
Investigație Rise Moldova: Cum un schimb de pașapoarte la frontieră și relațiile dintre Plahotniuc și Poroșenko ar fi salvat pielea unui judecător corupt din Ucraina
Cu un schimb de pașapoarte, un judecător din Ucraina, acuzat de corupție și pus în căutare internațională, s-ar fi ascuns în R. Moldova. De fapt, potrivit jurnaliștilor de la Rise Moldova, a fost vorba de o procedură complexă de evacuare la baza căreia ar sta „prietenia” dintre fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc, și fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko.
・
Mai exact, magistratul Mikola Ceaus a fost prins, în flagrant, cu o mită de 150 de mii de dolari ascunși în două borcane, la 9 august 2016, de detectivii Biroului Național Anticorupție din Ucraina (NABU). Acesta a fost dat în căutare națională și, ulterior, în căutare internațională. Între timp, judecătorul a părăsit Ucraina și s-a stabilit în capitala Republicii Moldova.
Filmul evacuării lui Mikola Ceaus
MARȚI, 16 august 2016, șapte zile de la flagrant.
Autoritățile de la Kiev îl anunță pe Mikola Ceaus în urmărire națională după ce magistratul nu a răspuns la citațiile expediate de oamenii legii. Conform informațiilor colectate de anchetatorii ucraineni, la acel moment, Ceaus stătea ascuns într-un complex rezidențial situat nu departe de centrul orașului Kiev.

Respectiv, în timp ce magistratul bănuit de corupție stătea ascuns în inima Kievului, persoane din echipa președintelui Poroșenko, precum și persoane din anturajul oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, coordonatorul coaliției de guvernare de la acea vreme din Republica Moldova, puneau la cale evacuarea lui Ceaus.
Alegerea Republicii Moldova drept țară de refugiu a fost o soluție evidentă, ne-au declarat mai mulți angajați ai organelor de drept de la Chișinău și Kiev, în cadrul unor discuții informale. Or, pe Poroșenko și Plahotniuc îi leagă nu doar afacerile comune din trecut, ci și o veche relație de prietenie, după cum avea să recunoască public unul dintre ei.
DUMINICĂ, 21 august 2016, 12 zile de la flagrant.
Conform datelor NABU, judecătorul suspectat de acte de corupție este transferat de sub protecția unui angajat al Direcției principale de informații a Ministerul Apărării din Ucraina în grija unuia dintre șefii Serviciului de securitate al președintelui Poroșenko.
LUNI, 22 august 2016, 13 zile de la flagrant.
„Dimineața, unul dintre angajații Serviciului de Securitate al Președintelui [RISE cunoaște numele lui, dar nu îl publică din motive de securitate] a primit indicații de la șeful Serviciului de Securitate din Ucraina, să întâmpine niște cetățeni străini pe aeroportul din Kiev (Zhuliany)”, se arată în datele NABU.
Schimbul de pașapoarte și implicarea finului lui Plahotniuc - Dorin Damir
Turcu și Damir au ajuns la Kiev cu o cursă charter, la bordul business jet-ului Mustang 510 YR-TRQ, potrivit materialelor anchetatorilor din Ucraina. În prezent, un zbor tur-retur pe ruta Chișinău-Kiev, cu un avion similar, se ridică la circa 10 mii de euro.
De la aeroport până în orașul Kiev, cei doi moldoveni au ajuns cu automobilul unuia dintre șefii Serviciului de Securitate al președintelui ucrainean, mai arată datele anchetatorilor NABU. [RISE cunoaște numele acestuia, dar nu îl publică din motive de securitate].
Ulterior, acesta „i-a transmis lui Ceaus M. pașaportul cetățeanului Republicii Moldova Turcu V., după care Ceaus M. și Damir D., fără a fi supuși unui control de la frontieră, au traversat frontiera de stat a Ucrainei. […] Înlocuirea lui Turcu cu Ceaus a fost posibilă pentru că ei seamănă destul de mult”, se menționează în materialele anchetatorilor ucraineni.
În discuțiile cu reporterii RISE, și Damir, și Turcu au negat implicarea în evacuarea lui Ceaus și susțin același lucru pe care l-au constatat și oamenii legii din Ucraina – Turcu nu a revenit la Chișinău, ci a rămas în Kiev.
„Veaceslav Turcu este amicul meu. Da, a zburat cu mine de la Chișinău la Kiev, însă el locuiește în Ucraina […] și a rămas acolo, iar eu m-am întors [în aceeași zi la Chișinău]”, a spus Dorin Damir.
Totuși, extrasele din baza de date a Poliției de Frontieră a Republicii Moldova arată că Dorin Damir și Veaceslav Turcu au zburat împreună cu aceeași cursă charter în ambele direcții, cu o diferență de patru ore între ele.
„Despre acest aspect reprezentanții Ucrainei mi-au adresat întrebări la telefon. Nu am însoțit pe nimeni nicăieri. […] Personal nu-l cunosc [pe Ceaus]. […] De ce a decis cineva să mă bage în chestia asta? Poate din cauza relațiilor mele de rudenie cu unele persoane. Știți bine la cine mă refer. El [Vladimir Plahotniuc] îmi este naș, […] însă eu niciodată nu am lucrat pentru Plahotniuc”, a mai spus Dorin Damir.
Turcu, la fel, ne-a declarat că nu-l cunoaște pe judecătorul ucrainean și că nu știe cum pașaportul lui a ajuns să fie folosit la evacuarea lui Ceaus din Ucraina.
„Nu am transmis pașaportul și nu am fost implicat în această poveste. […] Am aflat despre aceasta peste un an, după ce am fost chemat la NABU. Am avut parte de mai multe experiențe: am depus depoziții, am trecut testul la poligraf (detectorul de minciuni – nota RISE). […] Nu vreau să zic acum că sunt un mielușel, că am fost folosit și că mi-au întins o cursă. Însă, așa s-a întâmplat. Așa s-a întâmplat, că m-au folosit”, a spus Veaceslav Turcu.
De menționat că, la exact o săptămână de la aducerea lui Ceaus în Republica Moldova, autoritățile de la Kiev l-au extrădat în grabă pe controversatul businessman moldovean, Veaceslav Platon. Platon s-a ciocnit cu Plahotniuc în mai multe afaceri și, la acel moment, cei doi erau în relații ostile.
Ajuns la Chișinău incognito, judecătorul ucrainean, Mikola Ceaus, a stat ascuns timp de jumătate de an. Altfel spus, în acea perioadă nu exista nicio dovadă oficială că el se afla în Republica Moldova. Doar că, la 28 februarie 2017, magistratul iese din umbră și se predă polițiștilor moldoveni. Atunci, Ceaus deja se afla în căutare internațională prin intermediul Interpol.
Predarea lui Ceaus a fost precedată de câteva momente-cheie. Autoritățile din Ucraina deja știau că acesta se ascunde în Republica Moldova și, la 18 ianuarie 2017, au expediat autorităților de la Chișinău o cerere oficială prin care le-au rugat să-l rețină pe fostul judecător suspectat de corupție.
Mai mult, peste două zile de la expedierea cererii, câțiva detectivi NABU au venit în Republica Moldova și, împreună cu colegii lor moldoveni, „au efectuat prin Chișinău acțiuni de căutare a suspectului, dar acesta nu a fost găsit”.
Respectiv, după ce Mikola Ceaus s-a predat autorităților de la Chișinău, NABU a solicitat deja extrădarea lui. Cererea a fost expediată în martie 2017, iar pe marginea ei urmează să se expună instanța de judecată. Investigația integrală o găsești AICI.