În discursul său, Premierul Chiril Gaburici a mulțumit veteranilor și familiilor acestora pentru pace. Totodată, Premierul a afirmat că Guvernul și-a asumat responsabilitatea de a asigura securitatea cetățenilor Republicii Moldova.
„Doresc veteranilor de război, generaţiei tinere, tuturor cetăţenilor noștri, să se bucure de un trai liber şi fericit, linişte, securitate şi prosperitate. Iar eu, în calitate de Prim-ministru al Republicii Moldova, și Cabinetul de miniștri ne angajăm să asigurăm aceste perspective. Ne leagă atâtea speranţe comune de viitor! Numai pacea, unitatea naţională şi stabilitatea pot crea condiţiile necesare pentru a le realiza. Trebuie să învăţăm să vorbim în limba toleranței și a înțelegerii”, a menționat Chiril Gaburici.
La rândul său, Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova a declarat că „9 mai este o zi în care vorbim despre pace și despre capacitatea umană de a își înfrânge pornirile războinice. Este o zi în care n-ar trebui să existe loc pentru revanșă, jubilare, accente triumfaliste sau ură. Mai cu seamă că se cunoaște că în timpul războiului soarta i-a trimis pe consângenii noștri să lupte pe ambele fronturi, deseori unii împotriva celorlalți.Războiul al doilea mondial ne-a arătat, prin zecile de milioane de victime și distrugerile masive pe care le-a provocat, că ciocnirea deliberată a popoarelor nu poate fi niciodată o soluție pentru depășirea disensiunilor apărute”.
Astăzi complexul memorial eternitate a mai fost vizitat de formațiunile de stânga care au organizat un marș amplu din centrul capitalei până la complexul memorial iar în după amiaza zilei de membrii și simpatizanții Partidului Popular European.
Sfârșitul războiului
Pe 9 mai este marcată capitularea Germaniei naziste și sfârșitul războiului în Europa. Primul act de capitulare a fost semnat la Reims pe 7 mai, în cadrul unei ceremonii organizate de reprezentanții SUA și Marea Britanie. Întrucât sovieticii erau nemulțumiți, actul de la 7 mai a fost considerat provizoriu și o încheiere a ostilităților pe frontul de est. Sovieticii au insistat și a doua capitulare a fost semnată deja la Berlin, a doua zi pe 8 mai, ora 22:45 ora locală. Cum în Moscova era deja trecut de 00:00, URSS marchează capitularea pe 9 mai.
Războiul s-a încheiat abia la 2 septembrie 1945, o dată ce a capitulat și Japonia.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.