*Acest material este sponsorizat

#ePosibilAcasă – istoriile oamenilor din șase domenii care își creează un viitor prosper acasă, în Republica Moldova

#ePosibilAcasă – istoriile oamenilor din șase domenii care își creează un viitor prosper acasă, în Republica Moldova
Proiectul de Competitivitate din Moldova


#ePosibilAcasă este o campanie de susținere, promovare și valorificare a succeselor antreprenorilor și profesioniștilor din diferite domenii cheie de activitate economică susținuți pe parcursul ultimilor 6 ani de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK. Campania prezintă rezultatele atinse în industria ușoară, domeniul vinificației și al turismului, IT, ingineria de precizie și industria creativă din Republica Moldova și are drept scop promovarea antreprenorilor și producătorilor locali, cei care fac posibilă dezvoltarea economică a țării. 

#ePosibilAcasă este mesajul prin care Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK, vrea să încurajeze inițiativele antreprenoriale și să demonstreze că, succesul și bunăstarea economică sunt posibile și aici, acasă, în Republica Moldova. Datorită măsurilor întreprinse de USAID, Suedia și Marea Britanie, proiectul a reușit să asigure o dezvoltare sustenabilă pentru aceste industrii strategice, iar companiile beneficiare au dat dovadă de reziliență economică, chiar și în condițiile complicate din perioada pandemiei COVID-19.

În spatele oricărei reforme, proiect, sau companie se află oamenii. Campania #ePosibilAcasă vrea să-i scoată în față, să le promoveze meritele și succesele.  Proiectul de Competitivitate a susținut de-a lungul ultimilor 6 ani, 965 de antreprenori pentru a deveni mai competitivi pe piața locală și internațională. Acești oameni ne demonstrează că o dezvoltare sustenabilă e posibilă și acasă, în Republica Moldova. E vorba de producători, antreprenori, creatori și specialiști din diverse domenii de activitate, oameni care au investit în propriile afaceri chiar și în perioada de criză pandemică, și-au dezvoltat aptitudinile, au ajustat întreprinderile și au creat locuri de muncă acasă pentru membrii comunității.”

Doina Nistor, directoarea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK

Proiectul de Competitivitate din Moldova

Cine sunt eroii campaniei #ePosibilAcasă?

Campania #ePosibilAcasă prezintă transformările prin care au trecut industriile vitivinicolă, ușoară, IT și creativă și prin prisma istoriilor a peste 60 de beneficiari, care datorită granturilor, asistenței tehnice și a suportului de marketing sau promovare a exportului primit din partea USAID, Suediei și Marii Britanii, au reușit să-și ajusteze procesul de lucru la modelele moderne, să-și lărgească piața de desfacere a produselor prin exporturi, sau să doteze întreprinderile cu echipamentul necesar pentru o eficacitate mai bună a procesului de lucru. 

Care este scopul campaniei #ePosibilAcasă

Campania #ePosibilAcasă se desfășoară în perioada martie-iunie, 2021, și își propune promovarea imaginii producătorilor și creatorilor autohtoni în presa locală și cea națională. Campania va relata istoriile de success ale beneficiarilor Proiectului de Competitivitate din Moldova, inspirând antreprenorii locali să le urmeze exemplul și va prezenta parcursul de dezvoltare al sectoarelor economice asistate în perioada 2015-2021. 

Cum susține USAID, Suedia și Marea Britanie dezvoltarea Republicii Moldova?

Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK, susține sectoarele cheie din industrie din 2015. Însă USAID, împreună cu guvernul Suediei și al Marii Britanii acordă suport pentru aceste industrii de mai bine de 15 ani, iar fiecare dintre ele a cunoscut o transformare radicală în urma acestor investiții și parteneriate.

Aceste industrii au un rol critic în asigurarea prosperității țării, oferind locuri de muncă și o sursă de venit pentru aproximativ 320.000 de moldoveni. Noile investiții, generate de firmele asistate de USAID, Suedia și Marea Britanie, au atins suma de 259 milioane de dolari.

Datorită suportului oferit de USAID, Suedia și UK, industria IT a înregistrat o creștere a exporturilor de 48 de ori, în comparație cu anul 2015, creând noi locuri de muncă și oportunități economice pentru tinerii din Moldova Astăzi, industria ICT angajează peste 29,500 de oameni, oferind salarii de patru ori mai mari decât media pe țară. Proiectul de Competitivitate sprijină dezvoltarea industriilor inclusiv prin crearea Centrelor de Excelență ZIPhouse, Artcor, Clasa Viitorului, FabLab, Mediacor și Centrul de Inovații din Bălți, care oferă tinerilor din Moldova oportunități unice de avansare a abilităților digitale și celor creative.

În industria ușoară, investițiile în creșterea productivității asigură locuri de muncă decente pentru 24.000 de femei, creând o alternativă migrației. Sectorul este unul din cei mai mari exportatori din țară, schimbând percepția calității produselor moldovenești pe piețele internaționale.  

Industria vitivinicolă a atins succese remarcabile și a cunoscut o dezvoltare extraordinară. După embargoul impus de Federația Rusă, situația în domeniul vitivinicol din țară era de-a dreptul dezastruoasă. Susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia a facilitat crearea brandului de țară Wine of Moldova, care a unit toți producătorii autohtoni de vin sub aceeași umbrelă și i-a ajutat să-și promoveze producția pe piața internațională. Crearea Asociației Micilor Producători de Vinuri a oferit oportunități pentru dezvoltarea micilor producători de vinuri. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Vinurile Moldovei au cucerit sute de medalii la competiții internaționale cu renume, iar Republica Moldova și-a făcut un nume internațional de prestigiu în domeniul vitivinicol.

Industria turismului a fost cel mai grav afectată de criza pandemică. Totodată, setarea corectă a priorităților, a permis pensiunilor turistice să-și continue activitatea, demonstrând reziliență în aceste timpuri grele. USAID, Suedia și UK investesc în crearea huburilor turistice și dezvoltarea turismului intern sustenabil, care oferă o alternativă de venituri, mai ales pentru familiile din regiunile rurale. Moldova are o cultură distinctă, și ospitalieră, transformând turismul într-un stimulent important pentru progresul socioeconomic.

USAID, Suedia și UK vor continua să susțină dezvoltarea sectoarelor economice cheie din țară, contribuind astfel la o dezvoltare durabilă și un viitor sigur pentru specialiștii din diverse domenii de activitate.

Cum ne poate ajuta mass-media locală?

Îndemnăm reprezentanții mass-media să ne susțină în această cauză, și să preia materialele despre antreprenori și producătorii locali, care fac tot posibilul ca să asigure locuri de muncă și dezvoltare economică în regiunea și în țara lor. Încurajăm promovarea beneficiarilor proiectului prin toate instrumentele jurnalistice posibile, fie că e vorba de interviuri sau istorii de success în presa scrisă, sau reportaje și emisiuni TV.  

Pentru mai multe informații despre beneficiarii Proiectului de Competitivitate din Moldova, vă rugăm să luați legătura cu responsabilii de relații cu presa ai campaniei #ePosibilAcasă:

Felicia Jereghi, tel: 069911414, felicia.jereghi@g2.md

Viorica Cornea, tel: 069290099, viorica.cornea@g2.md 

P.

Vezi și aceste știri
Consiliul Municipal Chișinău a aprobat în cadrul ședinței din 23 iulie, trei acorduri de colaborare și înfrățire cu autoritățile locale din România

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat în cadrul ședinței din 23 iulie, trei acorduri de colaborare și înfrățire cu autoritățile locale din România

 Banca Națională va modifica reglementările privind tranzacțiile băncilor cu persoanele afiliate

Banca Națională va modifica reglementările privind tranzacțiile băncilor cu persoanele afiliate

Rusia reia zborurile spre Moldova din 9 august. Vor fi trei curse pe săptămână

Rusia reia zborurile spre Moldova din 9 august. Vor fi trei curse pe săptămână

Advertoriale
Oportunități de carieră pentru viitorii studenți, în sudul țării. De ce să alegi studiile la Cahul?

Oportunități de carieră pentru viitorii studenți, în sudul țării. De ce să alegi studiile la Cahul?

EXIMBANK lansează o nouă strategie de comunicare, dezvoltată pentru toate cele 11 subsidiare internaționale ale Intesa Sanpaolo

EXIMBANK lansează o nouă strategie de comunicare, dezvoltată pentru toate cele 11 subsidiare internaționale ale Intesa Sanpaolo

Au luat „Credite pentru tehnică” și au câștigat premii. Cine sunt cei 16 norocoși ai tombolei organizată de MAIB

Au luat „Credite pentru tehnică” și au câștigat premii. Cine sunt cei 16 norocoși ai tombolei organizată de MAIB

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
 • LIVE cu Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării
 • De la 11, cu Vasile Ceban candidat la parlamentare pe lista Partidului Legii și Dreptății
Cele mai populare
 • 1
  Bodyguarzii din Moldova, printre cei mai buni din lume. Ofițerii SPPS au cucerit medalia de argint la campionatul internațional al gărzilor de corp
 • 2
  Concedierea angajaților din funcție pe motivul refuzului de a se vaccina este ilegală. Precizările Avocatului Poporului
 • 3
  Pașaportul de vaccinare: În ce țări din Europa este obligatoriu pentru cei care vor să meargă în locurile publice
 • 4
  Câți din deputații legislaturii a XI-a sunt la primul mandat
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.