A doua tentativă eșuată pentru învestirea unui nou Guvern. Ce urmează?

A doua tentativă eșuată pentru învestirea unui nou Guvern. Ce urmează?


Parlamentul de la Chișinău a zădărnicit joi, 25 martie, posibilitatea de învestire a unui nou Guvern în Republica Moldova. În context, întrebarea la care se caută un răspuns este: Ce urmează? Vom avea anticipate sau totuși nu? Să facem unele calcule pur matematice, analizăm ce spune Constituția și ce sesizăm în ultimele decizii pronunțate de magistrații Curții Constituționale.

Așadar, articolul 85, alineat (2) din Constituție spune că Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Astăzi, avem consumate cele două solicitări de învestitură - prima pe 11 februarie când Parlamentul nu a votat pentru Guvernul Gavrilița și a doua pe 25 martie, când majoritatea parlamentară a boicotat procedura de prezentare a Programului de guvernare și a componenței Cabinetului Grosu.

Lipsa cvorumului se consideră tentativă eșuată. Republica Moldova are deja un precedent similar. La 4 ianuarie 2016, ședința specială a Parlamentului în cadrul căreia urma să fie examinat Programul de guvernare propus de Ion Sturza a eșuat din lipsă de cvorum, în sala Legislativului fiind prezenți doar 47 din cei 101 deputați.  

Pentru a nu lăsa loc de interpretări, rămâne astfel să se consume și termenul de 45 de zile de la prima solicitare, care expiră la 28 martie. Anume atunci am avea situația în care ar fi consumate ambele condiții prevăzute de Constituție. Mai mult, pe 23 martie au expirat și cele trei luni prevăzute ca termen pentru formarea unui nou Guvern.  

În opinia lui Nicolae Osmochescu, jurist, profesor universitar și fost judecător al Curții Constituționale, respingerea candidaturii lui Igor Grosu creează premisele necesare pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

„În cazul în care dl Grosu nu obține votul de încredere, sunt acumulate toate condițiile pentru dizolvarea Parlamentului, la începutul lunii aprilie. În termen de 90 de zile de la dizolvarea Parlamentului vor fi organizate alegeri anticipate. Aceasta este matematică simplă și nu este o problemă”, declara Osmochescu în cadrul unui interviu pentru Asociația pentru Politică Externă.

Pașii următori: Consultări, dizolvare și anticipate?

În urma acțiunilor de azi din Parlament, cel mai probabil președinta Maia Sandu se va adresa Curții Constituționale pentru a constata circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului. Dacă magistrații vor stabili că sunt întrunite condițiile, șefa statului va avea cale liberă pentru semnarea Decretului de dizolvare a Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate în cel mult 3 luni de la dizolvarea Parlamentului, adică aproximativ în luna iulie.   

Constituția mai spune însă că dacă în trei luni nu se formează un Guvern, preşedintele Republicii Moldova poate să dizolve Parlamentul după consultarea fracţiunilor parlamentare. Asta înseamnă că, până la semnarea Decretului, președinta Maia Sandu trebuie să organizeze noi consultări cu fracțiunile parlamentare. 

Neclaritatea care apare aici este dacă, în cadrul acestor consultări, majoritatea parlamentară mai poate sau nu insista pe o nouă candidatură la funcția de premier? Și aici vom atrage atenția la decizia Curții Constituționale din 22 martie 2021, când magistrații au examinat legalitatea Decretului de desemnare al lui Igor Grosu. În Hotărâre se menționează că:

În ipoteza în care nu vor avea loc noi consultări în sensul articolului 98 alin. (1) din Constituție (n.r. - consultări pentru desemnarea unui candidat la șefia Guvernului) din cauza expirării termenului prevăzut la articolul 85 alin. (2) din Constituție (n.r. - cele 45 de zile care curg din ziua primei solicitări de investitură), majoritatea parlamentară absolută va avea posibilitatea să abordeze problema învestirii Guvernului în cadrul consultărilor obligatorii cu președintele Republicii care trebuie să aibă loc, conform articolului 85 alin. (1) din Constituție, în cazul dizolvării Parlamentului.

Reiese că, atunci când Maia Sandu va chema fracțiunile să le întrebe când ar fi potrivită dizolvarea Legislativului și stabilirea datei alegerilor anticipate, deputații din majoritatea parlamentară vor putea solicita desemnarea candidatului propus. Or, anume această poziție a fost reiterată și astăzi în plenul Parlamentului.

Majoritatea parlamentară formalizată reiterează suportul pentru candidatul înaintat pentru funcția de prim-ministru – Vladimir Golovatiuc. Anunțăm despre dezacordul în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului și exprimăm disponibilitatea consultărilor, în vederea depășirii blocajului constituțional”, a declarat președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță.

Citește și: Alexandru Tănase: Un nou candidat la funcția de premier, propus de PSRM în plen, ar stârni conflict constituțional

Întrebare deschisă

Așadar, înțelegem că după 28 martie, Maia Sandu este obligată să organizeze consultări cu fracțiunile, în vederea dizolvării Parlamentului. Dar, este obligată șefa statului să desemneze un alt treilea candidat, dacă la aceste consultări majoritatea parlamentară se va pronunța împotriva anticipatelor? Se va menține această obligativitate chiar dacă judecătorii Curții Constituționale vor statua că se întrunesc circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului?

Încă în 2015, fostul președinte al Curții Constituționale spunea că, indiferent de conjunctură, după expirarea celor trei luni prevăzute pentru formarea unui nou Guvern, șeful statului este obligat să dizolve Parlamentul.

„În cazul în care Parlamentul nu a reuşit să învestească Guvernul în termen de 3 luni de zile, șeful statului este obligat să dizolve Parlamentul, astfel dreptul lui discreţionar de a dizolva Parlamentul se transformă în obligaţie. Prin urmare, indiferent de circumstanţele care au determinat lipsa votului de încredere, eşuarea formării noului Guvern în termen de 3 luni duce inevitabil la dizolvarea Parlamentului”, scria atunci Tănase.

Încercarea socialiștilor, o nouă adresare la CC

Între timp, socialiștii caută și alte soluții și au mers cu o nouă sesizare la CC în care invocă ilegalitatea primei tentative, pe motiv că decretul de desemnare a Nataliei Gavrilița nu a fost publicat în Monitorul Oficial. Urmează să vedem ce decizii vor emite magistrații Curții Constituționale. Deși sunt termeni clari prevăzuți de Constituție, situația rămâne a fi în continuare incertă.

Trebuie să spunem că în istoria Republicii Moldova nu a mai fost o situație similară - ca Parlamentul să fie dizolvat în urma imposibilității formării unui nou Guvern. Așadar, vorbim în acest caz de o premieră. Cortina încă nu a fost trasă. 

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
„Sunt întrunite condițiile pentru a avea anticipate”. Reacția lui Igor Grosu după ce echipa sa nu a putut cere vot de încredere în Parlament

„Sunt întrunite condițiile pentru a avea anticipate”. Reacția lui Igor Grosu după ce echipa sa nu a putut cere vot de încredere în Parlament

Candu, despre programul de guvernare al lui Igor Grosu: „Ce trebuie să înțelegem? Că știu să folosească o pagină la xerox?”

Candu, despre programul de guvernare al lui Igor Grosu: „Ce trebuie să înțelegem? Că știu să folosească o pagină la xerox?”

Nu este cvorum. Programul de guvernare propus de Grosu nu a ajuns să fie examinat în Parlament

Nu este cvorum. Programul de guvernare propus de Grosu nu a ajuns să fie examinat în Parlament

Advertoriale
REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

Ofertă specială pentru IMM-uri: până la 1 milion de lei fără gaj, cu decizie preliminară în maxim 1 zi

Ofertă specială pentru IMM-uri: până la 1 milion de lei fără gaj, cu decizie preliminară în maxim 1 zi

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă
 • 2
  Șeful Poliției de Frontieră propune ca în următoarea hotărâre CNESP să fie introdusă obligativitatea de testare din cont propriu la COVID-19 și pentru angajații instituției
 • 3
  Alegeri în Rusia: Partidul pro-Kremlin Rusia Unită se află în fruntea rezultatelor preliminare
 • 4
  Rusia: O persoană necunoscută a deschis focul asupra profesorilor și studenților din cadrul Universității din Perm. Sunt morți și răniți (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.