Experți de top la nivel mondial din sectorul vamal, public și privat s-au întâlnit la prima conferință „e-TRADECON”. Digitalizarea - unul dintre subiectele care au fost discutate

Experți de top la nivel mondial din sectorul vamal, public și privat s-au întâlnit la prima conferință „e-TRADECON”. Digitalizarea - unul dintre subiectele care au fost discutate

Experți de top din domeniul vamal, public și privat la nivel mondial și-au dat întâlnire la conferința dedicată facilitării comerțului internațional „e-TRADECON”. Evenimentul se va desfășura și pe parcursul zilei de mâine, însă, astăzi, participanții au discutat despre elementele inovatoare ale noului Cod Vamal, rolul digitalizării în procesul vămuirii, reducerea interacțiunii antreprenorilor cu autoritățile publice, precum și minimalizarea cheltuielilor. 

Mai exact, evenimentul a întrunit specialiști din cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, Băncii Mondiale, Corporației Financiare Internaționale, Comisiei Europene, USAID, reprezentanți ai autorităților vamale din Moldova, România, Ucraina.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Dereck J. Hogan, și ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, și-au reiterat susținerea continuă pentru țara noastră.

„Este necesar să examinăm problemele mai ample ale lanțului de aprovizionare și distribuție pentru a identifica aspectele ce pot fi îmbunătățite, precum și modul în care se poate ajunge la aceste îmbunătățiri. USAID a susținut realizarea unui studiu cuprinzător privind coridoarele comerciale ale R. Moldova, care a inclus recomandări în sprijinul creșterii economiei Moldovei. Vom continua să colaborăm cu Guvernul Republicii Moldova și cu sectorul privat pentru a pune în aplicare aceste recomandări și pentru a susține mai multe companii moldovenești în desfășurarea activității comerciale internaționale”, a declarat ambasadorul american.

„În 2020, UE a rămas și și-a consolidat poziția de cel mai mare partener comercial al Moldovei, însumând cca.70% din volumul exportului. În acest sens, apreciem eforturile Serviciului Vamal care a continuat procesul de modernizare, în pofida provocărilor legate de pandemie. Noul Cod Vamal, elaborat cu suportul UE și în conformitate cu Codul Vamal al Uniunii Europene, este actualmente în așteptarea adoptării finale de către Parlament și ne așteptăm să fie adoptat în mod prioritar. Acesta va oferi isntrumente moderne pentru facilitarea comerțului în conformitate cu standardele internaționale de cel mai înalt nivel”, a declarat și Peter Michalko.

De altfel, directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, a menționat că toate obiectivele pot fi atinse doar prin dialog.

„Dezvoltarea dialogului cu mediul de afaceri reprezintă o strategie instituțională a Serviciului Vamal. Din acest motiv, suntem implicați într-un proces continuu de identificare și promovare a unor noi instrumente de facilitare a comerțului internațional. Orice progres poate fi atins doar prin dialog, iar acum, mai mult ca oricând, agenții economici au nevoie de susținerea autorităților în activitatea pe care o desfășoară”, a spus Burduja.

La fel, în cadrul conferinței au avut loc discuții între autoritățile vamale din România, Ucraina și Republica Moldova și au fost reafirmate planurile de colaborare privind modernizarea infrastructurii vamale.

În cadrul celei de a doua zile a e-TRADECON, invitații vor discuta despre particularitățile lanțului valoric a e-comerțului internațional în contextul ferestrei de oportunitate generate de criza pandemică, precum și impactul regulatoriu în stimularea e-comerțului. Ultimul panel este dedicat conformării benevole a agenților economici la reglementările vamale, precum și acțiunile pentru combaterea contrabandei.

De precizat că și premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a participat la conferință.

„Este imperativ să depunem împreună eforturile necesare pentru a asigura în Republica Moldova o societate modernă dezvoltată, în care tehnologiile de ultimă oră să fie parte a vieții cotidiene. Doar unificându-ne eforturile vom putea îmbunătăți calitatea serviciilor prestate agenților economici, vom reduce costurile, vom diminua riscul de fraudare și corupție, îmbunătățind finalmente gradul de competitivitate a țării”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Conferința națională dedicată facilitării comerțului „e-TRADECON” se desfășoară în perioada 25-26 martie. Aceasta e organizată de Serviciul Vamal, Delegația Uniunii Europene, Programul USAID Reforme Structurale în Moldova și Camera de Comerț Americană.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.