În 2020, au fost înregistrate cu 16 % mai puține infracțiuni decât în anul precedent. Potrivit unui raport emis de Procuratură, fiecare a șasea infracțiune a fost din categoria celor excepțional de grave. Totuși, datele statistice arată scăderea infracțiunilor violente și contestă o creștere a infracțiunilor de escrocherie comise cu utilizarea tehnologiilor informaționale.
Potrivit Procuraturii, în 2020 au fost comise 26.342 de infracțiuni, cu 5.315 mai puține decât în 2019. Numărul infracțiunilor contra vieții și sănătății au scăzut cu 19,4 % la sută, omorurile cu 3,4 %, iar vătămările grave ale integrității corporale cu 18,8%.

În anul 2020, fiecare a șasea infracţiune este din categoria celor excepţional de grave, deosebit de grave şi grave. Totuși, datele statistice indică asupra scăderii infracţiunilor violente: omorurilor, vătămărilor intenţionate grave şi medii ale integrităţii fizice, violenţelor sexuale, inclusiv o scădere nesemnificativă a violențelor în familie.
Totodată, potrivit raportului, au fost reținute 2.694 de persoane, circa jumătate dintre acestea au fost arestate preventiv.

Numărul persoanelor achitate a scăzut în 2020 și a constituit 277 de cazuri. Totodată, au fost condamnați 9.158 de oameni.
Totodată, se atestă o tendință de creştere a cazurilor de conducere a mijloacelor de transport în stare de ebrietate. Potrivit Procuraturii, situația la acest capitol rămâne a fi alarmantă.
Se constată o creştere a infracţiunilor de escrocherie comise cu utilizarea tehnologiilor informaţionale în privinţa deţinătorilor de carduri bancare. Potrivit Procuraturii, au fost trase la răspundere mai multe grupuri de persoane care s-au specializat în obţinerea ilegală a datelor cu privire la deţinătorii de carduri şi cele privind codurile de acces pentru efectuarea tranzacţiilor finaciare.

În raport se mai spune că numărul dosarelor de tortură a scăzut aproximativ în jumătate. Pe parcursul perioade vizate, din numărul total de 199 de cauze penale cercetate privind fapte de tortură, tratament inuman sau degradant, 22 au fost expediate în judecată, pentru examinare în fond. În cadrul celor 22 dosare expediate în judecată, din numărul total de 27 de învinuiți: doi au statutul de militar, 11 sunt polițiști, nouă sunt angajați ai agențiilor de pază, trei reprezentanți ai corpului didactic, un lucrător medical și o persoană publică (viceprimar). Acestor persoane le-a fost incriminată comiterea a 32 de infracțiuni în privința a 37 de victime.

Conform divizării teritoriale, cele mai multe infracţiuni au fost înregistrate în municipiul Chișinău, indicele constituind 29,1% din numărul total de infracțiuni înregistrate.