ANOFM: În anul 2021 se va menține lipsa forței de muncă

ANOFM: În anul 2021 se va menține lipsa forței de muncă

Deficitul de forţă de muncă se va menţine şi în anul 2021. Printre principalele motive fiind lipsa personalului calificat cu experienţă, numărul redus de solicitanţi şi imposibilitatea de a oferi salariul necesar, arată datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM).

Potrivit ANOFM, șocul economic, cauzat de virusul COVID-19 va avea un impact negativ asupra pieței muncii și va duce în continuare la creșterea pe termen mediu a populației economic inactive, ceea ce va acutiza problema deficitului de forță de muncă după perioada de restabilire economică.

În anul 2021, numărul scriptic de angajați va crește ușor comparativ cu anul 2020, creând oportunități de angajare pentru programatori, medici, asistenți medicali, operatori vânzări, cusători, conducători auto, operatori în telecomunicații, electrogazosudori, etc.

Conform unui studiu ANOFM, în anul 2020, mai mult de un sfert de angajatori au raportat dificultăți de angajare, iar marea majoritate a acestor dificultăți s-au datorat lipsei de forță de muncă, fapt ce reprezintă un obstacol pentru activitatea lor. Principalele motive menționate de angajatori care stau la baza deficitului de forță de muncă sunt lipsa personalului calificat cu exeriență, numărul redus de solicitanți și imposibilitatea de a oferi un salariu necesar.

Anul 2020 pentru agenţii economici a fost un an destul de complicat, 69% dintre ei au relatat că au fost afectaţi de criza pandemică, 43% au menționat, că cererea de bunuri/produse sau servicii a companiei lor pe piața economică a fost în scădere. 71% din agenții economici au relatat că au depăşit criza pe cont propriu, 22% au folosit alte modalități 6% au contractat un credit bancar, 6% prin sprijinul acordat de stat şi doar 1% prin sprijinul proiectelor străine.

Prognoza pieței muncii pe termen scurt a fost elaborată în urma chestionării unui eșantion de 2.949 angajatori din diverse ramuri ale economiei nationale, din care 74,3% sunt din sectorul privat, 18,7% din sectorul public, şi 7% reprezintă companii cu altă formă de proprietate, ponderea cea mai mare constituind angajatorii cu un număr mai mic de 50 angajați (cca 68%).

Ponderea cea mai mare din eşantion conform activităţilor economice revine agenţilor economici din Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul 28%, urmată de industria prelucrătoare 11%.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.