Scott Hocklander, Directorul Misiunii USAID în Moldova, despre dezvoltarea Moldovei prin domeniul TIC (INTERVIU)

Scott Hocklander, Directorul Misiunii USAID în Moldova, despre dezvoltarea Moldovei prin domeniul TIC (INTERVIU)
Tekwill Ambassadors Awards 2019


Datorită suportului USAID și al Suediei, TEKWILL și proiectele sale se extind în toata tara, iar la cea de-a patra aniversare TEKWILL își ia angajamentul ca tehnologiile informaționale să fie mai aproape de oameni din toate regiunile Moldovei și dă startul „[r]evoluției care cuprinde toată țara”. Despre rezultate și așteptări, am discutat în cadrul unui interviu cu Scott Hocklander, Directorul Misiunii USAID în Moldova.

Care a fost principalul obiectiv al USAID atunci când ați ales drept prioritate susținerea domeniului IT?

În primul rând, vă mulțumesc pentru că ne-ați oferit nouă, echipei USAID, ocazia de a ne împărtăși obiectivele și gândurile despre sectorul TIC, aici în Moldova. USAID își propune să sprijine ceea ce este cu adevărat moldovenesc: cultură și tradiție. Agricultura și viticultura fac parte, cu siguranță, din istoria bogată a Moldovei. Cu toate acestea, pentru a merge mai departe, moldovenii pot crea și tradiții noi. În timp ce agricultura va fi întotdeauna considerată una dintre cele mai mari resurse naturale ale Moldovei, oamenii din această țară mică ar trebui să fie resursa naturală primară. Nu trebuie să te afli mult timp în țară pentru a vedea cât de inovatoare și versatilă este populația. TIC a avut cel mai mare potențial atunci când a fost vorba de valorificarea capacităților intelectuale ale oamenilor. Foarte mulți tineri și-au căutat locuri de muncă în afara Moldovei în sectorul TIC, iar USAID a văzut oportunitatea de a susține cultivarea noilor tradiții și de a se concentra asupra viitorului. 

De ce a fost domeniul IT cel căruia i-ați acordat prioritate și din ce motive?

Răspunsul a fost destul de evident: sectorul TIC, probabil mai mult decât orice altă industrie, sprijină, susține și îmbunătățește aproape orice alt sector al economiei. Susținând creșterea TIC, USAID sprijină agricultura, afacerile, instituțiile democratice și chiar educația. Realitatea lumii noastre moderne este că TIC joacă un rol în fiecare aspect al societății. Cu siguranță, pentru USAID, TIC susține toate celelalte activități ale noastre: „AgTech”, „BizTech”, „Tekwill în fiecare școală”, centre locale de servicii comunitare și nenumăratele moduri în care am văzut tehnologia utilizată în timpul pandemiei de COVID pentru a îmbunătăți afacerile, pentru a facilita sistemul judiciar, pentru a asigura alegeri libere și corecte etc.

De ce ați decis să investiți și să sprijiniți Proiectul TEKWILL?

USAID a înțeles că internetul din Moldova este unul dintre cele mai rapide și mai ieftine din lume. Cred că țara ocupă locul 3 în lume după acoperirea la viteză de gigabit, aproximativ 90% din populație având opțiunea de a se conecta. Capacitatea minunată a internetului este asociată cu faptul că Guvernul Moldovei, prin instituirea orelor TIC în toate liceele și recomandarea accesului la internet, a susținut tinerii (și continuă să o facă) în participarea la acest sector, încurajând în același timp curiozitatea lor naturală și atracția față de tehnologie. USAID a recunoscut, de asemenea, necesitatea unei platforme comune pentru schimbul de idei, a unui centru de excelență pentru dezvoltarea acestor idei și care să acționeze ca un catalizator pentru toate industriile. Disponibilitatea parteneriatelor cu UTM, ATIC și marea varietate de părți interesate necesare, a fost, de asemenea, un factor decisiv pentru noi, prin faptul că eforturile noastre au avut sprijin încă de la început. 

Considerați că investițiile dvs. au atins rezultatele?

Absolut. Priviți evoluția mărcii Tekwill! Proiectul TEKWILL al USAID a oferit educație de talie mondială pentru peste 77.800 de beneficiari prin intermediul programelor sale de sprijin educațional și antreprenorial (43,4% dintre acești beneficiari au fost femei). 40.000 dintre acești participanți au beneficiat de programe de dezvoltare a forței de muncă, s-au bucurat de peste 865.000 de ore de instruire în peste 1.000 de inițiative educaționale. În plus, peste 1.000 de companii au primit asistență pentru a-și îmbunătăți afacerile și pentru a ajunge pe noi piețe. Aceste afaceri au atras investiții de peste 13,5 milioane de dolari.

Cum s-au transformat sectorul IT și ecosistemul IT în ultimii ani?

În primul rând, la USAID suntem încântați să vedem o creștere substanțială a numărului de fete și femei care au intrat în sectorul TIC. Există o creștere semnificativă a cererii de produse, programe și oportunități educaționale. TIC a creat un ecosistem unic pentru Moldova. Țara a înregistrat o creștere de 40 de ori a sectorului TIC, iar exporturile de servicii TIC sunt acum mai mari decât în orice alt sector. De fapt, prin utilizarea atâtor proiecte inovatoare vedem o pârghie a oportunităților de investiții în țară și o extindere a tuturor acestor oportunități în alte regiuni din Moldova. 

Ce apreciați cel mai mult la acest proiect?

Apreciez cel mai mult aspectele dinamice ale sectorului TIC. Tehnologia se schimbă și se dezvoltă permanent, rezultând beneficii tangibile, cum ar fi locuri de muncă, educație și bani pentru economie. Apreciez foarte mult faptul că TIC promovează incluziunea – ajungând la toți tinerii moldoveni prin „Tekwill în fiecare școală”, dar și implicând în mod activ fetele și femeile. Atâtea afaceri mici, de cartier au beneficiat de crearea unei prezențe online cu sprijinul TEKWILL, iar domeniul a implicat și profesorii, dar și proprietarii de business-uri tradiționale de toate tipurile. Sunt mulțumit în mod special de sprijinul general continuu acordat de către sectorul IT și TEKWILL în timpul pandemiei de COVID.

Care este realizarea de care sunteți cel mai mândru, ce credeți că face diferența?

Tehnologia în ansamblu este o forță transformatoare pentru totdeauna. Domeniul IT provoacă perspectivele educaționale și de afaceri considerate tradiționale, conducând Moldova către autosuficiență. Aș sublinia modalitățile substanțiale prin care TIC a schimbat perspectivele afacerilor, agriculturii, educației și a devenit un egalizator în societate, contribuind la transparența operațiunilor guvernamentale și la dispersarea informațiilor în toate sectoarele țării. Este, de asemenea, satisfăcător să vedem că toate sectoarele guvernului și ale societății doresc să facă parte din această inițiativă în curs de dezvoltare aici, în Moldova, și ne-au ajutat să colaborăm cu guvernele UE și al Suediei pentru a ajuta Republica Moldova să se orienteze spre sustenabilitate. Crearea a ceva care va fi durabil aduce foarte multe satisfacții tuturor celor implicați.

TEKWILL în toată țara? Unde vreți să ajungă acest proiect?

USAID este încântată să vadă o creștere durabilă continuă în cadrul TIC și programe în expansiune care s-au dovedit a fi de succes în capitală, precum și dezvoltarea de idei noi pentru alte regiuni, cum ar fi Bălți și Comrat.

Vă rugăm să precizați câteva provocări/oportunități personale din timpul dezvoltării Proiectului TEKWILL.

Am ajuns aici când TEKWILL era deja operațional. Cu toate acestea, construirea de parteneriate și reunirea tuturor diferiților parteneri necesită multă muncă. Există, de asemenea, o mulțime de implicări în menținerea diverșilor parteneri implicați și entuziasmați să continue construirea proiectului. Nu vreau să minimizez cantitatea de muncă asiduă care face ca toate acestea să funcționeze eficient, însă, având TEKWILL și Suedia ca parteneri, USAID consideră că rezultatele depășesc cu mult orice provocări cu care ne-am confruntat.

Vă rugăm să împărtășiți una-două dintre cele mai bune amintiri legate de Proiectul TEKWILL.

„Gala Femeilor Ambasadoare” din toamna anului 2019 se remarcă drept cea mai bună amintire. Celebrarea femeilor din industrie a inspirat și a prezentat Moldova ca o țară-model care alimentează avantajul utilizării abilităților femeilor de succes și încurajează progresul tinerelor fete și ale femeilor din sector. Deja fiind foarte progresistă, Gala a promovat implicarea femeilor, eliberând în același timp sectorul de limitele gândirii tradiționale și prezentând Moldova ca lider în industrie.

Care sunt următoarele planuri ale USAID pentru dezvoltarea sectorului IT din Moldova?

Deoarece IT este una dintre cele mai bune oportunități nelimitate axate pe viitor pe care le are Moldova, nimic nu împiedică Moldova să folosească acest sector pentru a adera la UE, pentru a se impune ca un brand și un viitor lider în acest sector. Moldova poate fi un hub regional TIC, inspirând tinerii să vină în țară, la fel cum Silicon Valley atrage tinerii din SUA. USAID va continua să lucreze în direcția unei oportunități de auto-susținere, oferind părților interesate capacitatea de a menține creșterea și dezvoltarea, continuând în același timp să caute modalități de a valorifica resursele noastre pentru a sprijini acest sector. Pe scurt, scopul USAID este de a crea o entitate care să creeze din sprijinul SUA pentru Moldova o moștenire durabilă. TEKWILL și viitoarele „clustere” regionale din Comrat și Bălți sunt câteva dintre centrele de excelență pe care le vom susține în continuare.

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Programul „Tekwill în fiecare școală” se extinde în toată țara

Programul „Tekwill în fiecare școală” se extinde în toată țara

TEKWILL - „[r]evoluția cuprinde toată țara”! Ana Chirița a povestit despre planurile proiectului pentru perioada următoare (VIDEO)

TEKWILL - „[r]evoluția cuprinde toată țara”! Ana Chirița a povestit despre planurile proiectului pentru perioada următoare (VIDEO)

4 ani de TEKWILL - „[r]evoluția cuprinde toată țara”! (VIDEO)

4 ani de TEKWILL - „[r]evoluția cuprinde toată țara”! (VIDEO)

La Comrat va fi creat un Centru de excelență în IT după modelul Tekwill din Chișinău (FOTO)

La Comrat va fi creat un Centru de excelență în IT după modelul Tekwill din Chișinău (FOTO)

INTERVIU | Ce se ascunde în spatele proiectului „Tekwill în fiecare școală” și cum urmează a fi transformată educația din Republica Moldova

INTERVIU | Ce se ascunde în spatele proiectului „Tekwill în fiecare școală” și cum urmează a fi transformată educația din Republica Moldova

Studiază unul din cursurile Tekwill Academy și lansează-te într-o carieră în IT

Studiază unul din cursurile Tekwill Academy și lansează-te într-o carieră în IT

Advertoriale
Ce fel de teste la anticorpi COVID-19 trebuie să efectuăm, în dependență de perioadă și necesitate. Răspunde Dr. Irina Sumarev, director medical Invitro Diagnostics

Ce fel de teste la anticorpi COVID-19 trebuie să efectuăm, în dependență de perioadă și necesitate. Răspunde Dr. Irina Sumarev, director medical Invitro Diagnostics

Organizatorii Yardsale ne îndeamnă: „Hai Afară!” După aproape un an, evenimentul revine, la Teatrul Verde

Organizatorii Yardsale ne îndeamnă: „Hai Afară!” După aproape un an, evenimentul revine, la Teatrul Verde

Victoriabank anunță rezultatele financiare preliminare din primul trimestru 2021: soluții bancare inovative și servicii la cel mai înalt nivel

Victoriabank anunță rezultatele financiare preliminare din primul trimestru 2021: soluții bancare inovative și servicii la cel mai înalt nivel

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: A vândut o casă din sat pentru a începe o afacere în capitală. Povestea lui Vadim Sirițanu, tânărul care face din cafea teorie și invers (VIDEO)
  Oameni ca tine: A vândut o casă din sat pentru a începe o afacere în capitală. Povestea lui Vadim Sirițanu, tânărul care face din cafea teorie și invers (VIDEO)
 • Ana Sîtnic, despre cum să deschizi un restaurant în Chișinău, consecințele pandemiei și ce înseamnă o femeie puternică | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Au rămas numai cu „vrutul”. Candidații la funcția de prim-ministru care nu au mai ajuns șefi de guverne (AUDIO)
 • Nicolae Manolov - XOR, investiții din SUA, IT, venituri de 10.000.000 $ anual | Nota de Plată
 • Oameni ca tine: „Liubușoara de la Sireți” - poștașa care și-a legat destinul de satul în care s-a născut (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • „Școala-fantomă” Nr.6, din Chișinău, va fi restaurată și redeschisă. Anunțul...
 • Moldovenii se pot vaccina fără programare, la Iași, chiar dacă nu dețin dublă cetățenie....
Cele mai populare
 • 1
  Moldovenii se pot vaccina cu Pfizer la Iași, chiar dacă nu au dublă cetățenie. Oportunitatea e valabilă trei zile
 • 2
  Maratonul de vaccinare anti-COVID la Iași se anulează pentru moldoveni? MAEIE precizează: Intrarea în România cu pașaport biometric nu e posibilă
 • 3
  Suma de 11, 5 mil. de lei, confiscată de la Luca Filat, va fi transferată de Marea Britanie în beneficiul persoanelor cu dizabilități din R. Moldova
 • 4
  Globurile de Aur, în centrul unui scandal imens. Tom Cruise a înapoiat toate cele trei trofee câștigate
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.