*Acest material este sponsorizat

#ePosibilAcasă – istoriile oamenilor din șase domenii care își creează un viitor prosper acasă, în Republica Moldova

#ePosibilAcasă – istoriile oamenilor din șase domenii care își creează un viitor prosper acasă, în Republica Moldova
Proiectul de Competitivitate din Moldova

#ePosibilAcasă este o campanie de susținere, promovare și valorificare a succeselor antreprenorilor și profesioniștilor din diferite domenii cheie de activitate economică susținuți pe parcursul ultimilor 6 ani de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK. Campania prezintă rezultatele atinse în industria ușoară, domeniul vinificației și al turismului, IT, ingineria de precizie și industria creativă din Republica Moldova și are drept scop promovarea antreprenorilor și producătorilor locali, cei care fac posibilă dezvoltarea economică a țării. 

#ePosibilAcasă este mesajul prin care Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK, vrea să încurajeze inițiativele antreprenoriale și să demonstreze că, succesul și bunăstarea economică sunt posibile și aici, acasă, în Republica Moldova. Datorită măsurilor întreprinse de USAID, Suedia și Marea Britanie, proiectul a reușit să asigure o dezvoltare sustenabilă pentru aceste industrii strategice, iar companiile beneficiare au dat dovadă de reziliență economică, chiar și în condițiile complicate din perioada pandemiei COVID-19.

În spatele oricărei reforme, proiect, sau companie se află oamenii. Campania #ePosibilAcasă vrea să-i scoată în față, să le promoveze meritele și succesele.  Proiectul de Competitivitate a susținut de-a lungul ultimilor 6 ani, 965 de antreprenori pentru a deveni mai competitivi pe piața locală și internațională. Acești oameni ne demonstrează că o dezvoltare sustenabilă e posibilă și acasă, în Republica Moldova. E vorba de producători, antreprenori, creatori și specialiști din diverse domenii de activitate, oameni care au investit în propriile afaceri chiar și în perioada de criză pandemică, și-au dezvoltat aptitudinile, au ajustat întreprinderile și au creat locuri de muncă acasă pentru membrii comunității.”

Doina Nistor, directoarea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK

Proiectul de Competitivitate din Moldova

Cine sunt eroii campaniei #ePosibilAcasă?

Campania #ePosibilAcasă prezintă transformările prin care au trecut industriile vitivinicolă, ușoară, IT și creativă și prin prisma istoriilor a peste 60 de beneficiari, care datorită granturilor, asistenței tehnice și a suportului de marketing sau promovare a exportului primit din partea USAID, Suediei și Marii Britanii, au reușit să-și ajusteze procesul de lucru la modelele moderne, să-și lărgească piața de desfacere a produselor prin exporturi, sau să doteze întreprinderile cu echipamentul necesar pentru o eficacitate mai bună a procesului de lucru. 

Care este scopul campaniei #ePosibilAcasă

Campania #ePosibilAcasă se desfășoară în perioada martie-iunie, 2021, și își propune promovarea imaginii producătorilor și creatorilor autohtoni în presa locală și cea națională. Campania va relata istoriile de success ale beneficiarilor Proiectului de Competitivitate din Moldova, inspirând antreprenorii locali să le urmeze exemplul și va prezenta parcursul de dezvoltare al sectoarelor economice asistate în perioada 2015-2021. 

Cum susține USAID, Suedia și Marea Britanie dezvoltarea Republicii Moldova?

Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK, susține sectoarele cheie din industrie din 2015. Însă USAID, împreună cu guvernul Suediei și al Marii Britanii acordă suport pentru aceste industrii de mai bine de 15 ani, iar fiecare dintre ele a cunoscut o transformare radicală în urma acestor investiții și parteneriate.

Aceste industrii au un rol critic în asigurarea prosperității țării, oferind locuri de muncă și o sursă de venit pentru aproximativ 320.000 de moldoveni. Noile investiții, generate de firmele asistate de USAID, Suedia și Marea Britanie, au atins suma de 259 milioane de dolari.

Datorită suportului oferit de USAID, Suedia și UK, industria IT a înregistrat o creștere a exporturilor de 48 de ori, în comparație cu anul 2015, creând noi locuri de muncă și oportunități economice pentru tinerii din Moldova Astăzi, industria ICT angajează peste 29,500 de oameni, oferind salarii de patru ori mai mari decât media pe țară. Proiectul de Competitivitate sprijină dezvoltarea industriilor inclusiv prin crearea Centrelor de Excelență ZIPhouse, Artcor, Clasa Viitorului, FabLab, Mediacor și Centrul de Inovații din Bălți, care oferă tinerilor din Moldova oportunități unice de avansare a abilităților digitale și celor creative.

În industria ușoară, investițiile în creșterea productivității asigură locuri de muncă decente pentru 24.000 de femei, creând o alternativă migrației. Sectorul este unul din cei mai mari exportatori din țară, schimbând percepția calității produselor moldovenești pe piețele internaționale.  

Industria vitivinicolă a atins succese remarcabile și a cunoscut o dezvoltare extraordinară. După embargoul impus de Federația Rusă, situația în domeniul vitivinicol din țară era de-a dreptul dezastruoasă. Susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia a facilitat crearea brandului de țară Wine of Moldova, care a unit toți producătorii autohtoni de vin sub aceeași umbrelă și i-a ajutat să-și promoveze producția pe piața internațională. Crearea Asociației Micilor Producători de Vinuri a oferit oportunități pentru dezvoltarea micilor producători de vinuri. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Vinurile Moldovei au cucerit sute de medalii la competiții internaționale cu renume, iar Republica Moldova și-a făcut un nume internațional de prestigiu în domeniul vitivinicol.

Industria turismului a fost cel mai grav afectată de criza pandemică. Totodată, setarea corectă a priorităților, a permis pensiunilor turistice să-și continue activitatea, demonstrând reziliență în aceste timpuri grele. USAID, Suedia și UK investesc în crearea huburilor turistice și dezvoltarea turismului intern sustenabil, care oferă o alternativă de venituri, mai ales pentru familiile din regiunile rurale. Moldova are o cultură distinctă, și ospitalieră, transformând turismul într-un stimulent important pentru progresul socioeconomic.

USAID, Suedia și UK vor continua să susțină dezvoltarea sectoarelor economice cheie din țară, contribuind astfel la o dezvoltare durabilă și un viitor sigur pentru specialiștii din diverse domenii de activitate.

Cum ne poate ajuta mass-media locală?

Îndemnăm reprezentanții mass-media să ne susțină în această cauză, și să preia materialele despre antreprenori și producătorii locali, care fac tot posibilul ca să asigure locuri de muncă și dezvoltare economică în regiunea și în țara lor. Încurajăm promovarea beneficiarilor proiectului prin toate instrumentele jurnalistice posibile, fie că e vorba de interviuri sau istorii de success în presa scrisă, sau reportaje și emisiuni TV.  

Pentru mai multe informații despre beneficiarii Proiectului de Competitivitate din Moldova, vă rugăm să luați legătura cu responsabilii de relații cu presa ai campaniei #ePosibilAcasă:

Felicia Jereghi, tel: 069911414, felicia.jereghi@g2.md

Viorica Cornea, tel: 069290099, viorica.cornea@g2.md 

P.

Vezi și aceste știri
Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău va juca „Dosarele Siberiei” în Ungaria (GALERIE FOTO)

Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău va juca „Dosarele Siberiei” în Ungaria (GALERIE FOTO)

Turul doi al alegerilor locale din Bălți a fost suspendat

Turul doi al alegerilor locale din Bălți a fost suspendat

Precizările CEC despre desfășurarea alegerilor la Bălți

Precizările CEC despre desfășurarea alegerilor la Bălți

Advertoriale
Povestea în mujdei și ciocolată a uneia dintre cele mai cunoscute patiserii din Chișinău la Artizanii Gustului

Povestea în mujdei și ciocolată a uneia dintre cele mai cunoscute patiserii din Chișinău la Artizanii Gustului

Abonament ACCESIBIL. Creat cu grijă pentru persoanele cu necesități speciale

Abonament ACCESIBIL. Creat cu grijă pentru persoanele cu necesități speciale

Centrele de inovație și producție ale companiei Herbalife Nutrition obțin o certificare importantă în domeniul sănătății și securității

Centrele de inovație și producție ale companiei Herbalife Nutrition obțin o certificare importantă în domeniul sănătății și securității

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultima oră! Instanța de judecată a decis scoaterea Marinei Tauber din cursa pentru Primăria Bălți
 • 2
  Noi alerte de călătorie! Restricțiile impuse cetățenilor moldoveni (DOC)
 • 3
  Reprezentantul Marinei Tauber la CEC: „Candidata rămâne în cursă”
 • 4
  CEC solicită CA Bălți să se expună cu privire la termenul de executare a deciziei emise de instanța de judecată
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.