electronic și, respectiv, nu emit documentele semnate electronic”.

Digitalizarea, rezistență și inițiativă

În ciuda situației pandemice și a prezenței numeroaselor restricții epidemiologice pe durata întregului an 2020, procesul de digitalizare rămâne a fi unul departe de a a fi avansat.

„Din păcate, a fost un an foarte încet și am constatat că încă avem prea multe instituții dezinteresate de digitalizare și de reducerea necesarului de prezență fizică a cetățenilor. Lipsa de inițiativă, ca să nu zic rezistența, a fost mai pronunțată mai ales în contextul unui vacuum politic în care nu s-a prea insistat pe lucruri esențiale și nici nu s-a putut promova un pachet legislativ prea complex”, a spus Andrian Gavriliță, policy advisor în cadrul proiectului „Economic Policy Advice to the Moldovan Government”.

Toate aceste inițiative vin în contextul în care, în luna iulie a anului 2020, Ministerul Economiei și Infrastructurii a aprobat „Foaia de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitalizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic”. Acest document prevede o listă de activități și acțiuni care ar conduce la digitalizarea economiei Republicii Moldova și ar oferi agenților economici șansa de a-și dezvolta și consolida capacitățile în fața unor noi oportunități.

În acest sens, membrii Consiliului Economic de pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova au solicitat Casei de Avocatură Vernon|David ajutor în realizarea acțiunii „Analiza constrângerilor și inițierea măsurilor pentru facilitarea implementării serviciilor de înregistrare la distanță a afacerilor, inclusiv modificărilor în statutul de înregistrare și de lichidare a afacerilor”. Drept rezultat, avocatul Roman Ivanov a elaborat proiectul de lege care a introdus posibilitatea înregistrării de la distanță a afacerii, acesta fiind coordonat cu mediul de afaceri, de vreme ce Vernon|David acționează și pe platforme precum European Business Association (EBA Moldova),  American Chamber Moldova (Amcham) și Asociația Investitorilor din România (AIR). În același timp, împreună cu grupul de experți din cadrul Consiliului economic, s-au elaborat și unele amendamente prin care urmează să fie eliminată obligativitatea documentelor pe hârtie și reformarea sistemului de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Vernon|David, printre pionerii digitalizării (legale) în Moldova

Avocatul Casei de Avocatură Vernon |David, Roman Ivanov participă activ în reformarea sistemului de gestiune a afacerii, fiind și cel care a elaborat un proiect de lege care ar urma să ofere cetățenilor, posibilitatea de a-și gestiona de la distanță aspectele ce țin de înregistrarea unei persoane juridice, modificarea actelor de constituire sau dizolvarea acesteia. În contextul pandemiei, eliminarea prezenței fizice la ghișeele instituțiilor publice rămâne a fi o realizare majoră, care contribuie în primul rând la creșterea productivității și eficienței activității companiilor din economia națională, dar și la grija pentru sănătatea cetățenilor.

 „În acest sens am elaborat două proiecte de legi (...) unul vizează revizuirea componențelor registratorilor din cadrul Agenției Servicii Publice  și eliminarea unei forme specifice pentru actele de constituire (la moment legea prevede că actul de constituire trebuie să fie autentificat notarial, ceea ce implică prezența fizică a solicitantului în fața registratorului și, respectiv, înlătură posibilitatea înregistrării online a persoanelor juridice)”, susține avocatul Roman Ivanov.

La sfârșitul anului 2020, de această dată în calitate de expert, Roman Ivanov a fost invitat să participe și la realizarea unei alte acțiuni din foaia de parcurs. De această dată a fost elaborat un proiect de regulament al Băncii Naționale a Moldovei prin care se permite băncilor să stabilească relații cu clienții în format 100% online, fără a fi nevoie de prezența fizică la ghișeu.

Roman Ivanov, partener Vernon | David

„Al doilea (proiect, n.r) constă în revizuirea prevederilor Regulamentului BNM nr. 200 din data de 9 august 2018 cu privire la cerințele privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Am elaborat o anexă specifică la acest Regulament prin care s-a introdus modalitatea identificării clienților prin intermediul videoconferinței și a semnăturii electronice avansate calificate. Cu alte cuvinte, dacă proiectul va fi aprobat, nu va fi necesar ca o persoană, care intenționează să-și deschidă un cont bancar să vină personal la bancă, totul poate fi făcut complet online” declară Roman Ivanov, avocatul din cadrul Casei de Avocatură Vernon|David.

„De posibilitatea interacțiunii cu băncile la distanță vor beneficia toți cetățenii de rând, ceea ce va reduce din riscul infectării sau va ajuta persoanele infectate și aflate în carantină, care nu au posibilitatea de a se deplasa la bănci”, a afirmat Roman Laduș, expert din cadrul Consiliului Economic de pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova.

Calitate și eficiență recunoscută

Dovada calității și eficienței acestui regulament este reprezentată în primul rând de avizarea pozitivă a proiectului dată de Berlin Economics, proiectul fiind în prezent în proces de avizare din partea Băncii Naționale a Moldovei. Coordonatorul proiectului, Andrian Gavriliță a apreciat colaborarea cu Vernon|David ca fiind una „foarte bună”, susținând că avantajele acesteia sunt „buna înțelegere a problemelor sectorului privat, interesul sporit pentru bunele practici internaționale și flexibilitatea pentru o cooperare interactivă foarte eficientă”.

Digitalizarea și comerțul electronic rămân a fi cheia oportunităților economice de mâine, iar reformele în acest domeniu trebuie începute cât mai devreme or statul trebuie să devină un partener al mediului de afaceri, mai ales în lumea virtuală.

„Nu există timp pentru analiză și studierea fezabilității. Reformele trebuie începute acum, iar experiența celor care au de a face cu procesele tradiționale în fiecare zi, poate fi cea mai valoroasă în procesul de reformare”, a concluzionat avocatul Roman Ivanov.

P.

Vezi și aceste știri
 Casa de avocatură Vernon | David anunță promovarea a doi parteneri noi în Republica Moldova

Casa de avocatură Vernon | David anunță promovarea a doi parteneri noi în Republica Moldova

Conceptul „Consultanță 360°”, lansat pentru prima dată în Republica Moldova, la inițiativa Cromwell Evan Global și Vernon | David

Conceptul „Consultanță 360°”, lansat pentru prima dată în Republica Moldova, la inițiativa Cromwell Evan Global și Vernon | David

Alegerea unei Case de avocatură: Experiența, Eficiență și Oamenii Cool (FOTO)

Alegerea unei Case de avocatură: Experiența, Eficiență și Oamenii Cool (FOTO)

Advertoriale
Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Philip Morris lansează Disrupt Camp. O competiție online pentru studenții din Moldova, Georgia și Armenia

Philip Morris lansează Disrupt Camp. O competiție online pentru studenții din Moldova, Georgia și Armenia

 Cel mai bun angajator: Compania JTI Moldova a primit titlu de „Cel mai Bun Angajator” timp 9 ani consecutiv (VIDEO)

Cel mai bun angajator: Compania JTI Moldova a primit titlu de „Cel mai Bun Angajator” timp 9 ani consecutiv (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Moldova intră în Cod Roșu: Toate școlile, de luni, trec în regim online pentru o perioadă de două săptămâni. Ce alte restricții au fost impuse
 • 2
  Tauber evită să zică cât o costă naveta Bălți-Chișinău, dar spune că ar putea închiria un apartament în nordul țării
 • 3
  Aprobat de Parlament! În R. Moldova se instituie stare de urgență (VIDEO)
 • 4
  Rusia: „Nu vom ataca, lovi sau invada Ucraina. Efectuăm doar manevre și transferăm trupe pe propriul teritoriu”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.