EU4Moldova: Startup City Cahul – Echipa Europa oferă susținere pentru dezvoltarea regiunii Cahul

EU4Moldova: Startup City Cahul – Echipa Europa oferă susținere pentru dezvoltarea regiunii Cahul
Proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul”

Uniunea Europeană oferă asistență financiară de cca 6,8 mil. de euro pentru consolidarea potențialului economiei digitale, creșterea forței de muncă locale în domeniul TIC, dezvoltarea afacerilor bazate pe inovații, dar și sporirea competitivității și atractivității regiunii Cahul. Fondurile sunt oferite prin intermediul Suediei, în cadrul „EU4Moldova: Startup City Cahul”, proiect implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC). Obiectivele-cheie ale inițiativei, care urmează a fi atinse până în anul 2024, au fost prezentate la evenimentul de lansare a proiectului în data de 24 martie 2021.

Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova: „Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea sectorului TIC și agenda reformei digitale a Republicii Moldova. Acest nou proiect, care va fi implementat în parteneriat cu Suedia în spiritul Echipei Europa, va contribui cu siguranță la completarea decalajul digital dintre capitală și sudul țării și va asigura o dezvoltare economică mai echitabilă în rândul regiunilor Republicii Moldova, în general. Suntem încrezători că oamenii din regiunea Cahul și în special tinerii vor profita de oportunitățile oferite prin acest sprijin inovator al UE. Ne așteptăm ca modernul EU4Innovation Centre să devină un loc atractiv, unde se vor materializa o mulțime de idei inovatoare.”

Proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul”

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova: „Astăzi punem bazele Centrul Regional de Excelență în IT „EU4Innovation Centre”- destinat să fie locul de naștere al ideilor și inovației menite să schimbe stilul de viață. Credem că tinerii, băieții și fetele, antreprenorii, mediul academic și reprezentanții autorităților publice locale, vor contribui la declanșarea unei adevărate revoluții tehnologice care va fortifica capacitatea științifică și tehnologică a întregii țări, va genera locuri de muncă bine plătite și va contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață și, drept urmare, la păstrarea talentelor în cadrul țării.”

Proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul”

În următorii ani, în cadrul proiectului, vor fi încurajate parteneriatele pentru inovare dintre sectorul privat, sectorul public și instituțiile de învățământ.

Mihail Lupașcu, secretar de stat al MEI: „Evoluția permanentă a tehnologiilor IT impune cerințe noi față de domeniu și față de cunoștințele și abilitățile tinerilor specialiști, fiind necesare deprinderi educaționale profunde în TIC. MEI acordă suportul său în facilitarea mediului de afaceri pentru companiile IT prin susținerea și dezvoltarea în continuare a inițiativelor precum Moldova IT Parc, IT Visa, facilități fiscale pentru angajați în regim general din sfera IT și crearea fondului de susținere a inovațiilor digitale și startup-urilor tehnologice. Sunt convins că beneficiarii proiectului vor beneficia de stimulentele fiscale și financiare oferite de Guvern, iar centrul va deveni un model de succes la nivel regional al competitivității în zona de sud.” 

Anatolie Topală, secretar general al MECC: „EU4Innovation Centre va pune la dispoziție oportunități pentru dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor, studenților, cadrelor didactice, dar și tinerilor specialiști. La etapa actuală, ne-am convins odată în plus cât de necesare sunt tehnologiile informaționale în școală, dar și pentru comunitate. Ne bucurăm că zeci de instituții de învățământ din sudul țării vor beneficia de programe educaționale tehnologice, precum este, spre exemplu „Tekwill în fiecare școală”, care deja se bucură de succes în școlile și liceele din Cahul. Implementarea acestui program determină o cooperare activă între cadrele didactice din universități și instituțiile de învățământ general de la sud. Vom promova ideea de implicare activă a universității pentru stimularea creativității digitale, a inovației tehnologice, de dezvoltare a abilităților antreprenoriale ale absolvenților, menite să extindă afacerile și, în final, pentru creșterea economică a regiunii.”

EU4Innovation Centre

La eveniment a fost prezentat proiectul viitorului EU4Innovation Centre – centru care va dezvolta mai multe servicii locale, programe și activități. Acesta va fi amplasat la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul și va oferi mai multe facilități: săli pentru evenimente cu până la 300 de participanți, dotate cu sisteme audio-video, săli de traininig pentru a găzdui cursuri de formare și instruire, spații de co-working pentru antreprenorii locali, peste 50 de birouri de lucru etc.

Ana Chirița, directoare proiecte strategice, ATIC: „EU4Innovation Centre va fi un hub care va sprijini dezvoltarea comunităților din Cahul, dar și din localitățile învecinate. Vorbim despre un centru care are o suprafață de cca 1500 m2 și urmează să-și deschidă ușile în anul 2022. Acesta va găzdui până la 137 de programe, evenimente de comunitate și activități, la care vor putea participa mii de oameni aflați în regiune. Pentru antreprenorii aflați la început de cale sau grupuri de tineri care își doresc să-și transforme ideile în afaceri de succes, hub-ul va pune la dispoziție spații de lucru perfect adaptate tendințelor, necesităților și resurselor. Astfel, antreprenorii locali vor avea la dispoziție mai multe instrumente și oportunități pentru a-și dezvolta afacerile și a progresa în regiune.”

Proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul”

Educație TIC și antreprenoriat

EU4Moldova:Startup City Cahul va sprijini și educația STEM, prin adaptarea și implementarea programelor educaționale pentru formare și extinderea competențelor, pentru ca IT-ul să devină mai atractiv pentru fiecare, indiferent de vârstă sau gen. Mai multe detalii despre oportunitățile oferite în cadrul proiectului pot fi aflate la  http://startupcitycahul.md/esti-din-regiunea-cahul-afla-de-ce-oportunitati-de-formare-profesionala-poti-beneficia-in-cadrul-eu4moldova-startup-city-cahul/

Printre ele se numără și „Tekwill în fiecare școală”. Cele 31 de școli selectate pentru participare la proiect în acest an, au fost anunțate în cadrul evenimentului. Lista completă poate fi vizualizată lahttps://tekwill.online/ro/course-tifs/scoli-conectate-la-program

Susținerea dezvoltării antreprenoriatului se află, de asemenea, printre prioritățile proiectului. Astfel, vor fi întreprinse mai multe acțiuni pentru facilitarea creării startup-urilor locale, consolidarea capacității lor de dezvoltare, precum și pregătirea pentru investiții. În următorii 4 ani, se preconizează oferirea de asistență și suport pentru cel puțin 20 de startup-uri locale, susținerea a peste 15 inițiative non-IT, iar peste 2600 de persoane vor beneficia de programe educaționale de antreprenoriat.

Nicolae Dandiș, primarul orașului Cahul: „Implementarea proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul în regiunea de sud deschide noi oportunități și perspective de cooperare regională, inclusiv transfrontalieră, cu parteneri din România și Ucraina. Consider că EU4Innovation Centre va fi sursa primară care va furniza cunoștințe și aptitudini de calitate înaltă actualilor, dar și viitorilor profesioniști în domeniu. Pe această cale, vreau să aduc sincere mulțumirii Uniunii Europene și Suediei pentru această intenție de a se extinde în regiunea Cahul și mă bucur că suntem beneficiarii acestui proiect. Cu siguranță, din partea municipiului Cahul, vom face tot posibilul ca obiectivele acestui proiect să obțină rezultatele scontate.”

Proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul”

Sergiu Cornea, rectorul US „B.P Hasdeu” din Cahul: „Universitatea noastră este una dintre cele mai tinere, dar, în același timp, una dintre cele mai dinamice instituții de învățământ superior din țară. Sperăm că proiectul care va fi implementat aici, în mod special edificarea unui centru de inovație, va constitui un punct de atracție pentru tot arealul de sud al RM. Aici se vor reuni interese academice de inovare, de cercetare, cu necesitățile pieței muncii, dar și cu ardoarea și doleanțele celor care muncesc în domeniul IT. Vedem în acest centru de inovare și un punct de atracție pentru tânăra generație a raionului Cahul. Comunitatea academică de la sud crede și speră că acest proiect va fi unul de succes, de aceea vom depune toate eforturile și vom munci pentru ca această inițiativă să fie realizată.”

Proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul”

Mai multe detalii despre programele antreprenoriale la Cahul pot fi găsite la  http://startupcitycahul.md/ce-oportunitati-au-antreprenorii-din-regiunea-cahul-pentru-a-si-transforma-ideile-in-afaceri-de-succes/

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
4 ani de TEKWILL - „[r]evoluția cuprinde toată țara”! (VIDEO)

4 ani de TEKWILL - „[r]evoluția cuprinde toată țara”! (VIDEO)

La Comrat va fi creat un Centru de excelență în IT după modelul Tekwill din Chișinău (FOTO)

La Comrat va fi creat un Centru de excelență în IT după modelul Tekwill din Chișinău (FOTO)

INTERVIU | Ce se ascunde în spatele proiectului „Tekwill în fiecare școală” și cum urmează a fi transformată educația din Republica Moldova

INTERVIU | Ce se ascunde în spatele proiectului „Tekwill în fiecare școală” și cum urmează a fi transformată educația din Republica Moldova

Studiază unul din cursurile Tekwill Academy și lansează-te într-o carieră în IT

Studiază unul din cursurile Tekwill Academy și lansează-te într-o carieră în IT

Tekwill urmează ultimele tendințe în educație și lansează o platformă online de cursuri unice în Moldova (Video)

Tekwill urmează ultimele tendințe în educație și lansează o platformă online de cursuri unice în Moldova (Video)

Tekwill în fiecare școală – instruim profesorii pentru a preda disciplinele viitorului (VIDEO)

Tekwill în fiecare școală – instruim profesorii pentru a preda disciplinele viitorului (VIDEO)

Advertoriale
Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Maib alături de Comitetul Național Olimpic și Sportiv te invită la Ziua Sportului și a Mișcării Olimpice

Maib alături de Comitetul Național Olimpic și Sportiv te invită la Ziua Sportului și a Mișcării Olimpice

Fă cunoștință cu mentorii din cadrul Click School! (INTERVIU)

Fă cunoștință cu mentorii din cadrul Click School! (INTERVIU)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Un copil de opt ani a rămas paralizat, după ce dentistul i-a injectat anestezia. La 11 ani distanță, mama caută dreptate la CtEDO
 • 2
  Cu greșeli gramaticale pe pancarte și aluzii la comunitatea LGBT. Socialiștii manifestă în CMC împotriva noului sediu al Ambasadei SUA
 • 3
  Interviu cu mama soldatului rus judecat pentru crime de război: Cine poate ucide un om? Vadim nu ar putea (VIDEO)
 • 4
  Deputații amăgesc sistemul electronic din Parlament? Lilian Carp sesizează că unii deputați ar vota pentru alți colegi lipsă (FOCUS)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.