Efectele economice ale violențelor de la Kiev: Investitorii pleacă, grivna e la pământ

Efectele economice ale violențelor de la Kiev: Investitorii pleacă, grivna e la pământ

Violențele de la Kiev au efecte negative și asupra economiei Ucraina. Potrivit presei internaționale, moneda națională a statului vecin s-a prăbușit cu peste 7% de la începutul lui 2014, ajungând la minimul ultimilor cinci ani. Rezervele băncii centrale au atins cel mai redus nivel din ultimii opt ani, în urma eforturilor de a limita declinul monedei naţionale. Autorităţle au introdus recent restricţii asupra tranzacţiilor financiare cu valută, în încercarea de a frâna retragerile de capital, scrie gandul.info.

Grivna s-a depreciat cu 7,4% de la începutul acestui an, dolarul urcând pe piaţa ucraineană la maximul ultimilor cinci ani, potrivit CNBC. Tranzacţiile valutare cu maturitatea la trei luni cotează dolarul la 9,65 grivne, în scădere cu 8,2% de la începutul lui 2014, potrivit Bloomberg.

Moneda ucraineană a scăzut marţi cu 0,8%, declin ameliorat de decizia autorităţilor de a permite importatorilor să cumpere valută. Indicele UX al bursei de la Kiev s-a prăbuşit marţi cu 4,22%.

Violenţele din noaptea de marţi spre miercuri de la Kiev au estompat efectul uşor pozitiv al reluării acordului de finanţare cu Rusia, întrerupt la finele lunii ianuarie după demisia premierului Mikola Azarov, care asigură în prezent interimatul.

„Banii din Rusia nu reprezintă o soluţie. Situaţia a scăpat de sub control", a declarat pentru Bloomberg Dmitri Barinov, manager la fondul Union Investment Privatfonds din Frankfurt, cu active de 2,5 miliarde de dolari.

Barinov a afirmat că s-a retras complet din Ucraina după ce agenţia Standard & Poor's a retrogradat, pe 28 ianuarie, ratingul ţării la nivelul „CCC+”. Trei zile mai târziu, Moody's a coborât ratingul Ucrainei la „Caa2”. În feburarie, şi agenţia Fitch a înrăutăţit calificativul atribuit Ucrainei la „CCC”.

Managerul Union Privatfonds anticipează că ratingurile de credit ale Ucrainei ar putea fi reduse în continuare , presiunile pe cursul valutar vor creşte, iar în curând „am putea asista la retrageri masive de depozite bancare”.

Contractele credit default swap (CDS) prin care investitorii asigură datoriile Ucrainei faţă de posibilitatea de neplată au ajuns marţi la 11,98 puncte procentuale, aproape de maximul record înregistrat în anul 2009, potrivit datelor CMA, citate de Bloomberg.

Bancherul Tim Ash, economist şef la Standard Bank în Londra, susține că sprijinul financiar rusesc către guvernul ucrainean a fost reluat pentru a asigura numirea unui premier compatibil cu interesele Rusiei. Ianukovici va desemna în cursul acestei săptămâni un candidat pentru funcţia de premier.

Autoritățile ucrainene încă mai speră că fondurile primite de la Rusia vor acoperi necesarul de finanţare în valută al Ucrainei şi vor ajuta guvernul să-şi acopere datoriile în monedă străină, consolidând puterea lui Ianukovici până la alegerile de anul viitor, susține analistul Vadim Khramov de la Bank of America.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.