Record absolut de bani transmiși de peste hotare. În primele două luni ale anului curent, moldovenii din afara țării ar fi expediat remitențe în valoare de 219 milioane de dolari, potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță. Ultimul record de acest gen a fost constatat în 2013, când au fost transferați 203 milioane de dolari, precedat de cel din 2018, când remitențele au însumat 194 milioane de dolari.
În context, un studiu IDIS Viitorul arată că, prin intermediul băncilor, moldovenii transmit acasă cel mult 80% din bani, restul fiind expediați prin transportul rutier, carduri bancare emise în străinătate sau rude și prieteni.
„La această sumă mai trebuie adăugată o sumă similară de 55 milioane de dolari, care conform estimărilor noastre este adusă personal de cetățenii noștri când revin în Moldova. Astfel volumul total de bani, care au intrat în țară de la cetățenii noștri prin toate canalele posibile, se ridică în primele două luni ale anului la cel puțin 330 milioane de dolari”, menționează expertul.

Creșterea remitențelor ar fi determinată de dificultățile de a transmite bani pe căi neformale și, astfel, volumul real al remitențelor nu a crescut, dar a crescut doar partea transmisă prin intermediul instituțiilor bancare, potrivit lui Ioniță.

În 2020, volumul total al remitențelor a ajuns la 1.487 milioane de dolari, ceea ce înseamnă valoarea maximă din ultimii șase ani. De altfel, volumul acestora continuă să crească, iar, în prezent, au ajuns la 1.533 milioane de dolari.
Vezi și aceste știri

Volumul remitențelor a crescut cu 11%. Câți bani au trimis acasă cetățenii moldoveni care muncesc peste hotare

Experiențele și remitențele europene, baza noilor afaceri moldovenești

Ce probleme ar putea apărea în Moldova, din cauza scăderii remitențelor din Rusia

Cu 94 milioane mai mult! Transferurile de remitenţe de peste hotare sunt în creştere

Dumitru Robu crede că sunt șanse ca Ilan Șor să fie extrădat. Ce se întâmplă cu dosarele în care figurează Plahotniuc, Platon și Andronache
