După ce în spațiul public au fost furnizate mai multe informații privind scumpirea energiei electrice cu 25%, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a ținut să vină cu explicații. Astfel, operatorii pieței energiei electrice au început procedurile de achiziție a energiei și, respectiv, negocierea tarifelor pentru consumatorii finali. Totuși, până în prezent, nu au survenit solicitări de schimbare a prețurilor în acest sens.
Procedurile inițiate de companiile de furnizare a energiei electrice au fost stabilite individual și lansate de fiecare operator la începutul lunii februarie curent. Din lipsă a minimum trei oferte din partea companiilor, licitațiile au fost anulate, iar la data de 22 martie curent s-a anunțat repetarea acestora.
Potrivit ANRE, până în prezent, doar ÎS Molelectrica, operatorul de transport, a anunțat finalizarea procedurii de achizitie a energiei electrice în cantitate de 61 GWh, ceea ce constituie mai puțin de 3% din piața internă.
Totuși, nu se prevăd încă schimbări privind majorarea sau micșorarea tarifelor la energie electrică.
„Având în vedere sensibilitatea subiectului, precum și faptul că majoritatea titularilor de licențe care au organizat licitații sunt în faza activă de negociere a prețurilor și condițiilor contractuale pentru furnizarea energiei electrice pentru consumatorii casnici și non-casnici din țară, ANRE îndeamnă să nu se facă speculații la acest subiect. Despre rezultatele licitațiilor, prețul și impactul acestora asupra tarifelor și consumatorilor finali, ANRE sau întreprinderile electroenergetice vor informa cu promptitudine și detaliat”, menționează instituția.
ANRE notează că, potrivit legislației, actualizarea, în decursul anului, a preţurilor şi a tarifelor la energia electrică poate avea loc doar în cazul când devierile sunt mai mari de 5% din costul anual de distribuție și furnizare a energiei electrice, stabilit în tarifele pentru consumatorii finali.
Astfel, în cazul în care operatorii pieței energiei electrice vor considera că modificarea prețului de procurare a energiei electrice întrunește premisele necesare revizuirii prețurilor, aceștia vor prezenta în adresa agenției cererea de ajustare a tarifelor și calculele efectuate.
Ulterior, Consiliul de Administraţie al ANRE va examina cererile întreprinderilor electroenergetice în termen de cel mult 180 de zile pentru a verifica dacă calculele prezentate demonstrează necesitatea ajustării tarifelor.
Precizăm că în spațiul public au fost publicate mai multe informații potrivit cărora doi operatori de pe piață ar fi semnat contracte pentru achiziționarea de energie electrică. Aceștia sunt operatorii Premier Energy și Moldelectrica. Având în vedere lipsa concurenței pe piață, prețul energiei electrice furnizate companiilor din Moldova ar crește, de la 48,65 de dolari pe MWh, la 58 dolari și, respectiv, 57 pe MWh, pentru fiecare dintre operatori.
Ulterior, compania Premier Energy a venit cu o reacție oficială prin care a reiterat că licitația de achiziție a energiei electrice nu a fost finalizată, operatorul fiind în proces de negocieri și clarificări. Astfel, posibile schimbări la tarife nu pot fi încă confirmate.
Vezi și aceste știri

400 de lei pentru un vot, transportarea organizată a alegătorilor și întreruperi de energie electrică. Promo-LEX prezintă noi detalii privind desfășurarea scrutinului până la ora 14:00

Sistări de la apă potabilă și energie electrică în capitală. Vezi străzile care vor fi afectate
