„Nu-i bun partidu'”: Când poate fi lichidată o formațiune politică și cum poate să-i fie limitată activitatea | #CeSpuneLegea

„Nu-i bun partidu'”: Când poate fi lichidată o formațiune politică și cum poate să-i fie limitată activitatea | #CeSpuneLegea

Încetarea activității sau limitarea ei. Sunt două „pedepse” care pot fi aplicate partidelor, dacă acestea nu se conformează legislației. Chiar așa, știi în ce condiții poate „dispărea” o formațiune politică? Fie din voința organului său de conducere, fie vine „cineva mai mare care îi pune capac”. #CeSpuneLegea Republicii Moldova la acest subiect, îți povestim mai jos. 

 

Legislația noastră prevede mai multe căi prin care un partid își poate pune punct activității. Potrivit legii cu privire la partidele politice, prima modalitate este reorganizarea, iar în urma acestui proces formațiunea își poate pierde personalitatea juridică. 

*Partidele politice,  conform deciziei organelor lor supreme, se pot reorganiza prin fuziune (contopire şi absorbţie), dezmembrare (divizare şi separare) sau transformare.

O altă cale ar fi autodizolvarea. Acest proces urmează să aibă loc în urma deciziei organului suprem al formațiunii. 

În același timp, partidele politice pot fi dizolvate dacă sunt declarate neconstituționale prin hotărârea Înaltei Curți. Iar a patra modalitate este hotărârea definitivă a Curții de Apel, numai la cererea Ministerului Justiţiei (MJ).

Ministerul Justiției va înainta Curţii de Apel Chişinău o acţiune prin care va cere dizolvarea partidului politic numai dacă sunt întrunite anumite condiții. 

Potrivit legii, MJ este în drept să înainteze o astfel de acțiune dacă:

- partidul activează în baza statutului şi programului său cu modificări şi completări care nu au fost înregistrate în modul stabilit de lege.

- activitatea partidului se desfăşoară pe căi ori prin mijloace ilegale sau prin săvârşirea unor acte de violenţă.

- pe parcursul unui an, care începe să curgă din data când a devenit definitivă hotărârea Curţii de Apel Chişinău cu privire la limitarea activităţii partidului, acesta a comis acţiuni similare celor pentru care activitatea partidului a fost limitată. (Mai jos îți spunem în ce constă limitarea)

- partidul a fost declarat neconstituţional prin hotărâre a Curţii Constituţionale.

Pentru dizolvarea unui partid politic, Ministerul Justiţiei, în scopul executării hotărîrii definitive a Curţii de Apel Chişinău, va crea o comisie de lichidare a partidului. 

Existenţa unui partid politic încetează numai după finalizarea procedurii de lichidare şi radierea partidului din Registrul partidelor politice.

După încetarea activităţii partidului politic, bunurile acestuia se trec, cu titlu gratuit, în proprietatea statului pentru a fi utilizate în scopuri filantropice (de caritate).

Activitatea partidului poate fi limitată dacă prin acţiunile acestuia se aduc prejudicii grave pluralismului politic sau principiilor democratice fundamentale.

În acest caz, Ministerul Justiţiei,  va solicita, prin cerere scrisă, organului de conducere al partidului politic respectiv ca, în termen de cel mult o lună, să întreprindă măsuri pentru încetarea acestor acţiuni. Totodată, MJ va cere să fie informat despre rezultatele ulterioare. 

Dacă organul de conducere al partidului politic nu a îndeplinit cerinţa Ministerului Justiţiei, activitatea partidului politic va fi limitată pe un termen de pînă la șase luni prin hotărârea Curţii de Apel Chişinău.

*Hotărârea Curţii de Apel Chişinău, în termen de 10 zile, poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie.

Interzis.

Pe perioada limitării activităţii partidului politic, acestuia îi este interzisă fondarea mijloacelor de informare în masă, organizarea întrunirilor, mitingurilor, demonstraţiilor, pichetărilor şi altor acţiuni publice. 

În același timp, formațiunea nu poate folosi depunerile bancare, cu excepţia cazurilor când sunt necesare decontări cu contractanţii, decontări aferente îndeplinirii contractelor individuale de muncă, decontări pentru repararea prejudiciilor cauzate prin acţiunile partidului politic, decontări pentru plata impozitelor, taxelor şi amenzilor.

  „Da\' dacă nu ascult?”

Dacă în perioada limitării activităţii partidului politic, acţiunile pentru care a fost limitată activitatea se vor repeta sau dacă, pe parcursul primului an din data ultimei limitări a activităţii partidului, acesta comite încălcări similare, Ministerul Justiţiei va cere Curţii de Apel Chişinău să dizolve partidul respectiv.

* Activitatea partidului politic nu poate fi limitată cu o lună înainte de alegerile parlamentare sau cele locale generale, precum şi pe parcursul perioadei efectuării acestor alegeri.

Dacă formațiunea a înlăturat necorespunderile pentru care activitatea sa a fost limitată, partidul va informa despre aceasta Ministerul Justiţiei, care, în termen de 5 zile, va autoriza reluarea activităţii partidului.

CE SPUNE LEGEA? Uneori poate nu o înțelegi. Sau nu știi unde să o cauți. Îți explicăm, în această rubrică, scurt clar și cuprinzător subiectele care te interesează. Vrem să fii informat și la curent cu ce spune buchia legii. Așadar, așteptăm să ne spui despre ce proces ai vrea să afli #CeSpuneLegea? 

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Anticipate, ordinare, parlamentare, locale ori prezidențiale. Care-i treaba cu alegerile și de ce mergem să votăm | #CeSpuneLegea

Anticipate, ordinare, parlamentare, locale ori prezidențiale. Care-i treaba cu alegerile și de ce mergem să votăm | #CeSpuneLegea

Ce se întâmplă mai departe? Guvernul și-a anunțat demisia, dar continuă să activeze | #CeSpuneLegea

Ce se întâmplă mai departe? Guvernul și-a anunțat demisia, dar continuă să activeze | #CeSpuneLegea

Porția de știri AGORA | Am ajuns la ediția cu numărul 500! Ce-i asta, cu ce se mănâncă și pentru cine gătim

Porția de știri AGORA | Am ajuns la ediția cu numărul 500! Ce-i asta, cu ce se mănâncă și pentru cine gătim

Advertoriale
Maib reinventează aplicația mobilă și Internet Bankingul pentru Business Banking

Maib reinventează aplicația mobilă și Internet Bankingul pentru Business Banking

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Automation Testing (VIDEO)

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Automation Testing (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Radiografia succesului (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Radiografia succesului (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultimă oră! Un m3 de gaze va costa 15,18 lei cu TVA. ANRE a aprobat noul tarif care se va aplica din 1 ianuarie curent. Reacția directorului MoldovaGaz (DOC)
 • 2
  Ungaria anunță că nu va sprijini Ucraina în fața Rusiei. Ce motiv invocă Budapesta
 • 3
  Serghei Lavrov: „Dacă depinde de Rusia, nu va fi război” cu Ucraina. Propunerile Statelor Unite, mai bune decât cele venite de la NATO
 • 4
  Benzina a sărit pragul de 23 de lei. Șoferii, puși în situația între a goli buzunarele sau bacul
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.