Bruxelles-ul intenționează să includă principiile „proporționalității și reciprocității” în mecanismul de transparență care a fost introdus la sfârșitul lunii ianuarie și prin intermediul căruia vor fi evaluate de la „caz la caz” cererile de export parvenite de la companiile farmaceutice.
Acest lucru ar putea însemna că țările care sunt astăzi campioane la vaccinarea populației, cum ar fi Marea Britanie, ar putea întâmpina dificultăți serioase în recepționarea vaccinurilor produse în țările Uniunii Europene. Prim-ministrul olandez, Mark Rutte, a declarat că liderii UE au considerat „acceptabile” noile restricții ale Comisiei privind exportul de vaccinuri, dar și-a exprimat speranța că acestea nu vor fi folosite vreodată.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat joi că UE a exportat 77 milioane doze de vaccinuri în 33 de țări începând cu 1 decembrie 2020, fiind și un donator principal în cadrul COVAX, contribuind, de asemenea, în special cu exporturi către țările cu venituri mici și medii.
Ea a solicitat companiilor farmaceutice să-și onoreze contractele și să accepte „deschiderea” autorităților europene când vine vorba de distribuirea vaccinului COVID-19. În același timp, Von der Leyen a mai declarat că Europa se află la începutul celui de-al treilea val, deși rata de mortalitate înregistrată devine tot mai mică, acest lucru se datorează unui program de vaccinare rapid și eficient. Președinta Comisiei a mai adăugat că 88 de milioane de doze au fost livrate în Europa, dintre care 62 de milioane au fost administrate până în acest moment.
„Ca să fim clari, dorința noastră este să ne asigurăm că europenii vor obține o parte echitabilă din vaccinuri, deoarece vom fi nevoiți să explicăm cetățenilor noștri, cum e posibil ca companiile farmaceutice să exporte vaccinuri în întreaga lume din moment ce nu își respectă pe deplin angajamentele asumate cu Uniunea Europeană”, a declarat oficialul.
Până acum, 4,1% dintre europeni au primit cele două doze de vaccin, von der Leyen afirmând că dacă companiile farmaceutice „ar fi respectat contractele lor, astăzi am fi fost mai rapizi”. Comisia Europeană își propune să vaccineze 70% din populația adultă până în iunie 2021.
Declarațiile au fost făcute în cadrul summit-ului, la care a participat și președintele Consiliului European, Charles Michel și cel american, Joe Biden. Liderii mondiali au discutat de asemenea și despre Turcia și stadiul discuțiile dintre Ankara și UE cu privire la o apropiere mai strânsă de blocul comunitar.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.