Curtea de Conturi nu dispune de un plan de integritate. Cu ce probleme se confruntă instituția (STUDIU)

Curtea de Conturi nu dispune de un plan de integritate. Cu ce probleme se confruntă instituția (STUDIU)

Activitatea Curții de Conturi nu este reflectată în mod complet pe pagina sa web. Mai mult, autoritățile anticorupție o califică drept o autoritate cu puțină integritate și cu probleme de independență, arată datele unui studiu realizat de Transparency International Moldova.

În elaborarea cercetării, în calitate de surse au fost utilizate informațiile plasate pe pagina web oficială a Curții de Conturi, rapoarte, studii, cercetări, publicații mass-media și informațiile colectate din interviuri. Totodată, studiul s-a axat și pe opinia autorităților anticorupție în ceea ce privește activitatea Curții de Conturi: Autoritatea Națională de Integritate (ANI), Centrul Național Anticorupție (CNA), Procuratura Anticorupție (PA), cărora le-au fost expediate chestionare.

„Surprinzător, tocmai CNA, autoritate menită să prevină corupția, inclusiv prin analiza fenomenului, nu a răspuns la întrebări, motivul invocat fiind confuz - lipsa competenței în acest sens. Totuși, este de apreciat că celelalte două agenții (ANI și PA) au dat curs solicitării, completând cu discernământ chestionarul”, se arată în studiu.

Autorii studiului au remarcat că, din perspectiva gender, personalul nu este unul tocmai echilibrat, prevalând esențial femeile. Din perspectiva vârstei, prevalează persoanele de vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani, vârsta medie, per autoritate, constituind 47 de ani. 

„În anul 2019, instituția s-a confruntat cu dificultăți determinate de fluctuația cadrelor, fiind semnificativă ponderea persoanelor cu experiențe de muncă în cadrul Curții de Conturi sub doi ani (43 de angajați)”, se menționează în studiu.

Percepțiile privind asigurarea în practică a independenței CC sunt altele. Potrivit studiului de evaluare a impactului Strategiei naționale de integritate și anticorupție – Moldova 2019, ponderea medie a respondenților care au destulă sau foarte mare încredere în CC este de 7,5% (6% din populație și 9% din business), iar ponderea medie a celor care consideră că auditul efectuat de Curtea de Conturi la instituțiile publice este independent este de 8,5% (8% din populație și 9% din business). Astfel, 60,5% din respondenți declară că auditul instituțiilor publice este influențat politic, iar 35,5% din respondenți consideră că auditul este influențat de Guvern.

Și agențiile anticorupție intervievate percep instituția ca fiind independentă în mică măsură, ANI argumentându-și opinia prin prevederile legale care deleagă Parlamentului atribuții esențiale în procesul de numire în funcțiile de membri, dar și în procesul de încetare și suspendare a mandatelor. 

În opinia ex-președintelui Comisiei Naționale de Integritate Anatolie Donciu, instituția este deloc independentă. Percepțiile îi sunt determinate, la fel, de modul de numire a membrilor.

„Numirile par a fi efectuate în baza algoritmului politic, practici deja înrădăcinate în experiența Republicii Moldova. Pe cazurile de o importanță majoră, cu rezonanță avansată în societate, majoritatea hotărârilor par a fi adoptate la comanda politicului. Celelalte, mai puțin importante, rămân la discreția Curții de Conturi, care, în acest exercițiu, pare să încerce să-și justifice salariile”, se arată în răspunsul acestuia. 

Totodată, autorii studiului au remarcat că pagina web a instituției nu se furnizează informații privind existența unui plan de integritate, iar la capitolul transparență, conducerea nu mediatizează mai pe larg activitatea instituției.

Autorii studiului, generalizând cele constatate în cercetare, au apreciat procesul de reformare parcurs în ultimii ani, însă au venit cu mai multe recomandări pentru rezolvarea problemelor identificate:

 • promovarea unei politici potrivite de cadre care ar fideliza angajații CC, astfel diminuându-se fluctuația cadrelor;
 • dezvoltarea Legii nr. 260/2017 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi a Republicii Moldova (în continuare – Legea nr. 260/2017) cu prevederi ce țin de modul de organizare și desfășurare a concursului pentru suplinirea funcțiilor de membru al CC;
 • procedurile de concurs previzibile, transparente și uniforme ar spori credibilitatea instituțională a CC;
 • finalizarea procesului de autoevaluare a integrității prin aprobarea și implementarea unui plan intern de integritate;
 • audierea, în plenul Parlamentului, în condițiile legii, a rapoartelor CC – Parlamentul nu poate responsabiliza atât timp cât nu servește drept model de responsabilitate instituțională;
 • întreprinderea tuturor măsurilor necesare asigurării auditului extern al rapoartelor financiare ale CC pentru anii 2019 și 2020;
 • sporirea, prin toate mijloacele disponibile, a vizibilității comisiei parlamentare de profil, utilitatea acesteia fiind de necontestat;
 • dezvoltarea paginii web oficiale a CC;
 • regândirea cadrului de lucru al Consiliului de cooperare CC - organele de drept, astfel încât acesta să contribuie eficient la identificarea, sesizarea și sancționarea fraudelor și corupției.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Curtea de Conturi își reduce bugetul cu 2 milioane de lei. Banii vor fi redirecționați în lupta contra COVID-19

Curtea de Conturi își reduce bugetul cu 2 milioane de lei. Banii vor fi redirecționați în lupta contra COVID-19

Curtea de Conturi, despre administrarea banilor publici în 2019: Evidență contabilă necorespunzătoare, bunuri neînregistrate sau asistență neutilizată

Curtea de Conturi, despre administrarea banilor publici în 2019: Evidență contabilă necorespunzătoare, bunuri neînregistrate sau asistență neutilizată

Gestionare greșită a banului și patrimoniului public. Ce nereguli a depistat Curtea de Conturi în rapoartele financiare ale orașului Nisporeni

Gestionare greșită a banului și patrimoniului public. Ce nereguli a depistat Curtea de Conturi în rapoartele financiare ale orașului Nisporeni

Advertoriale
INTERVIU | E-semnătura, serviciile online și votul electronic. Despre digitalizare, cu vicepremierul Iurie Țurcanu (VIDEO)

INTERVIU | E-semnătura, serviciile online și votul electronic. Despre digitalizare, cu vicepremierul Iurie Țurcanu (VIDEO)

Spune stop îmbătrânirii: alege liftingul facial şi recapătă-ţi încrederea în tine

Spune stop îmbătrânirii: alege liftingul facial şi recapătă-ţi încrederea în tine

Câtă hârtie a economisit IuteCredit în două luni (VIDEO)

Câtă hârtie a economisit IuteCredit în două luni (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
Cele mai populare
 • 1
  Maia Sandu, Igor Dodon și Ilan Șor, în topul celor mai de încredere politicieni. Andrei Spînu, la același nivel de activitate cu Ion Ceban
 • 2
  Anchetă internă la Moldovagaz. Distribuitorii au inclus în facturi mii de metri cubi de gaz care nu au fost consumați
 • 3
  O nouă solicitare a lui Robu, amânată. CSM nu a eliberat acordul pentru urmărirea penală în privința unui judecător
 • 4
  Explicația Maiei Sandu pentru creșterea bugetului pentru președinție (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.