Încetarea activității sau limitarea ei. Sunt două „pedepse” care pot fi aplicate partidelor, dacă acestea nu se conformează legislației. Chiar așa, știi în ce condiții poate „dispărea” o formațiune politică? Fie din voința organului său de conducere, fie vine „cineva mai mare care îi pune capac”. #CeSpuneLegea Republicii Moldova la acest subiect, îți povestim mai jos.

Legislația noastră prevede mai multe căi prin care un partid își poate pune punct activității. Potrivit legii cu privire la partidele politice, prima modalitate este reorganizarea, iar în urma acestui proces formațiunea își poate pierde personalitatea juridică.
*Partidele politice, conform deciziei organelor lor supreme, se pot reorganiza prin fuziune (contopire şi absorbţie), dezmembrare (divizare şi separare) sau transformare.
O altă cale ar fi autodizolvarea. Acest proces urmează să aibă loc în urma deciziei organului suprem al formațiunii.
În același timp, partidele politice pot fi dizolvate dacă sunt declarate neconstituționale prin hotărârea Înaltei Curți. Iar a patra modalitate este hotărârea definitivă a Curții de Apel, numai la cererea Ministerului Justiţiei (MJ).
Ministerul Justiției va înainta Curţii de Apel Chişinău o acţiune prin care va cere dizolvarea partidului politic numai dacă sunt întrunite anumite condiții.
Potrivit legii, MJ este în drept să înainteze o astfel de acțiune dacă:
- partidul activează în baza statutului şi programului său cu modificări şi completări care nu au fost înregistrate în modul stabilit de lege.
- activitatea partidului se desfăşoară pe căi ori prin mijloace ilegale sau prin săvârşirea unor acte de violenţă.
- pe parcursul unui an, care începe să curgă din data când a devenit definitivă hotărârea Curţii de Apel Chişinău cu privire la limitarea activităţii partidului, acesta a comis acţiuni similare celor pentru care activitatea partidului a fost limitată. (Mai jos îți spunem în ce constă limitarea)
- partidul a fost declarat neconstituţional prin hotărâre a Curţii Constituţionale.
Pentru dizolvarea unui partid politic, Ministerul Justiţiei, în scopul executării hotărîrii definitive a Curţii de Apel Chişinău, va crea o comisie de lichidare a partidului.
Existenţa unui partid politic încetează numai după finalizarea procedurii de lichidare şi radierea partidului din Registrul partidelor politice.
După încetarea activităţii partidului politic, bunurile acestuia se trec, cu titlu gratuit, în proprietatea statului pentru a fi utilizate în scopuri filantropice (de caritate).

Activitatea partidului poate fi limitată dacă prin acţiunile acestuia se aduc prejudicii grave pluralismului politic sau principiilor democratice fundamentale.
În acest caz, Ministerul Justiţiei, va solicita, prin cerere scrisă, organului de conducere al partidului politic respectiv ca, în termen de cel mult o lună, să întreprindă măsuri pentru încetarea acestor acţiuni. Totodată, MJ va cere să fie informat despre rezultatele ulterioare.
Dacă organul de conducere al partidului politic nu a îndeplinit cerinţa Ministerului Justiţiei, activitatea partidului politic va fi limitată pe un termen de pînă la șase luni prin hotărârea Curţii de Apel Chişinău.
*Hotărârea Curţii de Apel Chişinău, în termen de 10 zile, poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie.
Interzis.
Pe perioada limitării activităţii partidului politic, acestuia îi este interzisă fondarea mijloacelor de informare în masă, organizarea întrunirilor, mitingurilor, demonstraţiilor, pichetărilor şi altor acţiuni publice.
În același timp, formațiunea nu poate folosi depunerile bancare, cu excepţia cazurilor când sunt necesare decontări cu contractanţii, decontări aferente îndeplinirii contractelor individuale de muncă, decontări pentru repararea prejudiciilor cauzate prin acţiunile partidului politic, decontări pentru plata impozitelor, taxelor şi amenzilor.
„Da' dacă nu ascult?”
Dacă în perioada limitării activităţii partidului politic, acţiunile pentru care a fost limitată activitatea se vor repeta sau dacă, pe parcursul primului an din data ultimei limitări a activităţii partidului, acesta comite încălcări similare, Ministerul Justiţiei va cere Curţii de Apel Chişinău să dizolve partidul respectiv.
* Activitatea partidului politic nu poate fi limitată cu o lună înainte de alegerile parlamentare sau cele locale generale, precum şi pe parcursul perioadei efectuării acestor alegeri.
Dacă formațiunea a înlăturat necorespunderile pentru care activitatea sa a fost limitată, partidul va informa despre aceasta Ministerul Justiţiei, care, în termen de 5 zile, va autoriza reluarea activităţii partidului.

CE SPUNE LEGEA? Uneori poate nu o înțelegi. Sau nu știi unde să o cauți. Îți explicăm, în această rubrică, scurt clar și cuprinzător subiectele care te interesează. Vrem să fii informat și la curent cu ce spune buchia legii. Așadar, așteptăm să ne spui despre ce proces ai vrea să afli #CeSpuneLegea?
Vezi și aceste știri

Anticipate, ordinare, parlamentare, locale ori prezidențiale. Care-i treaba cu alegerile și de ce mergem să votăm | #CeSpuneLegea

Ce se întâmplă mai departe? Guvernul și-a anunțat demisia, dar continuă să activeze | #CeSpuneLegea

Centrul GDM anunță că va depune o plângere la Poliție în urma declarației emise de Mitropolia Moldovei
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
