Bitcoin: Avantajele și dezavantajele portofelelor digitale și cum să-ți ții economiile în siguranță

Bitcoin: Avantajele și dezavantajele portofelelor digitale și cum să-ți ții economiile în siguranță

Dacă ești interesate de piața Bitcoin și ai decis să investești în așa ceva, trebuie să te și ferești de hackeri. Din start trebuie să știi că Bitcoin și alte monede virtuale sunt legate de tehnologia blockchain, cea care a dovedit că este extrem de sigură. Dar asta te ajută doar să deții monede virtuale. Ai nevoie, poate, să investești sau să faci diverse tranzacții, scrie Playtech. Iată tot ce trebuie să știi despre portofelele digitale.

Piața Bitcoin e extrem de volatilă și, din acest punct de vedere, e văzută de mulți economiști drept o bulă speculativă. Dar în momentele în care Bitcoin crește vertiginos, așa cum e această perioadă, în care a sărit de 50.000 de dolari, există mulți care vor să profite și să promită cea mai bună infrastructură în domeniu.

Sunt multe soluții prezentate drept cele mai bune portofele de criptomonede, dar dacă ești novice, riști să fii păcălit.

Publicitate

Tot ce trebuie să știi despre portofele digitale și Bitcoin

Una dintre principalele caracteristici ale unei criptomonede ca Bitcoin e că sistemul e descentralizat. Adică sunt investițiile tale, nu există nicio instituție financiară care să-ți controleze finanțele. Sigur că există și situația în care comiți ilegalități și atunci autoritățile au învățat cum să intre pe fir.

Pentru a sta departe de ochii autorităților, monedele virtuale se folosesc de tehnologia blockchain, un sistem descentralizat și, evident, criptat. Atunci când vrei să trimiți Bitcoin, folosești propria adresă, un cod unic parte din această tehnologie. Practic, există câte o semnătură digitală unică.

În contextul existenței acestor monede virtuale, au apărut și soluții de păstrare a acestor bani virtuali. Adică portofele digitale. Acestea sunt de mai multe tipuri:

  • portofele online – un site sau platformă care-ți păstrează criptomonedele pe un server dedicat
  • portofele software – aplicații pe care le instalezi pe telefon sau PC
  • portofele hardware – soluții cu același nume, create special pentru tranzacții cu Bitcoin
  • portofele de hârtie – versiuni printate care conțin coduri QR sau alte tipuri de chei prin care-ți poți accesa banii virtuali

Avantaje și dezavantaje

Specialiștii susțin că există, evident, avantaje și dezavantaje în oricare dintre metodele cu care-ți gestionezi criptomonedele. Portofelele online sunt cele mai ușor de folosit pentru că le poți accesa de pe orice dispozitiv, dacă știi user-ul și parola. Și apoi poți tranzacționa rapid.

Doar că acele chei la care tu ai acces se află pe un server central. Așadar, e ca și cum ți-ai ține banii într-o bancă. Ceea ce nu e tocmai un sistem descentralizat. Cheia ta privată e stocată online și așa poți cădea victimă a hackerilor extrem de repede, dacă infractorii cibernetici reușesc să spargă acel server.

Portofelele software pot fi instalate, cum spuneam, pe orice tip de dispozitiv. Hackerii te pot păcăli doar dacă reușesc să te convingă să faci plăți către adresa lor. Dacă vei fi victima unui atac de tip malware, atunci datele tale pot ajunge pe alte mâini.

Portofelele hardware vin și cu aplicație asociată, care îți oferă acces de oriunde. Doar că acel portofel trebuie să fie permanent cu tine. E ca atunci când ai un token fizic, fără de care nu poți face nicio tranzacție. Și, la fel ca-n cazul portofelelor software, dacă ai pierdut acel token sau ai uitat codul PIN, nu mai ai acces la banii virtuali.

Portofelele de hârtie sunt, practic, fizice, așa că teoretic n-ar trebui să-ți faci probleme legate de tentative de hacking. Dacă le pierzi, însă, banii au zburat. Și, ca să poți să faci tranzacții, trebuie să-ți imporți cheia privată într-un software sau portofel online.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal