Veaceslav Ioniță: Seceta și criza mondială din 2020 au provocat scăderea exporturilor moldovenești cu 11%

Veaceslav Ioniță: Seceta și criza mondială din 2020 au provocat scăderea exporturilor moldovenești cu 11%

În 2020, exporturile Republicii Moldova s-au diminuat cu 296 milioane de dolari sau 11%, comparativ cu 2019. Este pentru a patra oară în scurta istorie a Republicii Moldova când exporturile înregistrează o scădere semnificativă, susține expertul economic Veaceslav Ioniță. Producția agricolă și a industriei prelucrătoare din agricultură au avut cea mai mare contribuție la scăderea exporturilor.

...

Producția agricolă și a industriei prelucrătoare din agricultură au avut cea mai mare contribuție la scăderea exporturilor, reducându-le cu 188 milioane de dolari, dintre care 157 milioane de dolari scăderea exportului la producția agricolă: cereale și alte tipuri de grăunțoase, iar 31 milioane de dolari la producția de tutun și băuturi alcoolice. Scăderea exporturilor de produse agricole se datorează secetei din 2020, iar a producției din industria prelucrătoare - crizei provocate de COVID-19, susține expertul.

Publicitate

A doua ramură cu impact major în diminuarea exporturilor a fost industria automotive, cea mai mare ramură de export a Moldovei, care în 2019 a atins cifra de 571 milioane de dolari. Scăderea producției globale în industria automobilistice din 2020 a determinat scăderea cererii de componente auto, care a dus la scăderea exporturilor cu 96 milioane de dolari a producției din automotive din Moldova.

Totodată, în anumite domenii Moldova a reușit în 2020 să înregistreze o creștere a exporturilor, ceea ce a diminuat parțial tendința negativă în domeniul exporturilor. Astfel, a crescut cu 33 milioane de dolari exportul de uleiuri și grăsimi de origine animală, care în 2020 au ajuns la 103 milioane de dolari.

De asemenea, Ioniță susține că a crescut cu 10 milioane de dolari exportul de legume și fructe, care au atins maxima istorică de 303 milioane de dolari. Aproximativ 90% din exportul de fructe și legume revine țărilor UE și CSI.

În țările UE exporturile constituie în jur de 55% din totalul exportului de fructe și legume, o cotă de aproape două ori mai mare decât acum 10 ani. Exportul spre țările CSI în prezent oscilează în jurul la 35%, ceea ce reprezintă o cotă de aproape două ori mai puțin decât acum 10 ani. Potrivit lui, în ultimii 10 ani exporturile de fructe și legume ale Moldovei cresc exclusiv datorită majorării exporturilor spre țările Uniunii Europene.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal