Guvernul a aprobat astăzi Legea cu privire la procuratură. Noutățile proiectului vizează și modul de salarizare a procurorilor. Astfel, salariul acestora va fi stabilit prin raportare la salariul judecătorilor și va constitui în jur de 8.000 de lei lunar. Majorările vor fi aplicate începând cu 1 ianuarie, 2016, dacă Parlamentul va vota proiectul de lege.
Potrivit proiectului de lege, salariul procurorului se stabilește în funcție de salariul judecătorului, dar și în funcție de nivelul procuraturii în care își desfășoară activitatea și de vechimea în funcția de procuror.
Prin urmare, salariul procurorului va reprezinta 90% din salariul judecătorului Curții Supreme de Justiție, pentru procurorul din Procuratura Generală și procuratura specializată, cu vechimea în muncă corespunzătoare; salariul judecătorului din judecătorie, pentru procurorul din procuratura teritorială și procuratura UTA Găgăuzia, cu vechimea în muncă corespunzătoare.
Sporuri la salarii
Pentru exercitarea funcțiilor de conducere, procurorul va beneficia de următorul spor calculat în raport procentual față de salariul său de funcție:
20% ─ pentru exercitarea funcției de Procuror General;
15% ─ pentru exercitarea funcției de adjunct al Procurorului General și procuror-șef al procuraturii specializate;
12% ─ pentru exercitarea funcției de procuror-șef al subdiviziunii în Procuratura Generală și procurorul-adjunct al procuraturii specializate;
9% ─ pentru exercitarea funcției de șef al secției în Procuratura Generală și pentru exercitarea funcției de procuror-șef al procuraturii teritoriale;
7% ─ pentru exercitarea funcției de adjunct al procurorului-șef al procuraturii teritoriale.
Garanții sociale
Viața și bunurile procurorului sunt supuse asigurării de stat obligatorii de la bugetul de stat, prevăzute în bugetul Procuraturii.
Este plătită o indemnizație unică de concediere egală cu 50% din produsul înmulțirii ultimului salariu lunar la numărul de ani complet lucrați în funcția de procuror, dacă a încetat raporturile de serviciu a procurorului cu o vechime în funcția de procuror mai mare de zece ani.
Prejudiciul material cauzat în legătură cu activitatea de serviciu a procurorului prin deteriorarea sau nimicirea bunurilor acestuia, a bunurilor membrilor lui de familie sau ale rudelor apropiate, se repară integral de la bugetul Procuraturii.
Procurorii au dreptul la pensie, conform Legii privind pensiile de asigurări sociale de stat.
Vezi și aceste știri

Primăria Chișinău alocă circa 30 de milioane de lei pentru odihna copiilor din capitală în taberele de vară

În acest weekend peste două mii de șoferi au fost stopați de poliție. 50 dintre aceștia erau în stare de ebrietate
